La precarietat en la justícia: una línia de telèfon per a deu fiscals a Alacant i sense poder telefonar a l’estranger
La situació de la justícia espanyola és més que precària i no solament pel que fa a la dotació de mitjans personals i la seua politització, que ha motivat dilluns una vaga de jutges i fiscals. Alguns jutjats manquen dels mitjans materials més bàsics que dificulten les investigacions i la tramitació d’expedients. És el cas de la Fiscalia d’Alacant, on fins a deu fiscals comparteixen una sola línia telefònica, segons denuncia el fiscal superior de la Comunitat Valenciana en la Memòria del 2017 que presenta dimarts en el parlament valencià.
“Continuen faltant línies telefòniques; en la seu de Benalua [seu de la Fiscalia d’Alacant] deu fiscals en comparteixen una de sola. El mateix passa amb huit funcionaris. Altres no poden connectar amb telèfons de fora de la Fiscalia”, explica el fiscal superior en la seua Memòria. Encara que no és l’única queixa respecte a l’accés a un servei bàsic com el telefònic. “A la fiscal delegada de Cooperació Internacional se la va dotar d’un telèfon mòbil per poder cursar i atendre telefonades amb les autoritats estrangeres, atés que es mancava de línia telefònica fixa externa (per a telefonar a l’estranger), i havia de passar per la centraleta i només a hores laborables de la persona destinada en aquesta”, denuncia el Ministeri Públic.
En la Fiscalia també critiquen la falta de mitjans en casos tan sensibles com la corrupció política. “En les investigacions que sorgeixen des de la Secció de Delictes Econòmics i la Fiscalia Anticorrupció i que afecten delictes comesos en l’àmbit de la Generalitat Valenciana, és necessari comptar amb les pericials economicofinanceres que du a terme l’òrgan fiscalitzador que és la Intervenció General de la Generalitat, ja que no hi ha una unitat adscrita per a l’elaboració d’aquests informes”, apunta. Però l’Administració no hi ha posat solució, segons la Memòria: “Estan sorgint problemes a l’hora de comptar amb aquestes pericials perquè no s’ha desenvolupat amb la dotació de personal a la Intervenció General del personal necessari per a afrontar amb garanties l’elaboració d’aquestes”.
Tornant als jutjats d’Alacant, la Memòria del 2017 que dimarts es presentarà davant els diputats, revela deficiències en edificis que no superarien una mínima inspecció de treball. “La seu de la Fiscalia dels jutjats de la capital (anomenada de Benalua) continua en estat deplorable i insegur; està pendent de reforma i la necessita amb urgència, perquè s’hi acumulen els expedients, no funcionen a penes l’aire condicionat i la calefacció (cosa que s’acusa principalment en el despatx que comparteixen el fiscal i el funcionari adscrit de guàrdia), i s’ha denunciat unes quantes vegades el perill que suposa l’accés per una escala estreta pels funcionaris carregats d’expedients (no hi ha ascensor)”.
La Memòria prossegueix que, l’edifici, “continua sense complir els requisits establits, ni per a la faena diària, ni de seguretat, no disposa d’eixida d’incendis, ni accés per a persones amb mobilitat reduïda, i quant a les faltes del mobiliari, malgrat les peticions reiterades, molts expedients i papers han de restar en terra”. A una empresa privada, aquesta situació li costaria milers d’euros en multes de l’Administració.
L’informe, de més de 160 pàgines, també fa públics els procediments iniciats pel Ministeri Públic a la Comunitat Valenciana el 2017. Crida l’atenció l’increment dels delictes de tortura i altres delictes contra la integritat moral comeses per autoritat o funcionari públic. “A la Comunitat Valenciana, l’any 2017, es van incoar 61 diligències per delictes de tortures i contra la integritat moral; mentre que l’any 2016 en van ser 49, amb un increment del 24,5%”. I concreta: “Es corresponen amb 26 per tracte degradant, 9 per tortures, 2 contra la integritat moral per autoritat o funcionari, 20 per assetjament laboral i 4 per assetjament immobiliari”.
0