Has elegido la edición de . Verás las noticias de esta portada en el módulo de ediciones locales de la home de elDiario.es.

Ximo Puig salva els mobles i guanya les primàries del PSPV-PSOE amb un 56,7% dels vots

Rafa Garcia alça el braç de Ximo Puig després de conèixer els resultats.

Adolf Beltran

Ximo Puig ha salvat els mobles i ha aconseguit guanyar les primàries del PSPV-PSOE amb un marge suficient per a descartar qualsevol repercussió sobre el seu govern. El president valencià ha obtingut 7.447 vots, un 56,7%, enfront de 5.557, un 42,3%, del seu rival, l'alcalde de Burjassot, Rafa García, pròxim al líder del PSOE, Pedro Sánchez.

Ha resultat crucial en la seua victòria el moviment d’una part dels dirigents que van donar suport a Pedro Sánchez en les primàries del PSOE celebrades al maig, que aquest va guanyar amb un gran avantatge sobre Susana Díaz, la candidata a qui donava suport Puig. Aquesta vegada, aqueix sector ha considerat que apartar Puig del lideratge del partit amenaçava la seua autoritat al capdavant de la Generalitat Valenciana i li ha prestat suport.

Amb tot, el resultat revela una fractura interna que Puig haurà d’afrontar en el congrés del PSPV-PSOE de l’últim cap de setmana de juliol a l’hora de confeccionar la nova direcció. Tant els seguidors de Rafa García com els sanxistes que han donat suport a Puig insisteixen en la necessitat d’obrir una nova pàgina en el funcionament del partit.

La victòria de Ximo Puig s’ha fonamentat en el triomf en les principals ciutats valencianes. Així, ha guanyat a València per 524 vots enfront de 454 de Rafa García; a Alacant, per 444 enfront de 249 vots, i a Elx, per un resultat ajustadíssim de 212 a 211 vots. A la ciutat de Castelló, no obstant això, García ha guanyat a Puig per 151 vots a 132.

En les seues declaracions en el moment d’emetre el seu vot, Rafa García ha emfatitzat les referències al partit i Ximo Puig al Govern valencià i a la societat. A Burjassot, on és alcalde, García ha assenyalat: “A partir de demà el que cal fer és unir el partit, construir un partit fort perquè la societat valenciana ens està esperant”. A Morella, on ha estat alcalde molts anys, Puig ha declarat: “Estem pensant en la societat valenciana i de quina manera el partit pot ser útil a la nostra societat per a millorar-la, tal com estem fent des del Govern”.

En les primàries del març del 2014, Ximo Puig també es va enfrontar a un alcalde, el de Faura. Va ser una elecció oberta a la ciutadania en què es van inscriure 50.000 persones, que van poder votar juntament amb 16.400 militants. Es tractava d’elegir el candidat a la Presidència de la Generalitat i Puig va duplicar àmpliament el nombre de suports de Toni Gaspar: en va obtenir un 69% enfront del 31% del seu rival. Van votar el 83% dels inscrits, en el que va resultar tot un èxit de participació.

Aquesta vegada només estaven cridats a votar els poc més 18.200 afiliats del PSPV i de Joves Socialistes. La participació, ja que han votat 13.154 inscrits, ha estat del 71,8%.

Etiquetas
stats