Has elegido la edición de . Verás las noticias de esta portada en el módulo de ediciones locales de la home de elDiario.es.

Ximo Puig es juga el lideratge del socialisme valencià, i una mica més, enfront d'un candidat afí a Pedro Sánchez

El president Ximo Puig i l'alcalde de Burjassot, Rafa García, candidats a liderar el PSPV.

Adolf Beltran

És una circumstància estranya: el secretari general del PSPV-PSOE veu discutit el seu càrrec malgrat ser el president de la Generalitat Valenciana. Les primàries dels socialistes valencians, que se celebren aquest diumenge (el congrés del partit serà l'últim cap de setmana de juliol), estan marcades per aquesta anomalia, aliena a la pràctica habitual en els socialistes i quasi que en totes les formacions, degut la repercussió que sobre elles han tingut els resultats de les primàries del PSOE, que van tornar a Pedro Sánchez la secretaria general.

Ximo Puig va optar en el procés federal per fer costat a la dirigent andalusa Susana Díaz, que va ser derrotada també, i amb una notable diferència, al País Valencià. Això ha propiciat que sorgisca un candidat alternatiu,  amb el suport de les bases que van estar amb Sánchez en el procés federal, l'alcalde de Burjassot, Rafa García. I ha obligat a Puig a aplicar-se a fons, tot recorrent les agrupacions en actes de format reduit amb els militants.

García sosté que Puig, centrat en la tasca institucional al capdavant d'un govern amb Compromís, i amb el suport de Podem des de les Corts Valencianes, ha descurat el partit, que ha arribat a afirmar que està “mort”, i planteja un programa per a revitalitzar-ho. Puig, per la seua banda, argumenta que no es dirimeix un lideratge orgànic sinó un lideratge polític capaç d'impulsar un projecte de país.

La correlació de forces, no obstant això, està lluny de traslladar la que es va produir en les primàries del PSOE, ja que Puig ha aconseguit un ampli avantatge en avals sobre García (7.584 enfront de 4.411), gràcies a que una part dels dirigents que es van decantar per Pedro Sánchez al maig fan costat ara al president de la Generalitat per raons de responsabilitat i per a salvaguardar l'autonomia del PSPV enfront d'un aparell federal del PSOE en el qual un valencià, José Luis Ábalos, exerceix ara la secretaria d'Organització.

Malgrat que Puig ha reiterat que, siga quin siga el resultat, continuarà en el seu lloc de president de la Generalitat Valenciana i al fet que el seu oponent ha insistit que en el procés solament es discuteix la forma de gestionar el partit, un argument de pes per a donar suport al cap del Consell és la precària posició en què quedaria si perd el lideratge en el partit.

De la intensitat de l'aposta i de la serietat amb la qual s'ha pres Puig l'amenaça que suposa un rival recolzat oficiosament pel líder del PSOE dóna una idea el fet que aquest dissabte, en l'últim dia de campanya, va recórrer 500 quilòmetres per a participar en set actes diferents amb afiliats, de Benidorm a Morella, passant per Dénia, Tavernes de la Valldigna, Xest, Nules i Vinaròs. El líder del PSPV va tancar la seua marató a Morella perquè és la ciutat en la qual va nàixer i de la qual va ser alcalde molts anys, i on aquest diumenge votarà.

Per la seua banda, Rafa García va escollir Xirivella, una localitat propera a la seua, Burjassot, en l'àrea metropolitana de València, per a tancar la seua campanya. Va ser el lloc en el qual Pedro Sánchez va protagonitzar un dels primers actes públics en la seua campanya de reconquesta del poder en el PSOE.

Un total de 18.200 militants del PSPV-PSOE estan cridats a participar en la votació en 275 taules electorals instal·lades en les agrupacions del partit al llarg de la geografia valenciana.

Etiquetas
stats