Has elegido la edición de . Verás las noticias de esta portada en el módulo de ediciones locales de la home de elDiario.es.
La portada de mañana
Acceder
Israel aprovecha hasta el inicio del alto el fuego para continuar la masacre en Gaza
El grupo de León: la conexión entre Quirón, la pareja de Ayuso y el ático de Chamberí
OPINIÓN | 'Los imperios de las galaxias', por Enric González

La primera base de dades de les 7.567 víctimes valencianes del franquisme i del nazisme: “El cens mai s’acaba”

Roda de premsa de presentació de la base de dades.

Lucas Marco

0

La xifra és susceptible de ser modificada a l’alça. La Coordinadora d’Associacions per la Memòria Històrica del País Valencià ha presentat el primer cens de víctimes del franquisme, de la deportació als camps nazis i de la transició: un mínim de 7.567 persones. La base de dades, en construcció permanent, permet buscar investigadors i descendents i compta fins i tot amb tutorials per facilitar les perquisicions. “És un cens de víctimes que mai s’acaba”, ha afirmat Ángel González, president de l’entitat.

La base de dades es nodreix de les minucioses perquisicions dels historiadors Vicent Gabarda, el pioner historiador de la repressió franquista al País Valencià; Juan Luis Porcar (Castelló), Miguel Ors, Francisco Moreno Sáez i Miguel Mauri (Alacant), i d’Adrián Blas, autor de Valencianas y valencianos deportados en los campos nazis. La documentalista Pepa Martínez de Pablos i Cristina Escrivà, presidenta de l’associació cultural Institut Obrer, completen l’equip que ha elaborat el cens, amb el suport de la Conselleria de Participació, Transparència, Cooperació i Qualitat Democràtica. “Cal ser seriosos i rigorosos”, ha dit Ángel González.

Gabarda ha qualificat de “projecte ambiciós” el cens, que inclou el concepte de víctima des del punt de vista de la “repressió política, del signe que fora, econòmica, cultural o social”. “És només la punta de l’iceberg enorme que abastarà fases successives”, ha dit l’investigador. I és que el projecte està en construcció permanent, pel fet d’obrir-se nous arxius o obtindre informació de descendents que no figura en registres públics.

La base de dades inclou la població que va estar a la presó en el territori valencià o en altres punts d’Espanya i tots els que van ser depurats (funcionaris locals provincials o estatals) i també els afectats per la Llei de responsabilitats polítiques, que “va portar moltes famílies a la ruïna”.

El cens, “en creixement i revisió continus”, queda obert al públic per a possibles aportacions. “Com tot cens, sempre estarà coix”, ha dit Gabarda, que aposta per afegir “tots els que se’ns hagen pogut escapar” i descartar “equivocacions”.

L’investigador Adrián Blas ha aportat les víctimes valencianes que van ser deportades als camps de concentració nazis (666 persones en total). “En aquest llistat cap d’aquests deportats ha sigut copiat de cap llibre, estan tots trets dels arxius”, ha ressaltat. La llista de deportats és pràcticament definitiva, segons ha assegurat l’investigador: “Sempre pot eixir-ne algun, però ja serà molt difícil”, ha dit.

L’investigador Juan Luis Porcar, especialitzat en la repressió franquista a Castelló, ha destacat l’obertura de nous arxius en els últims anys que “enriqueix el registre”.

Etiquetas
stats