Has elegido la edición de . Verás las noticias de esta portada en el módulo de ediciones locales de la home de elDiario.es.

Ribó pressiona la ministra Ribera perquè es desbloquege el pla de regeneració de les platges del sud de València afectades pel port

L'alcalde de València, Joan Ribó, mostra sobre pla a la ministra Teresa Ribera la problemàtica de les platges del sud i de la falta d'aigua de l'Albufera.

Carlos Navarro Castelló

0

L’alcalde de València, Joan Ribó, acompanyat del vicealcalde i regidor d’Ecologia Urbana, Sergi Campillo, es va reunir dijous amb la vicepresidenta del Govern Teresa Ribera, a qui va reclamar una solució al problema hídric de l’Albufera i a la regressió de les platges del sud. Així mateix, va presentar dos projectes de renaturalització que impulsa l’Ajuntament: el corredor verd en el llit del Túria i el sistema dunar de les platges del nord.

Ribó ha apel·lat a “l’empatia i el suport a tots els nivells del Govern de l’Estat perquè València siga un referent nacional i internacional de polítiques verdes, la qual cosa servirà així mateix de projecció per a Espanya”.

Ribó es va desplaçar fins a Madrid per exposar davant la vicepresidenta del Govern i ministra de Transició Ecològica i Repte Demogràfic, Teresa Ribera, l’aposta que la ciutat ha fet els últims anys per la sostenibilitat, “una vertadera revolució”, en paraules de l’alcalde, i per a plantejar la necessitat del suport de l’executiu als projectes que l’Ajuntament preveu desenvolupar els pròxims anys.

Tal com va defensar Joan Ribó davant Teresa Ribera, València vol fer un pas avant en aquesta política verda i sostenible. “Aspirem que la nostra ciutat es reforce com a referent de polítiques verdes i sostenibles, i per a fer-ho necessitem la complicitat i la col·laboració del Govern central”, va assenyalar.

L’alcalde va destacar l’actitud positiva de la vicepresidenta, així com del secretari d’Estat de Medi Ambient, Hugo Morán, i el director general de l’Aigua, Teodoro Estrela, davant els temes plantejats. Ribó i Campillo van exposar davant Ribera els quatre projectes emblemàtics per a la ciutat per als quals es pretén el suport institucional: la resolució definitiva dels problemes hídrics del Parc Natural de l’Albufera; l’estabilització i la restauració ambiental de les platges al sud de València; la renaturalització de les platges al nord del port; i finalment, la renaturalització i la creació d’un gran corredor verd en el nou llit del riu Túria.

El vicealcalde Sergi Campillo va subratllar que València “viu una revolució de la sostenibilitat i de les polítiques verdes”. “En aquests 5 anys, a més, hem impulsat polítiques de mobilitat sostenible i hem recuperat espai públic per a la ciutadania, com la recent conversió en zona de vianants de la plaça de l’Ajuntament”, va afegir.

En aquest context, Ribó i Campillo van posar damunt la taula els assumptes “fonamentals” per resoldre, com la solució definitiva dels problemes de dotació hídrica per al Parc Natural de l’Albufera. “Especialment ara, estem a les portes d’un nou cicle de planificació hidrològica que durarà 6 anys, fins al 2027, al Xúquer, i per tant és el moment de resoldre definitivament aquesta qüestió”. L’alcalde ha xifrat en 70 hectòmetres cúbics d’aigua la dotació ambiental necessària per a l’aiguamoll, a part de la que es fa actualment.

Regeneració de platges del sud

“Volem també actuar al màxim en tots els projectes de regeneració de les platges del sud de València, com reclamen els veïns i veïnes del sud”, va afegir l’alcalde, que va reclamar “que s’execute ja el Pla de Regeneració” que està més d’un any en tramitació, i que suposa una inversió de 28 milions d’euros. En aquest sentit, el vicealcalde Campillo va recordar que “s’ha perdut molta arena per efecte del port, que atrapa tota l’arena i impedeix que aquestes platges siguen estables; i per tant des del ministeri han d’accelerar al màxim els terminis per a dur endavant aquest projecte al més prompte possible, també per a previndre davant nous temporals”.

Durant més de dues hores, Ribó i Campillo van exposar els detalls de cadascun dels projectes. El vicealcalde, Sergi Campillo, va recordar que el Parc Natural de l’Albufera constitueix el primer parc natural valencià, declarat el 1986, però actualment, el llac pateix una “sequera” d’aportacions d’aigua durant el període hivernal “que atenta directament contra la preservació dels valors naturals i la sostenibilitat dels usos tradicionals de l’aiguamoll”.

En segon lloc, sobre la reconstrucció del cordó dunar de les platges del sud, Campillo va subratllar “la importància ecològica i ambiental d’aquest sistema, que ha quedat perdut en bona part a causa dels temporals que han afectat la ciutat i la Comunitat Valenciana en els últims anys”. Tal com es recull en l’estudi que l’alcalde ha presentat a la ministra, “les diferents anàlisis de l’evolució de la línia de costa que s’han elaborat al llarg de diferents períodes coincideixen que la regressió ha sigut molt forta fins a l’antic poliesportiu del Saler, forta fins a la gola del Pujol i menor fins a la gola del Perellonet, i són estables o fins i tot en creixement les situades al sud d’aquesta gola fins a la del Perelló”.

Les platges del nord i el corredor verd del Túria

Quant al projecte de renaturalització del front marítim de les platges al nord del port, la proposta es basa a habilitar “un sistema de dunes i oasis de vegetació, adequat a la realitat meteorològica actual, que alhora oferisca la possibilitat de crear itineraris alternatius i un sistema atractiu de relació entre la part ‘urbana’ de la vora marítima (l’antic passeig) i la nova realitat”.

Finalment, el vicealcalde va explicar el projecte de creació d’un gran corredor verd en el nou llit del riu Túria. Tal com ha recordat a la ministra, el llit fluvial va ser desviat fa 50 anys del seu llit original “i hui dia és una gran canonada de ciment a cel obert que, si es reconverteix en aquest corredor verd, uniria els dos parcs naturals més emblemàtics: el de l’Albufera i el del Túria”.

L’alcalde va concloure la trobada subratllant: “Vivim enmig d’una transició inexorable cap a una nova manera d’entendre el territori, en què la natura ja no es veu com una cosa aliena als éssers humans, sinó més aviat com una cosa on hem de tornar a connectar-nos. Les ciutats també reclamen solucions als múltiples problemes acumulats durant dècades d’un sistema de desenvolupament que ha donat l’esquena a la natura”.

Etiquetas
stats