Has elegido la edición de . Verás las noticias de esta portada en el módulo de ediciones locales de la home de elDiario.es.
La portada de mañana
Acceder
La guerra entre PSOE y PP bloquea el acuerdo entre el Gobierno y las comunidades
Un año en derrocar a Al Asad: el líder del asalto militar sirio detalla la operación
Opinión - Un tercio de los españoles no entienden lo que leen. Por Rosa María Artal

El Servei Estatal d’Ocupació de València tenia una aplicació ‘pirata’ anomenada Big Brother que només coneixien dues persones

Una oficina del SEPE.

Sergi Pitarch

València —

0

La Sotsdirecció General de Tecnologies de la Informació del Servei Públic d’Ocupació Estatal (SEPE) fa mig mes que treballa en la direcció territorial de València desmuntant la intranet paral·lela que va provocar un “incident molt crític” de seguretat en les bases de dades de 120.000 aturats valencians. La direcció central ha hagut d’intervindre-hi davant una possible fallada del sistema l’abast i les conseqüències de la qual encara es desconeixen.

En el “Pla de Transformació Intranet de València” de consum intern elaborat per superar aquesta crisi de seguretat s’implementen una sèrie de mesures per a la “desconnexió” de les aplicacions pirata i el retorn a la cleda central de la intranet valenciana. El 21 d’octubre passat es van desconnectar 15 d’aquestes aplicacions sense control del SEPE, entre les quals hi havia “Cerebro”, “Botón del pánico” o “*Big Brother”.

Aquesta última ha generat molt de malestar en el personal de la direcció territorial, perquè només la directora general que va cessar el 2018, María Eugenia Vives, i el mateix informàtic que la va crear tenien coneixement de les seues funcionalitats. El mateix nom, apunten fonts d’empleats del SEPE, no fa presagiar res de bo i tampoc ningú de la nova direcció territorial, que ocupa José Beneyto, els ha explicat què es feia amb aquesta aplicació.

Les altres aplicacions i funcionalitats, fins a 83, es van arribar a crear amb Vives de directora territorial, subministraven una informació de traçabilitat i moviments que només controlava l’informàtic autor de les aplicacions. A més, els mateixos responsables d’aquest sistema ‘pirata’ eren els que impartien la formació per a saber manejar-les amb els premis corresponents en productivitat i altres incentius.

En aquests dos mesos que queden abans que acabe l’any, el pla de la Sotsdirecció General de Tecnologies ha d’acabar amb la migració de la intranet de València al sistema controlat des de la central. El més segur, que no té bretxes de seguretat i que compleix la Llei de protecció de dades aprovada al desembre del 2018.

Els informàtics que van desenvolupar les aplicacions que ara la direcció central desconnecta pel seu “alt” risc per a la seguretat les van batejar amb noms de personatges de còmic com Arrow, Lantern, Cerebro, Oracle o Prometheus. Fins i tot quan va morir Stan Lee, escriptor i editor de còmics nord-americà, l’equip ‘pirata’ li va fer un homenatge en les pantalles dels ordinadors dels funcionaris de la delegació territorial de l’antic Inem.

De moment, l’actual direcció territorial no ha pres mesures disciplinàries o sancionadores a aquesta vulneració de la seguretat i l’exposició d’un material tan crític com les dades de 120.000 aturats, incloses dades bancàries, vida laboral o altres informacions personals i sensibles.

Etiquetas
stats