Has elegido la edición de . Verás las noticias de esta portada en el módulo de ediciones locales de la home de elDiario.es.

València obrirà a la primavera la primera oficina d’atenció a persones víctimes de pobresa energètica

Una mesura del tripartit per a pal·liar la pobresa energètica

Carlos Navarro Castelló

0

Dubtes sobre les il·legibles factures de subministraments, fórmules per a reduir el consum energètic o informació i, fins i tot, acompanyament per a obtindre ajudes davant la impossibilitat de pagar els rebuts de la llum, el gas o l’aigua.

Aquestes seran algunes de les qüestions que resoldrà la nova Oficina de l’Energia que obrirà a la primavera de l’any que ve en els números 9 i 11 del carrer de José María Haro, al barri d’Aiora.

Es tracta d’un dels projectes més singulars previstos a curt termini de la Fundació Observatori Valencià del Canvi Climàtic, que compta amb un pressupost estimat de 121.000 euros.

Aquest espai, que donarà servei a tota la ciutat, està enfocat a l’ús ciutadà. Un lloc on facilitar l’assessorament i la transició energètica de la ciutadania i solucionar assumptes sobre la gestió de l’energia d’ús quotidià.

D’aquesta manera, es proposa un projecte que permeta desenvolupar un espai per a activitats informatives, formatives i expositives.

L’Oficina de l’Energia tindrà una àrea d’atenció al públic, una sala de tallers, cursos i xarrades, una sala d’exposició i una sala a la disposició de grups i associacions de la ciutat.

Els objectius de la iniciativa són clars: combatre la situació de pobresa energètica detectada en nombroses famílies de la ciutat mitjançant l’assessorament i l’acompanyament als ciutadans en els tràmits administratius per a obtindre ajudes; afavorir l’estalvi energètic general; capacitar a la població perquè escometa actuacions que permeten el proveïment mitjançant energies renovables i l’autoconsum i promoure el canvi de model energètic.

Segons Berto Jaramillo, regidor d’Energies Renovables i Canvi Climàtic, “l’Oficina de l’Energia serà un servei d’atenció ciutadana amb vista a la transició energètica a València, un espai d’informació per al ciutadà, que tindrà al seu abast formació sobre factures, energies renovables, subvencions o estalvi energètic”.

València Clima i Energia ja ha tret a concurs l’adequació del local, que serà adjudicada en breu. Posteriorment, es licitarà la gestió del recurs, que comptarà amb un equip de quatre professionals.

La pobresa energètica a València

La pobresa energètica és un problema social que afecta un 23% del veïnat a la ciutat de València segons estudis municipals.

Tal com va informar eldiario.es, la Creu Roja va ajudar amb el pagament de lloguers i subministraments fins a l’octubre d’enguany un total de 1.886 famílies a la Comunitat Valenciana, encara que els beneficiaris indirectes d’aqueixes ajudes han arribat a 4.929 persones, ja que cada família té de mitjana entre dos membres i quatre.

De la seua banda, l’Ajuntament de València va aprovar el mes de juny passat la renovació del conveni entre el consistori i l’Empresa Mixta Valenciana d’Aigües (Emivasa), que evitarà els talls de subministrament d’aigua a famílies sense recursos durant 2019, tal com ja es va fer els anys 2016, 2017 i 2018.

Durant l’any 2016 un total de 1.335 famílies van poder acollir-se a aquest conveni i van continuar rebent el subministrament necessari. En total, entre l’Ajuntament i Emivasa van assumir una quantitat de 247.301,47 euros corresponents a 3.707 factures, és a dir, una mitjana de 2,8 factures per família beneficiària.

El 2017 es va atendre per aquest mateix concepte un total de 1.923 famílies, a les quals es va evitar el tall del subministrament d’aigua, cosa que va suposar un increment del 40 per cent respecte a l’any anterior i l’import total de les ajudes va augmentar un 60 per cent respecte del 2016, fins a arribar als quasi 400.000 euros.

Etiquetas
stats