Has elegido la edición de . Verás las noticias de esta portada en el módulo de ediciones locales de la home de elDiario.es.

Un milió més d'usuaris: els ciutadans aposten pel metro i el tramvia a València

Un comboi de Metrovalència.

Carlos Navarro Castelló

El nombre de valencians que utilitza el metro i el tramvia per a desplaçar-se per València segueix la tendència a l'alça aconseguida l'any passat.

Així ho reflecteixen les dades facilitades per Ferrocarrils de la Generalitat Valenciana (FGV) a eldiariocv.es, segons les quals la companyia ha registrat 33,9 milions de viatgers en la xarxa de Metrovalència en el primer semestre d'enguany, la qual cosa suposa un increment del 2,7% pel que fa al mateix període de l'any passat, és a dir, quasi un milió més d'usuaris en tan sol sis mesos.

Unes xifres que tenen més valor, si  tenim en compte que en el cas del tramvia els sindicats vénen fent aturades parcials des del passat mes de març per a protestar per falta de personal, especialment de conductors.

Així, FGV segueix en la línia ascendent registrada l'any passat, quan va tancar l'exercici amb 62,6 milions de viatgers i un increment del 3,1% respecte al 2015 en Metrovalència, i amb 10,4 milions d'usuaris i un augment de l'1,5% en el Tram d'Alacant. Entre ambdues explotacions, la companyia va sumar 73 milions de viatgers, un 2,9% més que el 2015.

I és que, en el cas de Metrovalència, l'empresa pública ha patit des de l'any 2010, quan es van registrar més de 67 milions de viatgers, una pèrdua constant d'usuaris, la qual cosa va propiciar contínues retallades de servei, especialment en Nadal, Setmana Santa i estiu, quan en l'etapa del PP al capdavant de la Generalitat van arribar a aplicar-se reduccions de servei del 22% des de mitjan juny fins a mitjan setembre.

Una situació que amb l'arribada del nou Govern de la Generalitat s'ha atenuat amb la reducció de dies de l'anomenat servei intermedi, però que segueix afectant els mesos de juliol i agost complets, un període excessiu segons han criticat entitats com la Federació de Veïns de València.

Així, des de l'any 2010 fins a l'any 2013, en plena crisi, el nombre de viatgers de Metrovalència va caure en picat, passant dels 67 als 59 milions. Va ser a partir de 2014 i 2015 quan la tendència va començar a canviar, en superar-se tímidament els 60 milions d'usuaris.

D'aquesta manera, segons l'empresa, en els dos últims anys FGV ha aconseguit revertir la tendència negativa de pèrdua de viatgers d'anys arrere, fins a consolidar una tendència a l'alça que, amb tota seguretat, permetrà superar a final d'any els 63 milions de viatgers en Metrovalència i aconseguir quasi els 11 milions a Alacant.

Entre les mesures adoptades per a aconseguir consolidar aquest increment, des de FGV han destacat la congelació de tarifes en els anys 2016 i 2017, la celebració del Dia sense Cotxe, oferint servei gratuït, o la programació de nous serveis nocturns com al Nadal o els dissabtes del mes de juliol, que se sumen als ja tradicionals serveis addicionals de Falles o Sant Joan.

Al seu torn, se segueixen oferint avantatges per a famílies nombroses i monoparentals (descomptes del 50% i el 20%), menors de 10 anys que poden viatjar gratis, majors de 65 anys i discapacitats que poden viatjar durant un mes de manera il·limitada per 9,70 euros, joves i estudiants, als quuals cal sumar a València el nou bo de transbord AB.

Etiquetas
stats