Has elegido la edición de . Verás las noticias de esta portada en el módulo de ediciones locales de la home de elDiario.es.

La Llei valenciana de violència de gènere inclou els matrimonis forçosos i l’abús sexual com a tipus de violència masclista

Pancarta contra la violencia machista durante una movilización por el día de la mujer trabajadora.

Laura Martínez

València —

0

La llei estableix que s’exclouran de les subvencions públiques els mitjans de comunicació que publiquen anuncis de prostitució i especifica que, quan un anunci proporcione una imatge de la dona “vexatòria i discriminatòria”, podrà ser considerada il·lícita

La Llei valenciana de violència de gènere inclou des del 2020 com a tipus de violència contra la dona els matrimonis forçosos, l’abús sexual o les esterilitzacions forçoses. Una esmena a la Llei d’acompanyament als pressupostos, aprovada al desembre, recull l’adaptació de la normativa autonòmica als preceptes que estableix el Conveni d’Istanbul, vigent a Espanya des del 2014.

El Conveni d’Istanbul entén la violència contra les dones com una violència estructural més enllà de l’àmbit de les relacions sentimentals. L’acord, amb caràcter vinculant, preveu com a delicte tots els tipus de violència contra la dona: la violència física, psicològica i sexual, inclosa la violació (agressió sexual o abús sexual, segons la legislació espanyola); la mutilació genital femenina, el matrimoni forçat, l’assetjament, l’avortament forçat i l’esterilització forçada. La norma valenciana inclou la violència econòmica, entesa com “tota limitació, privació no justificada legalment o discriminació en la disposició dels seus béns, recursos patrimonials o drets econòmics”, tant en l’àmbit de la parella com de la separació. 

Amb l’adaptació de la norma valenciana al Conveni s’entenen tots els tipus de violència contra les dones esmentats anteriorment com una violació dels drets humans i les víctimes que els pateixen tenen el mateix tracte. Això implica reconéixer la violència contra les dones més enllà del marc de les relacions sentimentals i passa a considerar-se un problema social. Així doncs, permet que totes les dones víctimes d’aquests delictes puguen ser ateses en els espais públics específics per a la violència masclista, com els centres de la xarxa ‘Dona 24 hores’.

Les víctimes d’assetjament en l’àmbit funcionarial veuran reduïts els tràmits per a sol·licitar un canvi en la jornada laboral; “n’hi haurà prou de tindre un certificat acreditatiu d’atenció especialitzada fet per un organisme públic competent en matèria de violència sobre la dona per a poder sol·licitar el trasllat, la baixa o l’adaptació de la jornada laboral”, assenyala la Conselleria d’Igualtat.

L’esmena subscrita pel PSPV, Compromís i Unides Podem-Esquerra Unida afecta alguns aspectes de la publicitat: recorda que s’exclouran de les subvencions públiques els mitjans de comunicació que publiquen anuncis de prostitució i especifica que, quan un anunci proporcione una imatge de la dona “vexatòria i discriminatòria”, podrà ser considerada il·lícita i la Generalitat hi actuarà en conseqüència, demanant-ne la rectificació o retirada.

Impuls de la igualtat

En les mesures públiques de sensibilització s’inclouen els programes de prevenció de la violència i de la promoció de nous models de masculinitat igualitària, mitjançant el qüestionament de rols de gènere estereotipats i masclistes. Així mateix, la llei estableix que la Generalitat no podrà contribuir a sostindre econòmicament, per qualsevol fórmula de col·laboració, els mitjans de comunicació que incloguen publicitat sexista i de prostitució.

La Llei integral de violència contra les dones autonòmica es va aprovar l’any 2012 i el Govern valencià hi prepara noves modificacions. El departament de Mónica Oltra treballa en una Llei d’igualtat, que preveu aprovar aquesta legislatura, que s’adapte a les noves realitats. L’objectiu és que nasca d’un procés participatiu, “obert i horitzontal, i que treballarà sobre la base de la igualtat d’oportunitats entre homes i dones, premissa bàsica en la lluita contra la violència masclista”.

Etiquetas
stats