Has elegido la edición de . Verás las noticias de esta portada en el módulo de ediciones locales de la home de elDiario.es.

Camps va eximir els cartoixans de l’obligació d’obrir al públic el monestir de Portaceli malgrat que ho preveia la llei

Cartoixa de Portaceli.

Sergi Pitarch

0

El Govern valencià de Francisco Camps, del PP, va fer una política molt agressiva en favor de l’Església Catòlica durant els seus anys de gestió, entre el 2003 i el 2011. Tant, que va crear una fundació –la Llum de les Imatges– per restaurar béns eclesiàstics a càrrec del pressupost de la Generalitat, que va redundar en el patrimoni dels diferents arquebisbats. A més, va iniciar una política legislativa que va blindar molts béns propietat pública per a gaudi únic dels religiosos.

És el cas del monestir de Portaceli a Serra (València). L’edifici i els seus camps adjacents són propietat de la Diputació de València des del 1931, però el 1946 el règim de Franco els va cedir a l’orde dels cartoixans perquè ho restauraren i ho gestionaren. Amb dues condicions, que ho mantinguera l’orde religiós i que conservarà el patrimoni públic. El 2006, l’Administració va voler millorar la situació de l’edifici i va decidir convertir la cartoixa en Bé d’Interés Cultural (BIC), declaració que ofereix molts avantatges, però se’n va coartar un dels inconvenients principals.

Els monuments BIC, pel seu alt valor historicoartístic i els avantatges que ofereixen als seus gestors, estan obligats a obrir-los al públic, com a mínim quatre vegades per mes. Més encara quan es tracta d’un edifici patrimoni de tots els valencians. Però Camps es va saltar aquesta exigència per beneficiar els cartoixans, un orde que ha fet vot de silenci i els membres del qual estan enclaustrats.

Segons el punt 5, article 3 del Decret 164/2006 de 27 d’octubre, la Generalitat li va atorgar la “dispensa de l’obligació de subjectar-se al règim de visites mentre es mantinga l’activitat religiosa, en règim de clausura, que en l’actualitat es desenvolupa en l’immoble”, fonamentant aquesta excepcionalitat en l’article 32 de la Llei 4/1998 d’11 de juny, de la Generalitat, del patrimoni cultural valencià. Un tracte de favor en tota regla.

Però després de revelar eldiario.es que la propietat del monestir de Portaceli no és dels cartoixans, en el PSPV-PSOE s’han posat a la faena perquè, almenys, el bé d’interés artístic puga ser visitat per tots els valencians. La diputada socialista en les Corts Valencianes Mercedes Caballero ha contrastat que “des del 15 d’agost de 2017 en la Cartoixa no se celebra cap mena d’acte religiós, ni tan sols les misses dominicals que durant anys es van acollir entre els seus murs”. Per això, entenen que l’eximent que va imposar Camps no es podria aplicar.

Per això, la diputada socialista ha presentat una proposició no de llei al parlament valencià en què demana l’excepcionalitat de la protecció del bé. A més, proposa l’obertura del monestir al públic segons el BIC i reclama als cartoixans que permeten l’entrada dels inspectors de la Diputació de València per a comprovar que el patrimoni està en perfectes condicions, una de les premisses perquè l’edifici de la institució provincial continue sent gestionat per l’orde dels cartoixans.

Etiquetas
stats