Has elegido la edición de . Verás las noticias de esta portada en el módulo de ediciones locales de la home de elDiario.es.
La portada de mañana
Acceder
El PSOE convierte su Comité Federal en un acto de aclamación a Pedro Sánchez
Las generaciones sin 'colchón' inmobiliario ni ahorros
Opinión - El extraño regreso de unas manos muy sucias. Por Pere Rusiñol

Zaplana va aconseguir una hipoteca de la CAM amb carència de sis anys per a comprar un pis a Madrid per 1,6 milions que després va vendre per 2,8

El Passeig de la Castellana, a Madrid

Laura Martínez

València —

Eduardo Zaplana tenia amics a tot arreu. Entre ells, en la Caixa d’Estalvis del Mediterrani (CAM), la fallida de la qual també s’investiga en l’Audiència Nacional. L’exministre de Treball va aconseguir un préstec a què no tothom pot accedir per a comprar un pis que tampoc està a l’abast de tothom.

Quan va rebre la trucada d’Aznar per a ser ministre, es va comprar amb la seua dona un pis de luxe de més de 500 metres quadrats al passeig de La Castellana, al costat de l’estadi Bernabeu, per 1,6 milions d’euros, que va pagar en dos xecs. Per a aconseguir el talonari va negociar amb la CAM un préstec de 2,3 milions d’euros en unes condicions molt favorables per al polític.

Zaplana va eixir amb una carència de tres anys per al pagament principal i després va començar a pagar un 3,3 % anual. El 2006, el ja ministre i la seua dona van renegociar el préstec i van aconseguir una altra carència que acabaria el 2008, modificant mitjançant una escriptura nova les condicions originals del crèdit. És a dir, que durant sis anys només van pagar els interessos del préstec, fixos el primer any i variables a partir del segon, consistents en l’euríbor més el 0,40 %.

Segons va informar Levante-EMV, l’anterior propietària del pis va rebre del matrimoni Zaplana-Barceló la quantitat d’1,62 milions d’euros en dos xecs bancaris en aquest acte d’escriptura de la compravenda, cosa habitual en aquest tipus de transaccions en què es fan coincidir tots els tràmits en una mateixa operació i davant el mateix notari.

En el primer any, van pagar el 3,36 % d’interés i, a partir del segon any, l’euríbor més el 0,40 %. La devolució del capital principal quedava ajornada. Després dels primers tres anys de carència, van renegociar una altra carència fins al 2008 en aquestes condicions. A partir de llavors tenien 25 anys per a retornar el préstec. 

Segons l’escriptura, el pis de luxe de Zaplana repartia els seus 530 metres quadrats en un vestíbul, un saló amb llar, una sala d’estar, un menjador, un vestidor, dos banys i un lavabo, quatre dormitoris, un despatx, un vestíbul per als xiquets, oficina, menjador per al servei, habitació de planxa, un dormitori per al servei, un bany i habitació d’entrada i armaris i cuina. També tenia dues places de garatge.

Zaplana va vendre aquest pis, en què va situar el domicili social d’una consultora denominada Decuria Consulting, fa uns mesos per 2,8 milions d’euros, 1,2 milions més del que li va costar. Amb aqueixos diners, pretesament, hauria comprat un altre pis al barri de Chamberí per valor d’1,8 milions, que va pagar sense necessitat d’una hipoteca. Aquesta operació va cridar l’atenció de la UCO i s’analitza a hores d’ara.

L’assessor fiscal de Zaplana, Francisco Grau, detingut dimarts en aquesta operació que va portar l’exministre al calabós, va ser secretari del consell de la fallida CAM del 1998 fins al 2007, l’entitat que li va concedir el préstec. El 2008, quan Zaplana va assumir el càrrec de delegat per a Europa de Telefónica, va posar en marxa la consultora Decuria Consulting, que ha facturat més de dos milions d’euros. Des d’aqueix moment, el detingut Francisco Grau ha estat el màxim responsable financer de Decuria Consulting, el domicili social de la qual se situava al pis del passeig de La Castellana.

Etiquetas
stats