Has elegido la edición de . Verás las noticias de esta portada en el módulo de ediciones locales de la home de elDiario.es.
La portada de mañana
Acceder
Israel amenaza con una guerra en Líbano
Moreno y Rueda piden que el Gobierno busque mayorías para los Presupuestos
Los problemas que no preocupan a los españoles. Opina Rosa María Artal

El gerent de l'EMT declara davant el jutge que poques persones sabien que al compte saquejat hi havia 24 milions

Una sucursal de Caixabank.

Lucas Marco

València —

0

El jutge que investiga l'estafa milionària a l'Empresa Municipal de Transports (EMT) de València ha citat a declarar el pròxim 15 de gener en qualitat de testimoni a una empleada del servei operatiu de banca institucional de CaixaBank, segons han confirmat a aquest diari fonts pròximes al cas. En la seua declaració com a testimoni el passat 14 de novembre el gestor del compte de l'EMT en CaixaBank va explicar que les primeres transferències a Bank of China es van realitzar mitjançant el servei operatiu de banca institucional, els responsables de la qual en cap moment li van avisar sobre les sospites de la signatura falsificada de la directora de gestió de l'empresa municipal. L'alerta interna de l'entitat bancària només va saltar 17 dies després d'iniciar-se el frau, tal com va reconéixer el testimoni J. M. G. R. davant el jutge.

El titular del Jutjat d'Instrucció número 18 de València, que investiga el cas, ha acceptat la declaració com a testimoni de la treballadora de l'entitat bancària sol·licitada per l'EMT. El jutge ha recordat a l'advocat de CaixaBank que fa quasi un mes que va sol·licitar al banc els seus protocols interns per a transferències internacionals i l'alerta que va rebre el responsable del compte de l'EMT. El lletrat de l'entitat bancària ha assegurat que en breu arribaran al jutjat els documents requerits.

El gerent de l'EMT, Josep Enric García Alemany, ha explicat durant la seua declaració com a testimoni aquest dimecres que poques persones coneixien en l'empresa el crèdit milionari del Banc Europeu d'Inversions (BEI) ingressat pocs dies abans de l'estafa (el compte tenia un saldo de 24 milions d'euros). García Alemany també ha desglossat les decisions que va prendre una vegada es va assabentar el 23 de setembre de la monumental estafa i les conclusions de l'auditoria encarregada a Telefónica. A més, el gerent de l'EMT ha assegurat que Celia Zafra, la directiva acomiadada per l'estafa, va mostrar una actitud col·laboradora quan es va destapar el frau.

CaixaBank va aportar recentment al jutjat documentació que mostra que en 2018 l'EMT va fer una excepció en l'habitual pagament amb signatura electrònica per a una transferència en concret. De fet, el gestor del compte de l'EMT en CaixaBank va explicar en la seua declaració que aquella transferència del 31 de desembre del 2018 (de dos milions d'euros) es va realitzar mitjançant carta de pagament signada per la directora de gestió de l'EMT, la mateixa modalitat que va usar la cap d'Administració acomiadada i investigada, Celia Zafra, per a transferir els quatre milions d'euros a l'estafador.

La directora de gestió, María Rayón, ha defensat en la seua declaració com a testimoni que la transferència de 2018 al·ludida era un pagament a la Seguretat Social per les cotitzacions i que el contracte amb l'entitat bancària preveia aquest tipus d'excepcions si eren de mutu acord.

Rayón ha assegurat davant el jutge que durant la seua baixa per maternitat no va consultar el seu correu electrònic corporatiu (el gerent del compte en CaixaBank li va enviar dos e-mails que podrien haver destapat el frau abans) i que només es comunicava amb els seus companys de l'empresa a través del telèfon o de WhatsApp. El seu superior, Josep Enric García Alemany, ha declarat que, encara que no ho recordava bé, és possible que intercanviara algun e-mail amb Rayón. Aquesta última ha admés que consultava el correu electrònic quan algú li instava a això per telèfon per alguna urgència.

La directora de Gestió també ha contat que Celia Zafra era una treballadora seriosa i diligent i que el va sorprendre com havia actuat durant els 20 dies que va durar l'estafa.

Etiquetas
stats