Has elegido la edición de . Verás las noticias de esta portada en el módulo de ediciones locales de la home de elDiario.es.

Barberá busca convéncer per escrit el jutge per no ser imputada en el Suprem

La senadora valenciana Rita Barberá poc abans de comparéixer davant dels mitjans de comunicació

Adolf Beltran

València —

L’exalcaldessa de València Rita Barberá ha comparegut aquest dimarts en el mateix lloc, la seu del PP valencià, 20 dies després d’anunciar que no dimitiria i 15 dies després de negar-se a acudir a una comissió de les Corts Valencianes a donar explicacions. Barberá és senadora territorial, és a dir, elegida per la Cambra autonòmica, però el Parlament no té mecanismes per a obligar-la a comparéixer.

Barberá, que torna a parlar davant dels mitjans a penes 24 hores després que el jutge alçara el secret de sumari i es coneguera la imputació del Partit Popular a València, ha reiterat els arguments exposats fa a penes tres setmanes, ja que ha apuntat que “no hi ha res de nou” més enllà de les “filtracions” que ja es coneixien. L’exprimera edil ha insistit en el fet que “tot és absolutament fals”, i també que no està imputada “en res”.

L’única novetat, ha indicat, és que el titular del Jutjat d’Instrucció número 18 de València li ofereix declarar de manera voluntària. “Agraïsc aqueix oferiment i l’accepte, i col·laboraré incondicionalment amb la justícia”, ha anunciat Barberá, que, tanmateix, ha eludit explicar si acudirà a declarar davant del jutge o hi enviarà un escrit d’al·legació. Després d’insistir en el fet que ni ha conegut, ni ha ordenat, ni ha col·laborat en el blanqueig de diners –“gens de diners negres provenen de mi”, ha dit–, i reiterar que no sap res sobre una possible caixa B del PP, la senadora del PP ha evitat confirmar que es presentarà en el jutjat. “El jutge ens ha donat vint dies, estudiarem el sumari i decidirem què farem i quan”, ha apuntat l’exregidora a una pregunta en aqueix sentit. L’exalcaldessa ha deixat caure en un altre moment de la roda de premsa que el que puga aportar al jutge ja és conegut, és a dir, que ja ho ha argumentat públicament en els seus intents d’exculpació.

Abans de perdre’s en un passatge victimista que ha fregat el patetisme –amb una llista llarga de pretesos casos de corrupció que han afectat o afecten el PSOE, una al·lusió al fet que l’alcalde actual de València, Joan Ribó, té ara “algun problema”, en referència a una denúncia del PP, i ha arribat a recordar que va estar amenaçada per ETA–, Barberá ha separat l’actuació del jutge, a qui agraït l’oferiment de declarar, de l’actitud del fiscal anticorrupció, de qui ha recordat que és ell qui demana la seua imputació.

Sobre Grau i Alcón, “no m’hi vull ficar”

Sobre Grau i Alcón, “no m’hi vull ficar”D’altra banda, Barberá, com ja va fer en la seua anterior conferència de premsa, ha rebutjat entrar en el fons del cas de pretesa corrupció en què està involucrada. Ha refusat opinar sobre les gravacions comprometedores de la Guàrdia Civil en què ixen els exregidors Alfonso Grau o María José Alcón. “En converses familiars no m’hi vull ficar”, ha dit d’unes gravacions que l’al·ludeixen directament, alhora que puntualitzava que “cadascú declara el que creu convenient”, en referència a edils i assessors del PP que han passat pel jutjat. A més, ha lamentat “profundament” la imputació global del Partit Popular de València, per pretés blanqueig, un punt que ha dit que desconeix: “No en tinc ni idea”.

L’exalcaldessa ha insistit en el fet que mai ha tingut un càrrec orgànic en el PP. “Se suposava que era com Déu, que estava pertot”, ha ironitzat, i ha assegurat que en l’Ajuntament “es delega i en la campanya hi ha un comité”. Quant al partit, ha ressaltat: “El PP treballava per als valencians, no per a mi. No puc tenir cap responsabilitat”. Sobre la seua implicació directa en el pretés blanqueig de fons durant la campanya de les últimes eleccions, Barberá ha tornat a confirmar que va fer una donació, com la resta dels regidors, però ha negat que tornaren els diners. “Se’m diu que el comité de campanya ha acordat que donem 1.000 euros i els done”, ha resumit la senadora.

Barberá ha defensat els seus regidors en contraposició amb les paraules de la líder dels populars valencians, Isabel Bonig, que els reclama els càrrecs una vegada confirmada la seua imputació. “Els indicis no deixen de ser indicis”, ha assenyalat. La seua excap ha estat clara sobre l’assumpció de responsabilitats pels seus antics companys: “Han de tornar l’acta quan ho manen els estatuts, com jo”. És a dir, quan s’òbriga judici oral.

L’exprimera edil ha reiterat que no pensa renunciar a la seua acta en el Senat, alhora que confirmava que acudirà a la sessió d’aquest dimarts en la Cambra Alta i aclaria que no ha incorregut cap tipus d’absentisme: “No hi havia activitat”. Així mateix, reconeixia que la setmana passada va estar a Madrid. Barberá ha confirmat que ha parlat amb Mariano Rajoy. “Sí”, ha respost a la pregunta, “però no diré res de converses privades que han estat molt amables”.

El 25 de febrer va reconéixer el donatiu

El 25 de febrer va reconéixer el donatiuEn la conferència de premsa del 25 de febrer ja es va desvincular de qualsevol responsabilitat orgànica en el PP i, encara que va confirmar haver donat 1.000 euros per a la campanya del maig del 2015, va afegir que “no se li van tornar”. Barberá va ser taxativa llavors: “No dimitisc, ni m’ho plantege”. Aquest dimarts ha tornat a repetir-ho. La compareixença va revelar llavors que l’exalcaldessa mantenia el contacte directe amb el president del Govern i del PP, Mariano Rajoy, i va servir Barberá per a fer una estirada d’orelles a la nova presidenta del PP de la Comunitat Valenciana, Isabel Bonig, i el seu equip, als quals va atribuir un comportament deslleial pel fet de reaccionar davant de l’escàndol que afecta el grup municipal i el conjunt de l’organització propugnant una refundació. En aquesta segona ocasió ha pegat sobre el mateix clau: insinuar que té el suport de Rajoy i desautoritzar Bonig, que dirigeix un partit corroït per la corrupció.

Etiquetas
stats