eldiario.es

9

Marzà celebra el Dia de les Llengües entre foc creuat amic i enemic pel valencià

STEPV i Escola Valenciana retrauen al conseller que haja renunciat a la immersió lingüística, mentre C’s afirma que hi està “encoberta”

Imagen de la reunión ente Jorge Rodríguez y Vicent Marzà

Vicent Marzà, conseller d'Educació i Cultura

Aquest dilluns se celebra el Dia Europeu de les Llengües, jornada que s’aprofitarà perquè el conseller d’Educació, Vicent Marzà, inaugure l’escultura l’Arbre de les Llengües, juntament amb el president de la Generalitat Valenciana, Ximo Puig. Aquesta celebració del multilingüisme, però, té lloc en un moment en què el Decret de plurilingüisme presentat per Marzà, que vol potenciar el trilingüisme (valencià, castellà i anglés), és criticat per tots al mateix temps: els ‘amics’, per no potenciar prou el valencià, i també els ‘enemics’, ja que des de l’àmbit conservador es critica una minorització del castellà.

Des del sector pretesament afí, Intersindical-STEPV ha criticat el decret per “poc ambiciós”, ja que aquest sindicat és un defensor ben ferm de la coneguda com a “immersió lingüística”, i entenen que el pla de Marzà “no compleix els objectius esperats de situar el valencià com a llengua vehicular de l’ensenyament sobre la qual s’ha de construir un model plurilingüe”. Per tot això Intersindical-STEPV diu que se sent “defraudat” per la “falta de valentia del nou govern”.

Les crítiques també han arribat des d’Escola Valenciana, on lamenten que el Decret de plurilingüisme “no respon al model” d’aquesta entitat cívica. El seu retret principal és que el pla “estableix nivells que no garanteixen la competència de les dues llengües oficials i el coneixement efectiu d’una llengua estrangera, un dret fonamental per a tot l’alumnat del País Valencià”. No obstant això, Escola Valenciana hi dóna un cert vot de confiança respecte de la situació anterior amb el govern del PP i apunta que la futura norma “permet avançar”.

Des de la banda oposada, els partits conservadors han criticat el projecte de Vicent Marzà no perquè no conferisca més paper al valencià, sinó per la situació contrària, perquè pensen que no es dóna prou suport al castellà. Així doncs, la presidenta del PP, Isabel Bonig, ha amenaçat de recórrer als tribunals per a impugnar el decret, al mateix temps que ha anunciat mobilitzacions dels seus càrrecs públics, militants i simpatitzants. D’altra banda, des de Ciutadans s’afirma que sí que es tracta d’un programa d’immersió lingüística, però que hi està “encoberta”; per això el portaveu de C’s en les Corts, Alexis Marí, acusa el conseller d’actuar amb “sectarisme” i de “polititzar” l’ensenyament, per això també anuncien que utilitzaran “tota l’artilleria política” per a tombar el projecte.

Muy Bien, has hecho Like

¿Qué tipo de error has visto?
¿La sugerencia que quieres realizar no está entre estas opciones? Puedes realizar otro tipo de consultas en eldiario.es responde.
Error ortográfico o gramatical Dato erróneo

¡Muchas gracias por tu ayuda!
El equipo de redacción de eldiario.es revisará el texto teniendo en cuenta tu reporte.

Comentar

Enviar comentario

Comentar

Comentarios

Ordenar por: Relevancia | Fecha