Has elegido la edición de . Verás las noticias de esta portada en el módulo de ediciones locales de la home de elDiario.es.

El lletrat de les Corts Enrique Soriano, candidat de consens per a presidir la nova RTVV

Enrique Soriano, al mig, conversa amb el portaveu de Podem, Antonio Montiel, en les Corts Valencianes.

Laura Martínez

Fumata blanca per a la nova RTVV. Després del veto de PP i Ciutadans al periodista Josep López, el PSPV té un candidat nou que genere consens. Es tracta del lletrat de les Corts Enrique Soriano, doctor en dret i professor associat del Departament de Dret Constitucional i Ciència Política de la Universitat de València.

El candidat a presidir la radiotelevisió pública també va ser lletrat de la Sindicatura de Comptes de la Generalitat Valenciana del 1990 al 1991, lletrat de la Comissió de Control de l’actuació de la RTVV i les seues societats i entre les seues publicacions destaquen diverses matèries sobre l’estatut dels parlamentaris i les funcions dels parlaments.

No obstant això, el problema se centra ara en el Consell Rector, l’òrgan administratiu de la nova Corporació Valenciana de Mitjans de Comunicació (CVMC). En l’última comissió parlamentària, alguns grups ja van manifestar descontentament amb la candidata proposada pel PP, Maite Fernández, acusada d’encobrir abusos sexuals a tres periodistes.

Amb l’inici del curs parlamentari i el retorn de les negociacions, sembla que alguns partits arranquen des del mateix punt en què ho van deixar. “Consens” és el terme que tots els partits han utilitzat, però que sembla que té significats diferents segons qui el pronuncie. Un espai d’acord difícil de trobar, ja que ni el PP es planteja canviar la seua candidata, ni Podem votar un Consell que la integre. A això se suma la postura de Ciutadans, des d’on condicionen la seua posició a un consens entre tots els partits, i deixen caure entre línies que si no hi ha acord unànime per a l’òrgan administratiu, no n’hi haurà per a la Presidència.

El portaveu de Podem, Antonio Montiel, ha especificat que no donaran suport a la candidata del PP com a membre del Consell Rector, però que continuaran acceptant la proposta del PSPV, siga qui siga el candidat a la Presidència –“llevat que presenten Herodes”, ha bromejat–. Montiel considera que tots els partits han de fer un esforç per a posar-se d’acord i, després, buscar les majories en la votació.

El PP, de la seua banda, ha demanat que no hi haja vetos de cap de les parts. “Estem disposats a dialogar, però no permetrem vetos ni que es lapide el PP”, ha assenyalat la seua líder, Isabel Bonig. Així doncs, els populars podrien condicionar el seu suport al nou president al fet que Podem done suport a Fernández. “Si vetem, ho fem tots”, ha advertit.

Compromís, tanmateix, sí que es planteja canviar de posició. Segons el seu síndic, Fran Ferri, votarien favorablement a Fernández si així pot desbloquejar-se la nova televisió pública, encara que manté la crítica a la candidata del PP i a la seua posició “inamovible”. Ferri ha lamentat l’actitud dels vetos de la resta dels partits i ha explicat que des de la seua formació estan disposats “a començar de zero” si cal.

El portaveu del PSPV, Manolo Mata, ha criticat aquesta postura de vetos entre les formacions i també la de Ciutadans, tant amb Josep López com ara. “Queden dies per a saber si algú està boicotejant açò” ha assenyalat el portaveu socialista, que ha lamentat que “el PSPV fa un any que facilita consensos i entre la nova i la vella política estem així”, en referència també a altres organismes, com el Consell Jurídic Consultiu.

En definitiva, després de la parada estiuenca que havia de suposar un replantejament de les negociacions de la nova radiotelevisió pública, amb més o menys optimisme entre els partits, la situació continua bloquejada. Consens per al president d’un Consell Rector que, si no canvien algunes posicions, no tirarà de moment avant.

Etiquetas
stats