Has elegido la edición de . Verás las noticias de esta portada en el módulo de ediciones locales de la home de elDiario.es.

El ‘monstre’ de les tovalletes costa 120 milions cada any a Espanya: “Algunes marques les venen com d’un sol ús, però no ho són”

Carlos Navarro Castelló

València —

“En els últims anys el consum de tovalletes humides ha augmentat considerablement fins al punt que hui dia s’utilitzen quasi per a qualsevol ús; el problema és que en molts supermercats i grans superfícies s’etiqueten com d’un sol ús via inodor tot i que no ho són, ja que no hi ha cap regulació nacional”.

Així ha resumit Sandra Enguídanos, tècnica de Global Omnium, que gestiona nombroses depuradores en tot Espanya inclosa la de València.

Encara que pot semblar un problema menor, està causant autèntics estralls en la majoria de capitals espanyoles en forma d’embossos en la xarxa de clavegueram i en les depuradores, la reparació de les quals suposa despeses milionàries per a les arques públiques, en la majoria de casos per part dels ajuntaments.

Segons Enguídanos, la problemàtica principal d’aquestes tovalletes es presenta a l’origen, ja que la composició de moltes d’elles són teixits de fibres compactades en compte de cel·lulosa que es presenten com a biodegradables per al consumidor“.

Així, “a diferència del que passa amb el paper higiènic, les tovalletes augmenten de grandària i queden atrapades sense arribar a degradar-se mentre romanen en la xarxa de sanejament, des de xarxes domèstiques (el seu ús continuat genera problemes en baixants comunitàries d’edificis i en la mateixa xarxa interna de l’usuari, embossos, trencaments, pudors...), xarxes de col·lectors (embossos, vessaments o alleujaments d’aigua residual en les xarxes i, com a conseqüència, increment de les intervencions de neteges que agreugen els costos de sanejament) i estacions de bombaments i pretractaments d’estacions depuradores d’aigües residuals urbanes”.

A pesar que és difícil destriar entre costos derivats únicament pels abocaments de tovalletes i els ocasionats per la resta dels residus, “l’Associació Espanyola de Proveïments d’Aigües i Sanejament (AEAS, pel nom en castellà) va calcular al principi que el tractament de les tovalletes humides al vàter per als operadors del cicle urbà de l’aigua oscil·lava entre 4 i 6 euros per persona i any entre el 2015 i el 2017, la qual cosa suma un total de 180 a 280 milions d’euros anuals en tot el territori nacional”.

No obstant això, Enguídanos ha assegurat que “gràcies a les campanyes de conscienciació sobre l’ús d’aquest tipus de productes, l’últim estudi més recent de final de l’any passat xifra el cost d’1,5 a 2,65 € per persona i any”, la qual cosa elevaria el cost de la reparació dels danys a 120 milions d’euros anuals a Espanya i quasi 13 milions d’euros a la Comunitat Valenciana.

Davant aquesta situació, els sectors espanyols de l’aigua i el paper, amb l’objectiu de donar una solució més pràctica a escala nacional, van acordar la constitució d’un grup de treball en l’Associació Espanyola de Normalització (UNE) dins del Comité Tècnic 149, Enginyeria de l’Aigua, a fi d’elaborar una norma UNE que determine els criteris que ha de complir un producte susceptible de ser rebutjat pel vàter per a poder etiquetar-se com a biodegradable.

“La Norma UNE 149002 es va publicar en el BOE fa dos mesos i, amb ella, els fabricants que usen materials biodegradables en les seues tovalletes disposaran d’un distintiu per a ajudar els consumidors a diferenciar les que es poden tirar a l’excusat de les que no”, ha explicat.

A més, “l’objectiu és que el Govern convertisca aquesta normativa en una llei de compliment obligat per als fabricants, de manera que s’evite confondre al consumidor”.

València invertirà 160 milions en clavegueram

El regidor de Cicle Integral de l’Aigua de l’Ajuntament de València, Vicent Sarrià, ha anunciat dimecres que la inversió planificada en actuacions en el sanejament municipal, centrada en la reparació, l’adaptació i el compliment de la normativa, es divideix en tres fases situades entre el 2020 i el 2035 amb un import total de 162,47 milions d’euros. La meitat d’aquest import es demanarà al Banc Europeu d’Inversions (BEI).

Així mateix, ha posat l’accent en la necessitat de dur a terme campanyes de conscienciació sobre tirar deixalles al vàter, ja que “s’han gastat 8 milions d’euros durant els dos últims anys en el que mecànicament consisteix en la desobstrucció del col·lector nord per les tovalletes, i segurament s’arribe a 10 milions quan acabe el procés”. Des que van iniciar les faenes de neteja s’han extret 5.000 tones de residus.

Com va avançar eldiario.es, només per a desembossar aquest col·lector l’Ajuntament demanarà 12 milions d’euros en crèdits, el 50% de tots al BEI.

Etiquetas
stats