Has elegido la edición de . Verás las noticias de esta portada en el módulo de ediciones locales de la home de elDiario.es.
La portada de mañana
Acceder
Esperanza Aguirre, la ideóloga de un modelo sanitario que hace negocio
El PP usa el “sentido común” para disfrazar su renovado negacionismo climático
OPINIÓN | 'Privatizacionitis sanitaria: causas, síntomas, tratamiento', por Isaac Rosa

L’essència de Catalunya dins d’una copa

Visita amb esmorçar al celler Clos Pons de la DO Costers del Segre

À. Monreal

Barcelona —
1 de octubre de 2025 13:34 h

Macabeu, sumoll blanc, xarel·lo, garnatxa blanca, moscatell, parellada, merlot, monastrell, picapoll negre, pinot noir, sumoll, syrah o ull de llebre són algunes de les varietats de raïm amb què s'elaboren els vins catalans. Vins i caves que, a més d'assaborir-se en una copa, també es poden degustar des d'un dels 300 cellers que obren les seves portes als visitants. I sobretot ara, a les acaballes d'una verema que ha recuperat una part important de la producció habitual. 

Catalunya és terra de vi. Acumula un coneixement ancestral que el pas del temps ha perfeccionat fins a arribar avui, en què conviuen grans cellers familiars amb explotacions petites i independents, més arriscades; vinyes a la vora del mar i pàmpols als Pirineus, o formes d'explotació i elaboració de vins i caves pretèrites amb d'altres més modernes i sostenibles. Per tot plegat, l'oferta vitivinícola catalana és àmplia i diversa, com ho són els seus paisatges i les persones que se n'ocupen.

Vins i activitats per tots els gustos

L’aposta per un enoturisme de qualitat obre les portes dels cellers del país. A través de les nou rutes del vi, destinades no només als amants d'aquesta beguda, sinó també a qualsevol persona interessada per la gastronomia, la cultura i el territori, es poden descobrir les 12 denominacions d'origen catalanes -11 de vi i una de cava. Són la Ruta del Vi DO Empordà, la de la DO Pla de Bages, la del Vi DO Alella, la del Vi de la comarca del Priorat, la del Vi del Penedès, la del Vi de Lleida, la del Trepat, la del Vi de la DO Terra Alta i la del Vi DO Tarragona. Nou itineraris que permeten descobrir les interioritats dels cellers, explorar les motivacions dels propietaris i enòlegs, experimentar amb tastos verticals, entendre'n els orígens i percebre l’esperit que els impulsa.

Festa de la Verema a la DO Pla de Bages

Destapar ampolles en racons bucòlics enmig de vinyes silvestres, endinsar-se en refugis antiaeris de la Guerra Civil reconvertits en caves de guarda, topar-se amb antics cubs de pedra viva del segle XIII al mig del bosc, compartir un dinar de verema en una cabana de pedra seca de més de 100 anys, tastar el gust oblidat de varietats recuperades a la cuina antiga d’una masia centenària o assaborir el temps en anyades primigènies són algunes de les moltes activitats que ofereixen els cellers catalans per donar a conèixer els seus vins mentre es veu, es tasta i es viu el territori.

Visites que permeten conèixer l'enologia marina i els vins envellits al fons del mar, saber el vincle que ha existit al llarg de la història entre vinya i monestirs, caminar entre les cubes de cellers modernistes o fer marxa nòrdica, un recorregut en bicicleta o en seegway entre vinyes. Moltes de les propostes d'enoturisme incorporen àpats gastronòmics, calçotades, emorzars amb productes de l'hort, tast d'olis o fins i tot massatges i tractaments relaxants.  

De la verema al festival de vi

L'activitat vitivinícola de Catalunya també es manifesta en fires, mercats i festivals arreu del territori. Ara és temps del Cavatast de Sant Sadurní d'Anoia, la festa de la verema del Bages, la festa del vi de Lleida, el Festival del vi i la Gastronomia de Cambrils o la festa del vi nou de Calonge. Aviat arribarà el Most, el Penedès Festival Internacional de Cinema del Vi i el Cava o la Festa del Vi de Gandesa, així com el Benvinguts a Pagès La Festa, que inclou també visites a cellers per tot Catalunya i se celebra durant un cap de setmana per gaudir de més de 500 experiències agroturístiques.

Collita de raïm blanc en plena campanya de verema

Un conjunt d'ofertes que permeten veremar durant uns dies i ser còmplices d’una festa mil·lenària, participar en petits festivals de la mà de vinyerons locals, dormir al mig de la vinya, ballar fins a la matinada en festivals de música celebrats en cellers, gaudir de recitals de poesia davant premses del segle XVI, fer foc i cuinar un dinar de pagès mentre s’obren ampolles, assaborir vins en companyia de formatges de llet crua, divertir-se amb la família recorrent la vinya en una gimcana infantil, esperar la posta de sol brindant amb els amics o escoltar el silenci.

Una gastronomia oberta al món

Descobrir Catalunya a través dels vins que s'hi elaboren és una porta oberta a la tradició i la modernitat del país, als paisatges mediterranis i de muntanya, als productors i artesans i a una cuina rica i variada. Una ocasió per degustar vins en companyia d'olis d'oliva de varietats antigues, embotits, formatges locals i, en definitiva, de conèixer la cuina de proximitat amb maridatges, esmorzars, pícnics i àpats entre vinyes. La tècnica i el producte dels fogons catalans han revolucionat la gastronomia mundial sense perdre les arrels, on innovació, aliments locals de qualitat —Catalunya té 11 productes reconeguts com a denominacions d'origen protegit, 11 com a indicacions geogràfiques protegides i altres segells de qualitat alimentària— i passió han situat la cuina catalana al mapa. 

Taller familiar de verema

I enguany l'oferta culinària catalana encara és més motiu de celebració i coneixement, en ser Catalunya Regió Mundial de la Gastronomia. Una distinció que atorga un jurat independent i internacional d’experts, que ha valorat el llegat culinari català, la seva capacitat d’innovació, el gran talent dels professionals i la feina dels productors. Perquè a Catalunya, el menjar i el beure són cultura.

Etiquetas
stats