eldiario.es

Focos

Miguel Giménez

Periodista por vocación y de profesión desde hace más de quince años. Empecé en radio (Onda Cero Sagunto) haciendo deportes (crónicas, retransmisiones en directo...) para pasar después  a la prensa escrita, donde me he asentado definitivamente. He escrito en diarios como Las Provincias; publicaciones semanales como La Gaceta del Camp de Morvedre o El Periódico de Aquí; y periódicos digitales, como Morvedre.info, portal del que soy responsable. El futuro, una nueva parada, eldiario.es Comunitat Valenciana.

 • Reacciones a sus artículos en eldiario.es: 2786

‘Salvem el Botànic’, quan la mobilització ciutadana té èxit

Diumenge passat, ‘Salvem el Botànic. Recuperem ciutat’ anunciava que es dissolia al cap de 22 anys de lluita ciutadana. El col·lectiu decidia dir adéu, perquè entenia que l’objectiu de les seues reivindicacions s’havia assolit: no es construirà al conegut com a solar de Jesuïtes, terrenys que ja són de propietat municipal i als quals s’ha assignat la qualificació de zona verda, amb la qual cosa en un futur serviran per a ampliar el Jardí Botànic de València.

Seguir leyendo »

'Salvem el Botànic', cuando la lucha ciudadana logra su objetivo

El pasado domingo, 'Salvem el Botànic. Recuperem Ciutat'  anunciaba su disolución tras 22 años de lucha ciudadana. El colectivo decidía decir adiós al entender que el objeto de sus reivindicaciones se había conseguido: No se construirá en el conocido como solar de Jesuítas, unos terrenos que ya son de propiedad municipal y a los que se les ha asignado la calificación de zona verde, con lo que en un futuro servirán para la ampliación del Jardín Botánico de Valencia.

Así, llegaba a su fin un movimiento ciudadano que nacía en 1995 como respuesta "inmediata" a la decisión del ayuntamiento de Valencia -gobernado por el Partido Popular de Rita Barberá- de dar luz verde a un proyecto urbanizador que permitía la construcción de tres torres de 21 alturas en el solar contiguo al jardín Botánico en las proximidades del antiguo cauce del Turia y el casco histórico de la ciudad.

Seguir leyendo »

La Generalitat sanciona amb 120.000 euros sis plataformes de lloguer d'apartaments turístics en Internet

L'Agència Valenciana de Turisme ha resolt els set expedients oberts a diverses plataformes de lloguer d'apartaments en Internet i, en total, n'ha imposat sancions per valor de 120.000 euros a sis. En aquest sentit, el secretari autonòmic de Turisme, Francesc Colomer, ha remarcat: "Com a Administració, hem de ser ferms en el compliment de la llei i en la defensa d'un model turístic basat en la professionalització i en la qualitat".

D'ençà de l'inici d'aquesta legislatura, Colomer ha mantingut una posició contrària "a l'intrusisme i la competència deslleial, que es tradueix en greus perjudicis econòmics per al sector i que pot implicar problemes als consumidors que fan ús d'aquest tipus d'ofertes". El secretari autonòmic ha afegit que "no tot cap en l'anomenada economia col·laborativa".

Seguir leyendo »

El parc natural de l'Albufera: Tot per fer

Fa tres dècades de la declaració de l'Albufera com a parc natural. No obstant això, com reconeix el president de la junta rectora, Víctor Navarro, encara "està tot per fer". Així, Navarro recorda que quan el PP va heretar el parc natural "no es va atrevir a tombar la declaració que la protegia, però tampoc van fer res per desenvolupar el paratge".

És més, recorda Navarro -un històric del moviment ecologista triat president de la junta rectora fa poc més d'un any- com el llavors 'superconseller' de Territori, Rafael Blasco -condemnat a sis anys i mig de presó per desviar fons de l'ajuda a cooperació-, va impulsar el 2004 un Pla Rector d'Usos i Gestió (Prug) que convertia en urbanitzable una part important del parc, al sud de Pinedo -la planificació de Blasco permetia la construcció de 300 xalets i donava cabuda al projecte dissenyat per l'Institut Nóos que contemplava actuacions en l'Albufera amb un destacat impacte en l'entorn-. No obstant això, el TSJ valencià primer (2008) i el Suprem després (2012) van fallar en favor d'Acció Ecologista-Agró, que va recórrer el Prug, dictaminant que no es pot canviar la catalogació del sòl no urbanitzable del parc.

Seguir leyendo »

El parque natural de la Albufera: Todo por hacer

Hace tres décadas de la declaración de la Albufera como parque natural. Sin embargo, como reconoce el presidente de la junta rectora, Víctor Navarro, todavía "está todo por hacer". Así, Navarro recuerda que cuando el PP heredó el parque natural "no se atrevió a tumbar la declaración que la protegía, pero tampoco hicieron nada para desarrollar el paraje".

Es más, recuerda Navarro -un histórico del movimiento ecologista elegido presidente de la junta rectora hace poco más de un año- cómo el entonces 'superconseller' de Territorio, Rafael Blasco - condenado a seis años y medio de prisión por desviar fondos de la ayuda a cooperación-, impulsó en 2004 un Plan Rector de Usos y Gestión (Prug) que convertía en urbanizable una parte importante del parque, al sur de Pinedo -la planificación de Blasco permitía la construcción de 300 chalés y daba cabida al proyecto diseñado por el Instituto Nóos que contemplaba actuaciones en la Albufera con un destacado impacto en el entorno-. Sin embargo, el TSJ valenciano primero (2008) y el Supremo después (2012) fallaron en favor de Acció Ecologista-Agró, que recurrió el Prug, dictaminando que no se puede cambiar la catalogación del suelo no urbanizable del parque.

Seguir leyendo »

Ribera Salud busca testimonis “bonics i feliços” entre els seus pacients: entre el vídeo clínic i la propaganda

“La decisió està presa”. Així de contundent s’ha mostrat la consellera de Sanitat, la socialista Carmen Montón, cada vegada que ha estat qüestionada sobre la reversió dels concerts sanitaris. La titular del departament de Sanitat Pública i Salut Universal insisteix que es tracta d’una decisió política i que es procedirà a recuperar la gestió dels hospitals privatitzats a mesura vagen acomplint-se les concessions sanitàries. L’hospital d’Alzira, gestionat per Ribera Salud, serà el primer (i únic aquesta legislatura, el 2018), tal com va reconéixer el mateix president, Ximo Puig, en el debat de política general celebrat en les Corts el mes de setembre passat.

Aquesta determinació per part del Consell –la reversió de les concessions sanitàries forma part de l’Acord del Botànic rubricat pel PSPV, Compromís i Podem– ha provocat fins i tot algun conflicte, que s’ha vist incrementat per algunes afirmacions desafortunades d’alts càrrecs de la Conselleria.

Seguir leyendo »

Ribera Salud busca testimonios "bonitos y felices" entre sus pacientes: Entre el vídeo clínico y la propaganda

"La decisión está tomada". Así de contundente se ha mostrado la consellera de Sanidad, la socialista Carmen Montón, cada vez que ha sido cuestionada sobre la reversión de los conciertos sanitarios. La titular del departamento de Sanitat Pública i Salut Universal insiste en que se trata de una decisión política y que se procederá a la recuperación de la gestión de los hospitales privatizados conforme se vayan cumpliendo las concesiones sanitarias. El hospital de Alzira, gestionado por Ribera Salud,  será el primero (y único esta legislatura, en 2018), tal y como reconoció el propio president, Ximo Puig, en el  debate de Política General celebrado en las Corts el pasado mes de septiembre.

Esta determinación por parte del Consell -la reversión de las concesiones sanitarias forma parte del 'Acord del Botànic' rubricado por PSPV, Compromís y Podemos- ha provocado incluso algún que otro conflicto, que se ha visto incrementado por algunas desafortunadas afirmaciones de altos cargos de Conselleria.

Seguir leyendo »

Es dissol 'Salvem el Botànic' després de 22 anys de lluita continuada en defensa del 'solar de Jesuïtes'

Al març de 1995 es constituïa la coordinadora cívica 'Salvem el Botànic, Recuperem Ciutat': "No podíem imaginar el temps que costaria aconseguir l'objectiu, ni la quantitat d'adhesions i aportacions que generaria". Així, després de 22 anys de "lluita continuada", des del col·lectiu consideren que és temps de dissoldre's "perquè podem dir que el fonamental, s'ha aconseguit: Sobre el conegut com a 'solar de Jesuïtes' no es construirà cap edifici que pertorbe el Jardí Botànic de la Universitat de València, i l'atractiu paisatge de la Ciutat Vella sobre l'antic riu no patirà un nou atemptat".

Així, expliquen que els terrenys ja són de propietat municipal, se'ls ha assignat la qualificació urbanística de zona verda i l'ajuntament de València ha anunciat que serviran per a l'ampliació del Botànic: "Entenem que ha arribat el moment d'acomiadar-se".

Seguir leyendo »

Se disuelve 'Salvem el Botànic' tras 22 años de lucha continuada en defensa del 'solar de Jesuitas'

En marzo de 1995 se constituía la coordinadora cívica 'Salvem el Botànic, Recuperem Ciutat': "No podíamos imaginar el tiempo que costaría conseguir el objetivo, ni la cantidad de adhesiones y aportaciones que generaría". Así, tras 22 años de "lucha continuada", desde el colectivo consideran que es tiempo de disolverse "porque podemos decir que lo fundamental, se ha conseguido: Sobre el conocido como 'solar de Jesuitas' no se construirá ningún edificio que perturbe el Jardín Botánico de la Universitat de València, y el atractivo paisaje de la Ciutat Vella sobre el antiguo río no sufrirá un nuevo atentado".

Así, explican que los terrenos ya son de propiedad municipal, se les ha asignado la calificación urbanística de zona verde y el ayuntamiento de Valencia ha anunciado que servirán para la ampliación del Botànico: "Entendemos que ha llegado el momento de despedirse".

Seguir leyendo »

El balcó de l'ajuntament en Falles, patrimoni dels valencians

Només han passat dos anys des que la popular Rita Barberá -va morir el passat mes de novembre- abandonara l'alcaldia de València, i el seu successor, Joan Ribó (Compromís), ha consolidat el canvi de perspectiva que es té de la institució. I un dels símbols d'aquesta circumstància és el balcó de l'ajuntament durant les Falles, i més concretament durant les 'mascletades'. Així, veiem com aquest espai ha deixat de ser en els últims temps una passarel·la política.

Amb Barberá com a alcaldessa era més que habitual la visita del president de torn -com són els casos de José María Aznar o Mariano Rajoy, que va acompanyar a Barberá sent cap de l'Executiu i sent líder de l'oposició- o de membres del consell de ministres, quasi sempre del Partit Popular. Fins i tot el rei Juan Carlos i la reina Sofia van visitar la balconada de l'ajuntament al març de 2006 convidats per l'exalcaldessa.

Seguir leyendo »

 • Comunidad Valenciana

  ¿Es posible un gobierno sin PP y PSPV?

  #5 Corregido. Gracias por el apunte

 • Comunidad Valenciana

  Las Torres Calatrava, 15 millones de euros por un proyecto que nunca se ejecutó

  #44 Alawito, reconozco que probablemente pequé de sensacionalismo por un vicio propio de este oficio, buscar un titular rápido, corto e impactante, cayendo de este modo en el simplismo. Acepto la crítica y modifico el titular. Agradezco además las formas que has utilizado. Intentaremos mejorar. Este comentario también vale para #1 Rodrigo Argüelles, quien se expresó en los mismos términos y con la misma corrección.