Has elegido la edición de . Verás las noticias de esta portada en el módulo de ediciones locales de la home de elDiario.es.

Artur Mas intenta apagar el foc davant la polèmica sobre la consulta

Artur Mas durant l'acte de celebració del tricentenari a Talamanca

elDiario.es Catalunya

“No tenim un pla A, B o C, només tenim un pla que és votar”. El president de la Generalitat Artur Mas ha sortit aquest dimecres al pas del debat generat per la vicepresidenta Joana Ortega que va assegurar que la consulta del 9N no es duria a terme si la impugnava el Tribunal Constitucional. Mas ha repetit el missatge que va donar després de la reunió amb Rajoy, que els catalans votaran, però sense al·ludir al 9N.

En els darrers dies diversos membres de CiU han declarat que la convocatòria de la consulta dependrà de la postura del TC: el conseller de Territori i Sostenibilitat, Santi Vila, el coordinador del Pacte Nacional pel Dret a Decidir, Joan Rigol i la presidenta de les joventuts de Convergència i diputada al Parlament, Marta Pascal.

Aquest dimecres també s'hi ha sumat el conseller d'Agricultura i dirigent d'Unió, Josep Maria Pelegrí, que ha negat que hi hagi “discrepàncies” al Govern sobre la consideració de legalitat de la consulta i sobre com actuar si el TC anul·la el 9-N. També ha recordat a ERC que el pacte d'estabilitat parlamentària que va signar amb CiU a l'inici de la legislatura contempla la possibilitat d'establir una “pròrroga” a la consulta “si el context socioeconòmic o polític” ho requereix.

“No hi ha més especulacions”

El president de la Generalitat, que s'ha pronunciat en un acte de celebració del centenari del 1714 a Talamanca (Bages), ha volgut treure ferro a la qüestió i ha assegurat que “el mes d'agost és un mes procliu a declaracions de tot tipus i es creen polèmiques que són innecessàries”. Per això ha convidat els assistents a donar “una importància relativa a això i fins i tot als mitjans de comunicació”.

Mas insisteix que el Parlament aprovarà la llei de consultes i el Govern convocarà la consulta del 9N d'acord amb aquesta. “A partir d'aquí no hi ha més especulacions, ja veurem com reaccionaran els altres i llavors respondrem”, ha dit en relació al previsible recurs de l'executiu espanyol davant el TC.

En un discurs carregat d'èpica i al·lusions a la Guerra de Successió, el President ha assegurat que “no hem de menysprear molt les forces dels nostres contrincants, perquè eren molt grans el 1714 i ara també ho són, d'una altra manera”. “Nosaltres no recaptem impostos, no tenim exèrcit, ni la força demogràfica, ni el poder econòmic, les nostres forces són la majoria social, el consens polític i el fer les les coses de manera positiva, constructiva i pacífica”, ha conclòs.

El pacte polític

El consens polític és el que es veu pressionat davant les declaracions dels membres de CiU. Des d'Esquerra, ICV-EUiA i les CUP, les tres forces polítiques que van signar el pacte pel dret a decidir, ja han sortit al pas de les declaracions de la vicepresidenta. Asseguren que la consulta és irrenunciable i demanen que se celebri amb o sense el veto del Constitucional.

Etiquetas
stats