Has elegido la edición de . Verás las noticias de esta portada en el módulo de ediciones locales de la home de elDiario.es.

Badalona treu al carrer la consulta sobre el 45% de les inversions municipals

Una veïna de Badalona rep informació sobre el procés abans de votar

Tomeu Ferrer

L'equip de govern de l'Ajuntament de Badalona, a tercera ciutat en nombre d'habitants de Catalunya (215.000), té en marxa un dels punts més ambiciosos del seu programa. Els veïns i veïnes de la localitat poden decidir amb el seu vot sobre el 45% del pressupost d'inversions de l'any vinent. Els ciutadans, des de dilluns passat, poden escollir entre 139 propostes a les quals es destinaran 14 milions d'euros. Aquesta és l'operació de participació directa més important feta mai a l'Estat espanyol. Aquest dissabte els ciutadans es trobaran parades als carrers per fomentar la participació i si volen, votar.

Jose Téllez és el tercer tinent d'alcalde de Badalona i membre de Guanyem Badalona en Comú. Explica que consultes com la que es plantegen acostumen a tenir una resposta ciutadana limitada. “l'experiència d'aquest tipus de processos indica que vota molt poca gent del cens, al voltant de l'1%. Recordem que a diferència d'altres consultes de resposta binària, aquí estem demanant al ciutadà que dediqui uns minuts de la seva vida a reflexionar i deliberar sobre propostes i la seva decisió serà molt important. Aquest no és un exercici democràtic del qual estiguem molt acostumats i que cal exercitar”, explica Téllez. Tanmateix a Badalona ja es va fer una consulta semblant: “tenim l'experiència pilot de la votació del pressupost ordinari (mig milió d'euros a repartir entre 7 projectes de ciutat) on, amb poc temps i sense deliberació van votar prop de 4.000 veïns i veïnes, (l'1,5% del cens). Per a ser la primera experiència no està mal”, assegura.

En la consulta, entitats i associacions conviden els seus associats a donar suport a les seves propostes que s'inclouen en una llista d'actuacions. Els ciutadans des de dilluns passat fins al 27 de novembre poden decidir on es destinaran part dels pressupostos municipals. Per fer possible la participació el consistori ha posat en marxa un operatiu important. Per una banda, un lloc web participa.badalona.cat i de l'altra els ciutadans poden personar-se a les oficines municipals d'informació al ciutadà que hi ha a cadascun dels 6 districtes de la ciutat. Allà reben informació i les persones que o bé no tinguin connexió informàtica o necessitin ajuda poden votar.

Les badalonines i badalonins que poden participar són els que tenen més de 16 anys, uns 180.000. Els ciutadans poden votar en dos apartats. El primer, corresponent al seu districte i el segon en les obres d'interès per a tota la ciutat. Cada districte té entre 9 i 25 propostes concretes de la seva àrea d'influència. Una part de les actuacions possibles ha sorgit d'iniciatives dels veïns, que han estat sotmeses a votació i les que han assolit més suport s'han incorporat al catàleg.

El mecanisme de vot és senzill. Al web de participació es demanen tres dades. El número de DNI el votant, la data de naixement i un número de telèfon mòbil. Un cop facilitades aquestes informacions l'usuari rep al seu telèfon un número de verificació que es pot usar fins a 5 cops per facilitar l'operació als nuclis familiars.

La votació té una estructura semblant a la compra per Internet. Les persones tenen un pressupost i conforme cliquen en els seus projectes preferits la xifra disminueix fins que s'esgota. Els projectes de ciutat tenen un límit de 8 milions i els de districtes de 6 milions.

Badalona és una població amb barris amb problemàtiques i situacions diferents. A l'hora de fixar les quantitats que es poden votar per cada districte s'han estimat diversos components de manera que les inversions són en la part més baixa de la forquilla de 800.000 euros per districte i en la més elevada de 1.2 milions. Per adjudicar aquestes quantitats, cada districte té una base fixa equivalent al 40% , un 35% està vinculat amb la seva població. Un 5% de la quantia se relaciona amb la seva extensió. Atur, absentisme, desnonaments i renda mínima tenen també un pes en cada cas d'un 5%, de manera que els que tenen més necessitats reben més inversió.

El resultat de les votacions serà vinculant per l'ajuntament. Ara, el repte és aconseguir una participació alta. Per aconseguir-ho, dissabte, 19 es posaran paradetes als carrers de diversos barris des de les quals es podrà votar o informar-se. També des de fa dies s'utilitzen a fons la ràdio i la televisió locals des dels quals persones conegudes a la ciutat mostren com es pot votar i inciten els veïns a prendre part en l'operació.

La idea de fer partícips els veïns de l'elecció de les prioritats inversores ha superat el terme municipal de Badalona. Poblacions frontereres com Sant Adrià del Besòs i Santa Coloma, que també assagen, de manera incipient donar veu als ciutadans en els seus corresponents comptes públics.

Etiquetas
stats