Has elegido la edición de . Verás las noticias de esta portada en el módulo de ediciones locales de la home de elDiario.es.
La portada de mañana
Acceder
Una denuncia de la extrema derecha lleva al límite al Gobierno de Sánchez
Crónica - El día que Sánchez se declaró humano. Por Esther Palomera
Opinión - El presidente Sánchez no puede ceder

Una enquesta de la CUP pronostica un triple empat entre PP, Podemos i ERC a Badalona

Tomeu Ferrer

Badalona —

Les eleccions municipals que se celebraran el maig vinent podrien suposar un gran daltabaix a Badalona. Una enquesta realitzada per la Candidatura d'Unitat Popular (CUP) preveu un pràctic empat entre el PP, ERC i Podemos. L'enfonsament del PSC i en menor mesura de CiU. El manteniment d'ICV-EUiA i l'aparició de Ciutadans i la CUP, fins ara sense presència, al consistori.

Concretant el PP passaria de tenir 11 regidors aactualos a obtenir-ne sis, això amb una intenció directa de vot del 12,3%. Esquerra Republicana de Catalunya (ERC), que no té representació municipal fruit d'un percentatge de vot del 3,7% en els anteriors comicis, obtindria el 2015 cinc regidors, amb una intenció directa de vot del 12,3%. La tercera força política en l'ajuntament badaloní seria Podemos, un partit inexistent fa quatre anys i que intenta organitzar-se actualment. Obtindria també un 12,3% dels vots i cinc regidors.

La resta de forces polítiques presents al consistori de Badalona pateixen fortes sotragades. La més grossa correspondria al PSC. El que havia estat el partit hegemònic durant dècades a la ciutat ja va perdre la primera posició en les anteriors eleccions. L'enquesta de la CUP els hi atorga una intenció directa de vot del 9% i tres regidors, cosa que suposaria una pèrdua de sis seients al ple municipal. Actualment en té 9 amb un percentatge de vot del 27,06%. CiU també rebria una patacada. Perdria la meitat dels seus actuals quatre regidors en passar d'un 12,54% dels vots a un 6,3% d'intenció expressada de vot.

ICV-EUiA mantindria resultats. Conservaria els tres regidors que té actualment. Però amb menor percentatge de vot en intenció directa, un 7,5% respecte al 8,93% obtingut en les anteriors eleccions.

L'enquesta de la CUP recull una altra novetat: la irrupció de dues forces polítiques fins ara sense representació municipal a Badalona. Serien Ciutadans, que obtindria dos regidors, i la CUP, que aconseguiria un regidor amb una intenció de vot decidida del 4,5%. Aquestes dues organitzacions multiplicarien els seus resultats anteriors, passant en el cas de la organització unionista d'un 1,18% a un 5%, mentre que els independentistes passarien de l'1,82% a un 4,5%.

El treball demoscòpic té altres aspectes remarcables. Recull que un 11% dels enquestats no pensa votar cap dels partits proposats i, els que afirmen no saber o no contesten, són un 18,5%, cosa que situaria aquest col·lectiu com la primera força política a la tercera ciutat de Catalunya.

L'enquesta es va fer entre el 14 i el 26 de juliol a Badalona. Té un nivell de confiança del 95,5%, amb una mostra de 400 individus i un marge d'error de +/- 4,83%. Preveu una participació del 64%. L'univers ha estat la població de Badalona de més de 17 anys amb dret de vot a les següents eleccions municipals i el mètode de recollida d'informació ha estat una combinació d'enquesta telefònica i presencial.

Vaixell insígnia del PP a Catalunya

L'estudi d'opinió realitzat per la CUP obre un gran ventall d'interpretacions. Badalona, la tercera ciutat més gran de Catalunya, és el principal feu del PP a Catalunya. El seu alcalde, Xavier Garcia Albiol, ha realitzat una controvertida i personalista gestió i n'ha intentat fer la ciutat el vaixell insígnia dels conservadors espanyols a Catalunya.

Podemos, que no està clar que es presenti a les municipals, si ho fes, irrompria amb força a la tercera ciutat catalana i aparentment arrabassaria molt vot dels barris badalonins fins ara en mans del PP. Igualment ERC creixeria a costa de la davallada del PSC. Això refermaria els darrers resultats de les eleccions europees on el partit de Junqueras, sense representació municipal, va quedar en segon lloc darrera del PSC i per davant del PP.

Els amics de les travesses poden divertir-se dibuixant aliances amb el resultat de l'estudi presentat per la CUP. En tots els casos els 5 escons de Podemos són decisius, però hi manca un detall, el partit, segons el seu líder espanyol, Pablo Iglesias, no es pensa presentar amb sigles pròpies a les municipals.

Victòria el Sí Sí, el 9N

L'enquesta de la coalició d'esquerra independentista ha fet als badalonins les preguntes que s'inclouen en la consulta que es vol realitzar el 9 de novembre a Catalunya. I els resultats també són sorprenents.

A la pregunta: Vol que Catalunya sigui un Estat?, el 37,3% votaria favorablement, mentre que el 33,6% ho faria negativament. El 10,3% diu que no aniria a votar i el 7,8% no va respondre. Per tant, sobre el 70,9% dels que anirien a votar, un 47,5% diria que no, un 0,3% votaria en blanc i un 52,5% votaria si.

A la segona pregunta, que diu: Vol que aquest estat sigui independent?, el 71,9% votaria favorablement, el 16,3% negativament i l'11,9% restant o està indecís o no contesta.

Etiquetas
stats