Has elegido la edición de . Verás las noticias de esta portada en el módulo de ediciones locales de la home de elDiario.es.
La portada de mañana
Acceder
Feijóo se alinea con la ultra Meloni y su discurso de la inmigración como problema
Israel anuncia una “nueva fase” de la guerra en Líbano y crece el temor a una escalada
Opinión - Junts, el bolsillo y la patria. Por Neus Tomàs

Milers de castellers reivindiquen arreu d'Europa el dret d'autodeterminació de Catalunya

Un castell aixecat front a la Bridge Tower de Londres      foto/Omnium

Tomeu Ferrer

Barcelona —

Les colles castelleres de Catalunya, però també d'altres indrets dels països catalans, s'ha conjurat en una celebració multitudinària del dret a decidir que es concreta en la convocatòria de 9 de novembre vinent. L'acció, coordinada per Omnium Cultural ha dutu la reclamació a les principals capitals europees en actes destinats a internacionalitzar el plet de Catalunya.

Vuit ciutats han estat els objectius de les actuacions castelleres: a Londres hi ha construït castells la Colla Jove dels Xiquets de Valls. Ho ha fet davant la Tower Bridge, en un acte apadrinat per l'historiador Paul Preston; la colla la Vella dels Xiquets de Valls ha plantat castells davant la Torre Eiffel de París, on ha oficiat de presentador el músic Jordi Savall; A Berlín el mestre de cerimònies ha estat l'entrenador de Bayer, Josep Guardiola. Allà han estat els Xics de Granollers els encarregats d'enlairar les construccions humanes; els Bordegassos de Vilanova han actuat a Roma; A Lisboa el presentador de l'acte ha estat el dramaturg, Helder Costa, amb l'actuació dels borinots de Sans. Els Xiquets de Reus han fet castells a Ginebra, amb la presentació de l'actor Joan Monpart. Brusel·les ha estat la colla dels Castellers de Vilafranca, amb la presentació del també actor, Sergi López. Finalment, a Barcelona s'ha produït l'actuació dels castellers de la Sagrada Família.

En totes les actuacions s'han enlairat banderes independentistes i els enxanetes han mostrat cartells d'Omnium on es reclama el dret a votar el 9 de novembre.

#SergiLlibertat

Especial significació ha tingut l'actuació a Barcelona, a la Plaça de Sant Jaume. Allà, igual que en tots els indrets on s'ha aixecat castells, els membres de les colles han lluït cartells on es reclama la llibertat Sergi, un casteller detingut arran dels fets de can Vies, que està en presó provisional i pel qual totes les colles han decidit mobilitzar-se. El clam casteller ha arribat directament a l'alcalde de Barcelona, el convergent Xavier Trias que té obert el conflicte amb el centre social de Sants.

A més de Barcelona, s'han celebrat actes reivindicatius vinculats amb el dret a decidir en 45 ciutats dels països catalans. En total Omnium considera que s'han mobilitzat uns 5000 castellers.

La demostració castellera ha coincidit amb la Via Basca, que ha unit amb una cadena humana les ciutats de Durango i Pamplona, a Euskal Herria, en demanda també de poder exercir el dret d'autodeterminació.

Etiquetas
stats