Has elegido la edición de . Verás las noticias de esta portada en el módulo de ediciones locales de la home de elDiario.es.
La portada de mañana
Acceder
La izquierda presiona para que Pedro Sánchez no dimita
Illa ganaría con holgura y el independentismo perdería la mayoría absoluta
Opinión - Sánchez no puede más, nosotros tampoco. Por Pedro Almodóvar

Veïns i comerciants de Sagrada Família fan pinya contra la construcció d’un Mercadona al cine Niza

Cristina Palomar

Barcelona —

Veïns i comerciants de la Sagrada Família estan en peu de guerra. Aquesta vegada no és per culpa de la intensa pressió turística que pateix el barri, sinó per la pretensió de Mercadona d’obrir un supermercat en el solar que ocupa el cine Niza, tancat des de fa més de deu anys. La petició de l’Associació de Veïns de la Sagrada Família i d’altres entitats del barri perquè l’Ajuntament de Barcelona el converteixi en equipament ha caigut, de moment, en sac foradat. El consistori no només es nega acomprar l’immoble, sinó que recolza l’operació urbanística al considerar que dinamitzarà la zona dels voltants del temple expiatori.

El projecte que ha desfermat les protestes veïnals inclouria enderrocar l’històric cinema i la sala de ball situats al carrer Provença, just davant de la plaça de la Sagrada Família, per construir-hi un supermercat i un hotel. A canvi, Mercadona s’encarregaria de pagar les obres d’urbanització de l’interior d’illa entre els carrers Sicília, Sardenya, Provença i Rosselló. L’associació de veïns, els comerciants del mercat municipal i de l’eix comercial, el supermercat Caprabo i el grup ICV-EUiA han presentat al·legacions al projecte inicial perquè no inclou el preceptiu pla de mobilitat.“No es pot fer un supermercat d’aquestes característiques si no disposa d’un pàrquing adequat”, recorden des de l’Associació de Veïns.

Paral·lelament a aquesta via, les entitats del barri han creat la plataforma Recuperem el Niza per vehicular les protestes i pressionar el consistori perquè aturi el projecte del supermercat, restauri l’edifici i obri un procés participatiu vinculant per decidir-ne el seu ús. La primera acció de la plataforma un cop constituïda va ser la concentració que es va celebrar el dijous 10 de juliol davant del cinema i que va aplegar centenars de persones. La segona ha estat l’assemblea oberta que s’ha celebrat aquest dimecres 16 de juliol per organitzar de cara a la tardor un procés participatiu seguint l’exemple dels portats a terme pels veïns dels barris del Poble Nou i del Paral·lel. “La proposta majoritària és que el cine esdevingui un ateneu, però això ho han de decidir tots els veïns”, apunten des de la plataforma.

La negativa del regidor del districte de l’Eixample, Gerard Ardanuy, a invertir ni un euro en la compra de l’edifici és rotunda, malgrat admetre l’endèmica falta d’equipaments socials i culturals. Ho va deixar clar en l’últim consell de barri celebrat el mes de juny passat al remarcar que “és cert que falten molts equipaments, però el districte no es pot gastar ara 12 milions d’euros en un solar per construir-hi un ateneu. No intervindrem en l’operació perquè és privada”.

Des de l’Associació de Veïns de la Sagrada Família, el responsable d’urbanisme, Joan Itxaso, va retreure al regidor que el suport institucional al projecte d’obertura d’un supermercat Mercadona “és un atemptat contra el comerç de proximitat del barri”. Segons dades de l’associació, la crisi i el monocultiu que provoca la pressió turística sobre el barri ha malmès greument el teixit comercial de la Sagrada Família fins al punt que el mercat municipal, el primer remodelat a Barcelona, “ha quedat desfasat i una vintena de parades han hagut de tancar”. Pel que fa a tot el barri, segons l’entitat veïnal, els comerços tancats superen els 700.

Etiquetas
stats