Has elegido la edición de . Verás las noticias de esta portada en el módulo de ediciones locales de la home de elDiario.es.

La Generalitat demana dos anys i tres mesos de presó per un matrimoni desnonat el 2011

Activistes de la PAH al costat d'antiavalots en un desnonament a Barcelona

Oriol Solé Altimira

El desnonament que van patir el 2011 la Verónica i l'Eliseo, un matrimoni del barri barceloní del Clot, acabarà en un judici penal gairebé cinc anys després. La Generalitat acusa la parella d'un delicte d'atemptat a l'autoritat i dues faltes de lesions i maltractament d'obra, i demana per cada un d'ells dos anys i tres mesos de presó. El judici se celebrarà els propers 14 i 15 de desembre.

La duresa de les penes sol·licitades per l'Executiu català, que exerceix d'acusació particular, contrasta amb la Fiscalia, que no veu delicte i rebaixa la qualificació a una falta contra l'ordre públic. La pena sol·licitada pel ministeri públic és una multa. A més del matrimoni, tres persones més aniran a judici pels incidents que es van produir amb els Mossos d'Esquadra durant el desnonament.

Els fets van passar l'estiu de 2011. L'Eliseo, la Verónica i els seus tres fills van ser desnonats del seu pis, després d'un desacord amb el propietari sobre el preu del lloguer. Portaven 26 anys vivint a la mateixa casa. Una concentració veïnal va intentar aturar el desnonament: prop de vuitanta persones es van col·locar al davant del portal de l'habitatge. Els antiavalots dels Mossos d'Esquadra les van retirar una a una en un ambient de tensió.

L'actuació es va saldar amb tres ferits lleus –un home de 52 anys amb un trau al cap per un cop de porra i dos agents. La policia autonòmica va denunciar un total de 40 veïns per atemptat a l'autoritat. Cinc acabaran al banc dels acusats: el matrimoni i tres veïns més que van intentar aturar el desnonament.

Segons els seus advocats, d'estimar-se les peticions de pena de la Generalitat es tractaria del primer cas en què persones desnonades entrarien a la presó per una causa relacionada amb el seu llançament. Pels altres tres acusats les penes sol·licitades per l'Executiu català són més altes: quatre anys i tres mesos de presó per a dos d'ells i cinc anys i tres mesos de presó per a l'altre. El Govern els acusa també d'un presumpte delicte de desordres públics. La Fiscalia també rebaixa les penes contra aquests tres acusats. Demana per a cada un d'ells dos anys de presó per tres presumptes delictes d'atemptat a l'autoritat.

“L'excés de la Generalitat en comparació amb les penes que demana la Fiscalia respon a criteris polítics, no jurídics”, ha valorat la lletrada del matrimoni, Laia Serra. En aquest sentit, Serra ha considerat que darrere de la pena sol·licitada s'amaga la “dissuasió al fet que la població impedeixi desnonaments”.

L'advocada ha recordat que aquest desnonament ha estat “un dels més violents” per part dels antiavalots de la policia autonòmica, que el 2011 comandava l'exconseller Felip Puig. En una roda de premsa celebrada aquest dimecres per donar suport als acusats, la PAH, la plataforma 500x20 i l'Associació de Veïns del Clot han definit la causa com un “judici a la solidaritat”. A dia d'avui, el matrimoni i els seus fills viuen en un pis de protecció oficial.

Etiquetas
stats