Has elegido la edición de . Verás las noticias de esta portada en el módulo de ediciones locales de la home de elDiario.es.

Un policia local, condemnat per humiliar una subordinada: “Ja em diràs si demà et quedes a casa plorant”

El grupo Gama de la Policía Local de Valencia se dedicará a la atención de las víctimas de maltrato

Oriol Solé Altimira

“Posa't a treballar i no escoltis converses de grans”; “Espavila nena que vas a pas de tortuga”; “Ja em diràs si demà véns a treballar o et quedes a casa plorant”. Són només tres de les frases vexatòries que el sergent de la policia local de Premià de Dalt (Barcelona), V.P.M, va dirigir a l'agent M.P.B. L'Audiència de Barcelona ha condemnat el sergent a indemnitzar la dona amb 14.000 euros per les lesions i les seqüeles psíquiques i el dany moral que va patir.

En el pla penal, la condemna suma nou mesos de presó –que el sergent, que ha presentat un recurs de cassació davant del Tribunal Suprem, no complirà al no tenir antecedents– com a autor d'un delicte contra la integritat moral en l'àmbit laboral i un altre de lesions. Són les penes mínimes per aquest tipus de delictes. A més, els magistrats de la secció 10 han absolt al sergent del delicte contra els drets dels treballadors del que estava acusat.

La sentència considera provat que el sergent va vexar i va ridiculitzar M.P.B. des d'abril de 2010 al desembre de 2011 de manera que la va sotmetre a “una constant humiliació en l'entorn laboral”. A conseqüència de les successives humiliacions, l'agent va estar de baixa per depressió entre el gener i l'abril del 2012. A dia d'avui el sergent ja no treballa en la policia local de Premià, han indicat fonts coneixedores del cas.

El sergent condemnat, a més, va concentrar les seves humiliacions en l'àmbit en el qual està especialitzada l'agent, la seguretat viària. La sentència assegura que el condemnat es dirigia a l'agent amb veu de nen i parodiava les seves xerrades en centres escolars. En una ocasió en què l'agent controlava un accident de camió en una carretera local, el sergent li va preguntar “si havia trucat al seu marit”, per ser funcionari del servei de control de carreteres dels Mossos d'Esquadra. I afegeix la sentència que quan l'agent va rebre un premi pel seu treball en seguretat viària, el sergent es va dirigir a ella dient que el guardó “no servia per res” i la va instar a “deixar-se de tonteries i posar-se a treballar”.

Així mateix, el tracte degradant també es donava en situacions quotidianes. Els magistrats consideren provat que un dia en què l'agent va arribar amb una flor i cantant, el sergent “li va demanar de manera humiliant i vexatòria davant dels seus companys que es 'deixés de cançonetes'”. En altres ocasions es dirigia a ella dient-li “posa't a treballar i no escoltis converses de grans” o bé “m'agrada que te n'assabentis quan et parlo”.

Etiquetas
stats