Has elegido la edición de . Verás las noticias de esta portada en el módulo de ediciones locales de la home de elDiario.es.

L'empresa d'obra pública de la Generalitat es persona com a acusació en el cas del 3%

El Govern va rescindir el contracte a Josep Antoni Rosell per pèrdua de confiança

elDiario.es Catalunya

El vicepresident de la Generalitat, Oriol Junqueras, ha revelat aquest dimecres que l'empresa d'obra pública de la Generalitat, Infraestructures.cat (l'antiga Gisa), s'ha personat com a acusació particular en la causa judicial sobre l'actuació del seu exdirector general Josep Antoni Rosell, investigat per la seva suposada participació en el cas del 3%.

La Fiscalia sospita que Rosell, que va ser detingut l'octubre del 2015, va poder intervenir des d'aquesta empresa d'obra pública per afavorir l'adjudicació de projectes a companyies que suposadament pagaven comissions a Convergència. El jutge del Vendrell investiga si Rosell era la peça que unia constructores i administració per cobrar comissions a canvi d'obra pública.

Junqueras ha explicat que la companyia pública va decidir el 25 de maig passat presentar-se com a acusació particular en una de les peces separades que investiga un jutjat del Vendrell (Tarragona) sobre suposat cobrament de comissions per part de Convergència.

En la seva intervenció, Junqueras ha marcat distàncies amb l'anterior govern català de Convergència respecte el cas del 3%, que havia defensat a Rosell. Així mateix, Junqueras ha recordat que el consell d'administració d'Infraestructures.cat va decidir rescindir el contracte de Rosell a finals de febrer i ha destacat que s'ha reformat el sistema de puntuació tècnica de les ofertes.

En aquest punt, Junqueras ha assegurat que el nou president i conseller delegat d'Infraestructures.cat, Joan Jaume Oms, “ja no forma part de la Taula de Contractació” de l'empresa i és “aliè” a cada licitació, i que s'ha establert un nou sistema de puntuació que introdueix la “responsabilitat mancomunada de tots els components” que participen en la “valoració tècnica”, de manera que es documenta qualsevol canvi de criteri que es faci.

En el moment de la detenció, Rosell era director general d'Infraestructures.cat, l'antiga Gisa, l'ens públic que s'encarrega de gestionar l'obra pública de la Generalitat. Encara que fruit de la seva detenció es va apartar de la direcció i de la presidència de la mesa de contractació de l'empresa, se li va acabar oferint un altre càrrec a Infraestructures.cat, en concret el de responsable d'actuacions internacionals i d'investigació de l'empresa. Finalment, ERC es va imposar a Convergència i el consell d'administració d'Infraestructures.cat va aprovar la sortida de Rosell.

Rosell va iniciar la seva carrera en els alts càrrecs de l'administració al departament d'Agricultura durant l'últim Govern de Jordi Pujol, des d'on va impulsar el canal Segarra Garrigues, la segona obra pública catalana amb més sobrecost després de la Línia 9 de metro. Amb el canvi de Govern tripartit, va passar a l'empresa privada, en concret una de les implicades en la construcció del canal. Quan Artur Mas va tornar a la Generalitat, Rosell va assumir la direcció d'Infraestructures.cat. Era un dels càrrecs més ben pagats de l'administració catalana: el 2012 va cobrar 139.000 euros.

Etiquetas
stats