Has elegido la edición de . Verás las noticias de esta portada en el módulo de ediciones locales de la home de elDiario.es.

La proposta de llista a les primàries del nou partit obre una esquerda entre Podem i En Comú

Xavier Domènech, d'esquenes, durant un acte a Sant Boi per la Diada

Arturo Puente

Els dos primers mesos de 2017 han estat agitats pels comuns, el puixant nou espai polític de l'esquerra catalana. El procés de naixement del nou partit ha començat amb un cicle de debats en tots els punts del territori català sobre les ponències ideològiques que Catalunya Plural va avançar al gener passat. No obstant això, el debat sobre idees ha deixat pas a una polèmica organitzativa aquesta setmana, quan Podem va amenaçar amb deixar la confluència per discrepàncies amb la forma d'escollir la nova Executiva.

La concòrdia trencada pel cop sobre la taula d'Albano-Dante Fachin, líder català de la marca de Podem, va revelar negociacions soterrades sobre la qüestió organitzativa, que fins al moment els impulsors sostenien que no es discutiria fins després de l'assemblea fundacional. Aquesta assemblea està prevista per al primer o segon cap de setmana d'abril, i serà llavors quan es votin els òrgans de direcció provisionals.

Executiva de 30, consell polític de 120

El disseny organitzatiu del nou partit, com tota la resta d'aspectes, ha estat a càrrec de Domènech i el seu equip. El diputat és indiscutit pels partits com a líder i com a arquitecte de la formació. La seva proposta és que hi hagi una Executiva de 30 persones i un consell polític més gran, de 120. Tots dos òrgans es composaran mitjançant primàries amb llistes obertes i a les què podran presentar-se, bé llistes completes, bé llistes incompletes o bé candidats particulars. Aquests òrgans tindrien una vigència curta, d'entre 6 i 12 mesos, fins a un nou congrés en el qual es decidiria l'organització definitiva.

Aquesta és almenys la proposta de partida, que pot canviar, però amb la qual tots els actors estan d'acord en línies generals. La discrepància arriba més endavant. Perquè Domènech també vol que a les primàries es presenti una llista “de confluència” recolzada per tots els agents confluents. És a dir, una llista pactada prèviament entre els partits i l'equip impulsor.

Control de la llista conjunta

Segons fonts coneixedores de les negociacions, la proposta de Domènech és que els impulsors elegeixin 14 dels 30 membres de la llista comuna a l'Executiva mentre que, els 16 restants, es reparteixin a parts iguals entre els quatre partits, entre els quals es compta Barcelona en comú. Aquest repartiment suposaria que, de facto, els de Colau controlarien al voltant de 18 llocs –depenent dels elegits per Bcomú, que és al seu torn una confluencia– dels 30. D'entrar la llista completa, més de la meitat dels seients del màxim òrgan del nou partit serien per al nucli d'En Comú.

Aquesta és l'oferta contra la que ha saltat Fachin. Malgrat no confirmar que aquest sigui el repartiment de llocs, des de Podem asseguren que el problema no és el nombre, sinó presentar una llista amb quotes “precuinades”. El partit morat s'ha donat fins aquest dilluns per intentar canviar aquesta situació, d'acord amb la resta de confluents, amb l'objectiu que no hi hagi una llista de confluència. Si no ho aconsegueixen, afirmen, impulsaran una llista alternativa a la de Domènech per l'Executiva.

“El debat no és de llistes ni de quotes”, va afirmar Domènech aquest divendres, “sinó de com construïm un equip que permeti pilotar el temps fins a la nova assemblea”. El diputat, guanyador per dues vegades de les eleccions generals a Catalunya, va anunciar que presentaria una llista en la qual estarien representades les diferents sensibilitats del nou partit.

Llistes obertes

La llista de Domènech, avalada o no pels de Fachin, neix com a absoluta favorita. No obstant això, com el procés es durà a terme amb llistes obertes, no és descartable que una llista impulsada per Podem pugui esgarrapar alguns llocs en l'Executiva. Dependrà, en primer lloc, del sistema de votació, que encara està per concretar. En segon, per l'ascendent de Podem.

Des de Madrid, els de Iglesias tenen un pacte de neutralitat total respecte al procés de les seves parelles catalans. Tant el cercle de Fachin com el de Domènech ho prefereixen així. ICV i EUiA prefereixen guardar un prudent silenci. Mentrestant, aquest cap de setmana els dos pols tracten d'acostar postures. Aquest diumenge el nou partit celebrarà un acte a L'Hospitalet com a colofó del procés participatiu territorial, en què participaran representants de tots els partits.

Dilluns serà torn per als de Fachin que exposaran les seves conclusions finals sobre el sistema d'elecció de l'Executiva. Però, fins i tot en el pitjor dels escenaris, totes les fonts consultades donen per fet que Podem estarà al costat de ICV, EUiA i Barcelona en comú -entre altres- formant part del nou partit a l'abril. Serà llavors quan es provarà fins a quin punt s'ha aconseguit el repte que l'espai es planteja: la unitat d'acció sense dissoldre les identitats polítiques.

Etiquetas
stats