Has elegido la edición de . Verás las noticias de esta portada en el módulo de ediciones locales de la home de elDiario.es.

Sánchez exigeix a Rajoy que presente la seua proposta de model de finançament autonòmic abans del 31 de desembre

Reunió de les direccions del PSPV i el PSOE a València.

Adolf Beltran

Just 48 hores després de la multitudinària manifestació per un finançament just -desenes de milers de persones van recórrer dissabte els carrers de València convocats pels principals sindicats i la patronal valenciana-, el secretari general del PSOE, Pedro Sánchez, s'ha desplaçat fins a la ciutat amb la seua executiva per a reunir-se amb la direcció dels socialistes valencians, encapçalada per Ximo Puig, dirigente crític en altres moments.

Precisament, la reforma del sistema de finançament autonòmic ha protagonitzat la trobada entre ambdues direccions socialistes. Pedro Sánchez, que ha aplaudit el treball de Puig al capdavant de la Generalitat Valenciana, ha destacat la idoneïtat de la visita a València per a expressar la “solidaritat” del PSOE “amb el poble valencià”. “El president Puig ve demanant un finançament just des de fa anys”, ha recordat Sánchez, que ha insistit a mostrar el compromís del PSOE amb la reivindicació valenciana.

El secretari general del PSOE ha exigit al Govern de Mariano Rajoy que presente la seua proposta de model de finançament abans del 31 de desembre: “Denunciem la desídia del PP i la hipocresia del senyor Rivera, que han acordat l'actualització del Contingent Basc [a la qual ha aclarit que els socialistes no posaran obstacles], però què passa amb les altres setze comunitats autònomes?”.

Sánchez, que ha reconegut l'“infrafinançament secular” de la Comunitat Valenciana i ha demanat el reconeixement del deute històric, ha insistit que el Govern “arriba tard” a la reforma del model de finançament i s'ha oferit a iniciar la negociació per a aconseguir un acord, que també hauran d'aconseguir les comunitats autònomes en el Consell de Política Fiscal i Financera. Un acord que permeta garantir l'accés dels ciutadans als serveis públics fonamentals, “blindant” la sanitat, l'educació, la dependència i els serveis socials.

Ha recordat que el sistema de finançament s'havia d'haver reformat fa anys: “Mariano Rajoy ha tingut quasi cinc anys de majoria absoluta i un any amb el suport de Ciutadans per a haver-ho fet, però ho ha postergat, així com també ha incomplit el compromís que va adquirir amb els presidents autonòmics”. “A dia d'avui ningú no sap quina és la proposta de sistema de finançament del Govern, quan aquest compromís estava arreplegat en el punt 123 de l'acord d'investidura signat per PP i Ciutadans”, ha denunciat Sánchez.

El líder del PSOE ha volgut “trencar una llança” en favor de les comunitats autònomes, que des del 2008 han suportat la major part del desequilibri i l'ajust en els comptes públics: “Hi ha hagut 4,7 punts de retallada i més del 85% ha sigut a compte de les comunitats autònomes, que són les que assumeixen l'Estat del Benestar. És temps de superar aquesta injustícia”. “És necessari garantir l'accés dels ciutadans als serveis públics fonamentals i la suficiència financera de les comunitats autònomes”, ha reiterat.

També ha reivindicat una actualització del model de finançament local i una revisió de la regla de despesa dels ajuntaments per a ajustar-la a les obligacions que estan exercint, de manera que l'administració local puga fer ús del romanent de tresoreria i la liquiditat de la qual disposa.

S'ha referit a l'informe dels experts del Consell de Política Fiscal i Financera per a explicar que és necessari reequilibrar la despesa pública entre les administracions: “Hi ha recorregut, per exemple, plantejant una reforma fiscal per a incrementar els ingressos”. “Espanya inverteix un 27% menys en l'Estat del Benestar que altres països de la Unió Europea amb renda similar a la nostra”, ha afegit Sánchez per a anunciar que a principis del pròxim any el PSOE presentarà una proposta de pressupostos alternativa a la del PP.

La música del discurs de Sánchez ha sonat bé entre els socialistes valencians. Ximo Puig ha apel·lat a “revigoritzar el sistema autonòmic” perquè amb això es contribueix a consolidar l'Estat del benestar que, ha dit, “es plasma a través dels comptes, dels pressupostos”.

Deute històric

El president valencià ha recordat que el dèficit de finançament que pateix la Comunitat Valenciana arriba als 16.000 milions d'euros en allò que es conceix com a “deute històric”, un deute que va en contra “de la capacitat de generar serveis públics de qualitat”.

El mateix Pedro Sánchez ha assumit l'existència d'un deute històric en referir-se al fet que “el nivell d'endeutament de la Comunitat Valenciana té a veure amb l'infrafinançament secular que ha patit aquesta terra”. En la Resolució sobre aspectes centrals del finançament autonòmic i local que el PSOE ha aprovat a València aquest 20 de novembre s'indica que “la suficiència financera ha de passar a ser una de les característiques centrals del model de finançament futur per a totes i cadascuna de les comunitat autònomes, incloent la resolució del dèficit excessiu acumulat, ocasionat en algunes per l'injust infrafinançament”.

stats