Has elegido la edición de . Verás las noticias de esta portada en el módulo de ediciones locales de la home de elDiario.es.
Sobre este blog

Este blog recoge la primera etapa de El Diari de l'Educació, ahora un medio con identidad propia, que forma parte de un proyecto de periodismo independiente comprometido en la defensa del Estado del bienestar.

Visita El Diari de l'Educació

También puedes leer algunas de las noticias de El Diari de l'Educació en castellano

La comunitat educativa denuncia que 10.000 infants es quedaran sense beca menjador

Europa Press

Barcelona —

El Marc Unitari de la Comunitat Educativa (Muce) -format per sindicats i entitats de docents, professors, estudiants i famílies- ha alertat aquest dimecres que, segons els seus càlculs, falten beques menjador per a un total de 10.000 alumnes catalans en aquest curs, uns casos que encara han de ser revisats per la conselleria d'Ensenyament de la Generalitat, que ha augmentat en 1,8 milions aquesta partida per a aquest curs i s'ha compromès a garantir que cap alumne amb privació alimentària es quedi sense beca.

Així ho han manifestat en la roda de premsa de valoració del començament del curs escolar, en què han reclamat un major augment de beques menjador perquè consideren que els 34 milions d'euros -dels 32,2 del curs anterior- que es destinen actualment són “insuficients” perquè no poden cobrir a tots els alumnes amb necessitats, ja que han crescut en 20.000 els estudiants en el sistema educatiu -10.000 en el règim general- i les sol·licituds a causa de la crisi.

La vicepresidenta de la Federació d'Associacions de Mares i Pares d'Alumnes de Catalunya (Fapac), Laura Colls, ha remarcat que a Catalunya hi ha un “problema greu de malnutrició” a causa de les dificultats econòmiques que pateixen moltes famílies, i ha citat l'informe del Síndic de Greuges i el posicionament de la Societat Catalana de Pediatria que aquest dimarts van corroborar que hi ha nens malnodrits, malgrat la negació del Govern.

El portaveu de CCOO d'Ensenyament, Àngel Garcia, ha detallat que ha disminuït en 16 milions la partida de beques menjador des del 2010, quan es van destinar 50 milions a aquestes ajudes i havia 48.000 alumnes menys en el sistema educatiu, ha lamentat, i ha exigit a la consellera d'Ensenyament, Irene Rigau, que doni els números en el Pacte per la Infància -on hi ha representants de tota la comunitat educativa- i al Parlament.

Fonts d'Ensenyament han puntualitzat que el pressupost per a beques de 50 milions el 2010 -quan governava el tripartit liderat pel socialista José Montilla- va comptar amb una aportació extraordinària i puntual de 15 milions, si bé els números per a aquestes ajudes han rondat sempre els 30 milions.

“No volem que els nens mengin a menjadors socials. No volem que hi hagi aquesta desigualtat en els centres”, ha deplorat el president de la Federació d'Associacions de Pares d'Alumnes (Fapaes), Pere Farriol, qui ha insistit que tots els alumnes amb necessitats han de tenir beca menjador per poder tenir normalitat en les aules.

El president de Moviments de Renovació Pedagògica (MRP), Jaume Aguilar, ha rebutjat que parlar de malnutrició en les escoles catalanes sigui “demagògic”, i ho ha considerat indignant per a les persones que ho estan passant malament.

Altres reivindicacions que el Muce ha posat sobre la taula són la reducció del 85% del sou i la jornada dels professors substituts; les retallades en docents destinats a l'atenció a la diversitat i a l'escola inclusiva; el traspàs del cost de les guarderies a les diputacions, i el manteniment de subvencions als centres concertats que separen als alumnes per sexe.

A més de reiterar que falten 500 docents per poder assumir l'augment d'alumnat, el Muce ha demanat a Rigau que faci pública la planificació escolar dels pròxims anys, en els que preveu un descens de l'alumnat d'Infantil, un creixement del de Secundària, i un dèficit de places de Formació Professional (FP).

Vaga educativa

En relació amb la convocatòria de vaga general de l'educació pública per al 24 d'octubre, el Muce ha afirmat que està estudiant la seva participació, si bé el representant del Sindicat d'Estudiants, Borja Latorre, ja ha avançat que la seva entitat donarà suport a la protesta, ja que opina que les polítiques portades a terme pel Govern central i la Generalitat “aprofundeixen els atacs a nivell social” i desmantellen els serveis públics.

El Muce ha demanat a Rigau “insubmissió” davant de la Llei Orgànica de Millora de la Qualitat Educativa (Lomce), impulsada pel ministre d'Educació, José Ignacio Wert, i han explicat que enviaran una carta als grups del Parlament i el Congrés dels Diputats perquè, utilitzant els instruments democràtics, rebutgin la reforma educativa i actuïn per evitar la seva implantació.

Sobre este blog

Este blog recoge la primera etapa de El Diari de l'Educació, ahora un medio con identidad propia, que forma parte de un proyecto de periodismo independiente comprometido en la defensa del Estado del bienestar.

Visita El Diari de l'Educació

También puedes leer algunas de las noticias de El Diari de l'Educació en castellano

stats