Has elegido la edición de . Verás las noticias de esta portada en el módulo de ediciones locales de la home de elDiario.es.
La portada de mañana
Acceder
Gobierno y PP reducen a un acuerdo mínimo en vivienda la Conferencia de Presidentes
Incertidumbre en los Altos del Golán mientras las tropas israelíes se adentran en Siria
Opinión - ¡Con los jueces hemos topado! Por Esther Palomera

Barcelona multarà el propietari de La Rimaia per mantenir l’edifici buit durant dècades

Un dels desallotjaments que ha patit La Rimaia els darrers anys

Yeray S. Iborra

Les negociacions entre l'Ajuntament de Barcelona i la propietat de la finca on es troba la Nova Rimaia els darrers mesos no han fructificat; el consistori pretenia destinar els immobles a lloguer social però la propietat s'hi ha negat en tot moment. Tot apunta que, d'ara endavant, encara serà més complicat una entesa entre el consistori i l'amo de l'habitatge ocupat del Raval: l'Ajuntament pretén multar-lo per mantenir l’edifici buit durant dècades.

L’Ajuntament de Barcelona ha iniciat aquest dimecres un expedient per “utilització anòmala” de l’edifici de la Nova Rimaia. L'immoble, que porta buit des de l'any 1993 de forma “injustificada” –argumenta el consistori, incompleix l’article 41 de la Llei del Dret a l’Habitatge. En concret, la “funció social de la propietat” en haver refusat “de manera reiterada” les mesures de foment per mobilitzar els pisos cap al lloguer.

Segons ha informat l'Ajuntament, l'expedient de declaració de situació anòmala s’obrirà en cinc dels habitatges de la finca amb multes coercitives de 5.000 euros per cada habitatge, 25.000 euros en total per tota la finca. El consistori ha explicat que es poden incoar fins a tres multes coercitives pel mateix concepte: la segona de 10.000 per cada pis i la tercera de 15.000 euros. Si l’expedient derivés en un expedient sancionador –quan la infracció no és corregida durant el procediment– la quantitat màxima prevista per aquest tipus d’infracció seria de 500.000 euros.

“El fet que la finca hagi estat ocupada de manera intermitent i de forma irregular durant aquest període de temps no és justificació per a la propietat per no haver complert amb la funció social de l’habitatge”, ha aclarit el consistori municipal, que també ha destacat que ja existeix jurisprudència al respecte.

Aquest és un capítol més d'una ocupació que dura més d'un any i que les darreres setmanes ha viscut una embolicada relació de forces entre l'Ajuntament, la propietat i la justícia. Si bé el jutge va desestimar la petició de l'Ajuntament de suspendre el desnonament de la Rimaia, la Fiscalia va acceptar dies després la suspensió del desallotjament del centre social.

Entremig, tal com va avançar la Directa, les comunicacions entre els propietaris de La Rimaia, els Mossos i el jutjat van deixar al descobert que el desallotjament cautelar es va acordar basant-se en informació falsa. L'Ajuntament va corroborar que l'empresa Camat SL no comptava amb cap llicència d'obres, contràriament al que havia argumentat la promotora. El govern municipal (BComú i PSC) i la CUP segueixen reclamant la suspensió de l'ordre de desallotjament al jutge.

La Nova Rimaia va ser ocupada el passat mes de març després d'una manifestació en homenatge a l'activista Pablo Molano. A la vegada, aquesta ocupació és hereva de diverses ocupacions, una d'elles també a la finca actual, desocupada el 2015 en menys de 24 hores.

Etiquetas
stats