Has elegido la edición de . Verás las noticias de esta portada en el módulo de ediciones locales de la home de elDiario.es.

L'Audiència de Barcelona rebaixa de dos anys i mig a tres mesos de presó la pena a un manter

Manifestació de suport a un dels manters condemnats quan es trobava en presó preventiva

Oriol Solé Altimira

L'Audiència de Barcelona ha rebaixat la pena imposada a un manter, C.S, de dos anys i mig a tres mesos de presó. Les tres magistrades de la secció desena consideren que els fets pels quals es va condemnar el venedor ambulant –negar-se a lliurar la mercaderia a agents de la Guàrdia Urbana de Barcelona, fugir d'ells i llançar cops mentre s'agafava a un fanal– no són constitutius d'un delicte d'atemptat sinó un delicte de resistència a l'autoritat.

La sala també ha matisat la condemna de cinc anys de presó imposada pel jutjat penal 25 de Barcelona a l'altre manter acusat en el cas, S.M. L'Audiència corregeix la sentència que va qualificar de delicte continuat el cop amb una branca que S.M. va propinar a un agent mentre fugia de la policia, i el deixa en un únic delicte d'atemptat a l'autoritat. Les magistrades imposen així una pena a S.M. de tres anys i sis mesos de presó, encara que mantenen la seva expulsió d'Espanya ordenada en primera instància.

El cas d'aquests dos manters va generar una onada de protestes dels venedors ambulants de Barcelona l'estiu passat. Fins i tot l'Ajuntament va criticar la presó preventiva ordenada per S.M, de qui el cop amb una branca va provocar una ferida lleu a un agent. La condemna en primera instància va ser exemplaritzant segons el parer de la Guàrdia Urbana i desproporcionada per a la defensa dels manters.

En el cas de C.S., l'Audiència accepta un dels arguments de la defensa i li imposa la pena mínima de presó pel delicte de resistència a l'autoritat, tot i que manté la pena de multa 270 euros per un delicte lleu –antigues faltes– de lesions.

La rebaixa en la condemna s'explica perquè l'Audiència ha seguit un criteri diferent al del jutjat a l'hora de qualificar els mateixos fets. Així, ressalta l'Audiència, la conducta del manter va ser “reactiva” a l'exigència dels agents que lliurés la mercaderia, per la qual cosa ha de ser considerada un delicte de resistència en comptes d'un delicte d'atemptat a l'autoritat.

“C.S. es va negar a lliurar la mercaderia als agents [...] i guiat per un ànim de menyscabar el principi d'autoritat i la integritat física dels agents, es va agafar a un fanal, mostrant oposició a deixar anar el gènere i mentre que amb una mà s'agafava amb l'altra llançava cops i puntades de peu, colpejant a un agent”, resol l'Audiència.

Assenyalen les magistrades per unanimitat que la lesió que va patir l'urbà no va ser greu –es va curar després de la primera assistència mèdica– i que el manter no es va mostrar tan agressiu “des del punt de vista físic” com per ser condemnat per atemptat a l'autoritat.

Respecte l'altre manter condemnat, S.M., la rebaixa en la pena es fonamenta en el fet que l'Audiència de Barcelona ha considerat el cop de branca a un agent com un únic atemptat a l'autoritat, eliminant així la “continuïtat delictiva” que recollia la condemna de primera instància. En conseqüència, imposa una pena de 3 anys i sis mesos de presó en comptes dels cinc inicials per un delicte d'atemptat en concurs amb un altre de lesions. Tot i la rebaixa, manté l'expulsió d'Espanya del manter.

Etiquetas
stats