Has elegido la edición de . Verás las noticias de esta portada en el módulo de ediciones locales de la home de elDiario.es.
La portada de mañana
Acceder
La guerra entre PSOE y PP bloquea el acuerdo entre el Gobierno y las comunidades
Un año en derrocar a Al Asad: el líder del asalto militar sirio detalla la operación
Opinión - Un tercio de los españoles no entienden lo que leen. Por Rosa María Artal

El Raval prepara un Nadal autogestionat a la Barcelona del consum massiu

Els llums Ravalkm0 il·luminaran entitats i llocs emblemàtics del Raval

Jordi Molina

Barcelona —

El barceloní barri del Raval prepara un Nadal compromès amb el seu comerç i els seus veïns més vulnerables. Malgrat l'etiqueta de barri marginal, accentuada després d'una setmana marcada per polèmiques de convivència al voltant de la prostitució, pren forma un projecte que pretén convertir el barri en un ecosistema socialment responsable. La iniciativa es diu RavalKm0, i des de fa uns dies està mobilitzant a tots els sectors socials i econòmics del barri.

“Es tracta de fomentar la dinamització comercial i social del Raval, a la vegada que es generem oportunitats formatives i ocupacionals”, resumeix Iolanda Fresnillo, directora de la Fundació Tot Raval, l'entitat que impulsa una iniciativa pilot que, de moment, ha format i donat feina a 14 persones d'entre 17 i 55 anys. Uns participen produint les llums que adornen el barri durant la campanya de Nadal i altres fent bosses de roba que els comerciants repartiran entre els veïns.

Aquests dies el ritme a la cooperativa Impulsem -que ha cedit l'espai per a l'ocasió-, és frenètic, sobretot després que l'eix comercial del barri, compromès també en el projecte, sol·licités 5.000 bosses per als seus comerços. Tot un repte per als 14 beneficiaris del projecte, que, com és el cas d’Abdelkrim, mai havia treballat en tècniques artesanals. “En una situació de crisi, cal obrir-se a nous reptes”, explica aquest veí del Raval, que ara es planteja tenir el seu propi taller, després d'haver-se format en tècniques de serigrafia.

Fresnillo admet que un dels objectius és, precisament, “donar-li la volta als estereotips negatius” que se li atribueixen al barri. Però no només això, també una forma de desmarcar-se d'altres models de Nadal que envaeixen Barcelona aquests dies, vinculats al consum massiu o al turisme. “La idea és fer del Raval un territori socialment responsable”, explica Fresnillo, en al·lusió al treball col·lectiu de diferents entitats, institucions i comerços del barri per construir un model de consum que reverteixi en el propi barri i els seus veïns.

Un dels braços del projecte està dirigit a la creació d'oportunitats d'ocupació per a persones del barri en situació o risc d'exclusió social. Veïns que, com l'Abdelkrim, porten una temporada en situació d'atur. Tot i que el contracte només dura un mes -amb un sou per sobre del salari mínim interprofessional-, l'experiència i la formació els ha de servir per ampliar el seu ventall de possibilitats. La meitat s'han format en serigrafia, i l'altra meitat, en fabricació de làmpares –on entren en joc l'electricitat, la pintura i la fusteria–.

Tècniques artesanals per a l’autoocupació

Tècniques artesanals per a l’autoocupacióEl cas d'Abdelkrim és paradigmàtic. Tot i comptar amb un ampli currículum i dominar vuit idiomes no ha aconseguit trobar una feina estable a Barcelona en els darrers anys. Aquest veí del Raval, enamorat de la diversitat cultural del seu barri, té un somni: que els seus tres fills i la seva dona, que viuen al Marroc, puguin incorporar-se aviat a Barcelona per construït un futur junt. “Potser amb el meu propi taller i portant a terme el que estic aprenent aquests dies pugui guanyar-me la vida”.

“Un dels objectius que busquem és l'autoocupació”, subratlla Solange Dalannais, que defensa “noves formar de generar el bé comú”. Aquesta veïna del Raval, d’origen xilè, és l'encarregada de coordinar el taller de serigrafia. “Cada dia veiem com els treballadors adquireixen valors com la constància o la seguretat gràcies a les tècniques artesanals”, assenyala. “Alguns es frustren si les bosses no els queden bé a la primera, però en poc temps són cada vegada més autònoms, li agafen gust al perfeccionisme i fins i tot em corregeixen a mi”, explica Solagne.

El projecte RavalKm0, que s'ha iniciat aquest any com a prova pilot, culminarà el proper 3 de desembre amb una gran festa comunitària d’encesa de llums de Nadal. “Mentre al Passeig de Gràcia els turistes celebraran la Shoping Nigth, nosaltres veurem encendre els llums que hem elaborat mentre prenem una tassa de xocolata calenta”, diu entre rialles Fresnillo. A partir d'aquest dia, els veïns del Raval lluiran les bosses elaborades al barri.

Llums sostenibles allunyades del consum massiu

Llums sostenibles allunyades del consum massiuEls llums RavalKm0 s'han elaborat al barri i està previst que il·luminin durant el mes de desembre les entitats i llocs emblemàtics del Raval, des d’aparadors de comerços fins balcons de veïns i veïnes. El logotip s'inspira en el Grup Motor del Territori Socialment Responsable, un símbol de comunitat responsable i respectuosa amb el seu entorn.

“Cada pètal del llum té la forma del contorn del barri del Raval, i cadascun simbolitza un valor: diàleg, convivència, diversitat, cohesió i igualtat d'oportunitats”, ens explica Ramon Lifante, formador i acompanyant dels usuaris. “En la seva elaboració s'han prioritzat els productes de proximitat, amb materials vinculats a oficis tradicionals o bombetes LED de baix consum”, subratlla el formador.

Lifante assenyala que el projecte s'ha pogut realitzar gràcies a la col·laboració amb l'Ateneu de Fabricació de les Corts, un equipament municipal que ha ofert formació i la possibilitat de realitzar el tall de les fustes “sense cap cost”. El procés de formació i fabricació ha estat supervisat Lifante juntament amb el seu pare Paco Lifante, els dos artesans del petit taller Fusters de Joguines, implicat en el projecte. “Aquí tot queda a casa, al Raval”.

Etiquetas
stats