Has elegido la edición de . Verás las noticias de esta portada en el módulo de ediciones locales de la home de elDiario.es.
La portada de mañana
Acceder
Israel se prepara para una ofensiva en Rafah mientras el mundo mira a Irán
EH Bildu, una coalición que crece más allá de Sortu y del pasado de ETA
Opinión - Pedir perdón y que resulte sincero. Por Esther Palomera

Cap partit català compleix amb tots els requisits de transparència en els seus comptes

El síndic major de Comptes, Jaume Amat i Reyero, compareix al Parlament

Arturo Puente

Barcelona —

La Sindicatura de Comptes, organisme encarregat de fiscalitzar l'activitat de les institucions públiques i agents polítics a Catalunya, torna a treure els colors a molts partits. En l'últim informe fet públic pel síndic, relatiu a l'any 2013, cap partit compleix amb tots els requisits legals sobre la transparència del seu finançament i comptabilitat i la de les seves fundacions. Malgrat això, el grau de compliment dels partits arriba al 86,7%, millorant el percentatge de 2012, quan es va quedar en 62,5%. En el cas de les fundacions, l'informe de 2013 certifica un compliment del 75%.

En el compliment de la llei de finançament de partits, només PSC, ICV, PP i CUP envien correctament tota la informació de tots els apartats de la memòria, però és Ciutadans qui destaca en ser l'única formació que no va presentar res a l'annex preceptiu sobre les condicions sobre els crèdits i préstecs: ni l'entitat atorgant, ni els imports, ni el tipus d'interès, ni el terme d'amortització, ni el deute pendent.

L'informe deixa també en mal lloc la coalició ICV-EUiA, que no va arribar a presentar els seus comptes, encara que els dos partits de la coalició sí que ho van fer per separat. Aquest matís ha provocat l'enuig de la formació, que ahir va remetre una nota a la Sindicatura i al Tribunal de Comptes en què especificava que com a coalició no tenen activitat, i que els ingressos els van registrar els partits, per valor de 1.179.252 euros ICV i 384.247 EUiA. A més, ha recordat ICV que compta amb un web de transparecia “seguint els criteris establerts per l'ONG Transparència”.

Les fundacions segueixen sent l'àrea més fosca de les formacions. Segons l'informe de Comptes, de Convergència depenen dues fundacions, les mateixes que del PP, a Ciutadans en pertanyen tres, mentre que de la resta, ERC, PSC, ICV, EUiA i UCD, depenen una de cada un. La CUP no té cap fundació vinculada.

D'aquestes fundacions, dues de les tres de Ciutadans -Egara Civitas i Associació Cataluña Constitucional-Catalunya Constitucional- no han presentat els seus comptes davant la Sindicatura, i tampoc ho ha fet una relacionada amb el PP -Fundació Col·labora-Fundació Privada per a l'Estudi i la Formació Política-. A més el Síndic no ha rebut l'informe d'auditoria a què obliga la llei d'una altra de les fundacions de Ciutadans -Tribuna Cívica-, ni de les vinculades a ICV i a UDC -Nous Horitzonts i Fundació Privada d'Estudis Humanístics Miquel Coll i Alentorn, respectivament-.

En el cas de la formació liderada per Albert Rivera, admet no haver aportat la informació requerida però precisa que Associació Catalunya està inactiva. I afegeix que les dades de Tribuna Cívica són al web.

Sobre la transparència de les formacions i les seves fundacions, l'informe recorda que segons la llei de finançament dels partits estan obligats a publicar en les seves pàgines web l'últim informe del Tribunal de Comptes. En aquest aspecte qui més compleix és ERC, que té penjats tant el balanç i el compte de pèrdues i guanys com les condicions dels crèdits i préstecs, a excepció de l'entitat atorgant. Al costat oposat, CDC, PSC, ICV, PP, UDC i la CUP no el tenen penjat res.

Sobre la informació disponible a les webs de les fundacions, no compleixen els requisits una fundació de CDC i una altra del PP, tampoc dues de Ciutadans, ni les vinculades a PSC, ICV ni UDC.

Etiquetas
stats