Has elegido la edición de . Verás las noticias de esta portada en el módulo de ediciones locales de la home de elDiario.es.
La portada de mañana
Acceder
Gobierno y PP reducen a un acuerdo mínimo en vivienda la Conferencia de Presidentes
Incertidumbre en los Altos del Golán mientras las tropas israelíes se adentran en Siria
Opinión - ¡Con los jueces hemos topado! Por Esther Palomera

Colau, Forcadell i Romeva entren a la presó Model per demanar justícia per les víctimes del franquisme

Colau, amb els presos polítics de la dictadura a la presó Model

Oriol Solé Altimira

Mig centenar de represaliats per la dictadura i polítics catalans de diversos partits han protagonitzat aquest diumenge un fet inèdit: han entrat a la presó Model de Barcelona, i, en un acte a l'auditori de la presó, han reclamat justícia per les víctimes del franquisme. L'acte ha estat organitzat per Òmnium cultural per commemorar els 41 anys que es compleixen aquest 20-N de la mort del dictador Francisco Franco.

En la seva intervenció, l'alcaldessa de Barcelona, Ada Colau, ha recordat que l'Ajuntament s'ha posat al servei dels veïns de la ciutat que vulguin personar-se en les causes pels bombardejos italians a Barcelona i en què investiga la jutgessa argentina María Servini . L'objectiu, ha afegit Colau, és ajudar a l'“anhel de reparació” a les víctimes. “Exigim justícia perquè el crim no quedi impune i el record serveixi a les noves generacions”, ha afirmat l'alcaldessa.

La presidenta del Parlament, Carme Forcadell, s'ha compromès davant les víctimes a “continuar exigint reparació” des de les institucions. “Ho fem per la dignitat del conjunt de la societat”, ha afegit. Per la seva banda, el conseller d'Afers Exteriors, Relacions Institucionals i Transparència, Raül Romeva, ha demanat disculpes a les entitats de memòria històrica perquè la reparació “arriba tard”. “Franco va morir, però el franquisme no i reviu de manera constant quotidianament”, ha lamentat.

Els presos polítics recorden el seu pas per la Model

La Model va ser, al costat de la comissaria de la Policia de la Via Laietana o al Camp de la Bota, un dels epicentres de la repressió franquista. En aquesta presó es va ajusticiar mitjançant el garrot vil al militant anarquista Salvador Puig Antich el 1974, i van ser empresonats molts altres presos polítics. Alguns d'ells han pres la paraula en l'acte d'aquest diumenge.

Visiblement emocionat, Agustí Alcoberro, militant del PSAN que va celebrar el seu 17 aniversari a la Model, ha recordat el vincle que dins de la presó tenien amb els presos comuns, com amb el Vaquilla i la família Moreno Conca. Així mateix, ha rememorat com el 20 novembre 1975 els van posar al pati de la presó el discurs d'Arias Navarro anunciant la mort del dictador.

Josep-Lluís Carod-Rovira, exconseller en cap del Govern, va ser detingut en l'anomenada “caiguda dels 113” de l'Assemblea de Catalunya. “Franco és mort però una part del franquisme és viu”, ha afirmat. Raimon Carrasco, fill de Manuel Carrasco i Formiguera (polític d'Unió Democràtica executat a Burgos durant la Guerra Civil), ha recordat les últimes paraules del seu pare abans de ser afusellat: “Visca Catalunya Lliure! Jesús, Jesús, Jesús!”.

Anna Sellés, una de les poques preses polítiques empresonades a la Model durant el franquisme, ha explicat que la policia la va detenir a la universitat durant una manifestació de suport a la vaga minera d'Astúries en 1962 i que va passar sis mesos empresonada. “Les classes socials també es notaven dins de la presó. Jo era 'l'estudiant' i pràcticament tot el temps vaig estar sola i els funcionaris tenien fins i tot un tracte deferent”, ha asseverat. I és que la resta de dones tancades a la Model, ha recordat Sellés, eren prostitutes, assassines o lladres.

La Generalitat demana tancar la Model

Per la seva banda, el conseller de Justícia de la Generalitat, Carles Mundó, ha recordat que la Model té 112 anys i que a dia d'avui encara estan empresonats en ella 900 presos. Ha demanat “tancar com més aviat millor” la presó Model com un “acte de justícia” per als represaliats. En aquest sentit, el president d'Òmnium Cultural, Jordi Cuixart, ha reclamat que la presó, un cop es tanqui, es converteixi en un espai de memòria històrica. L'alcaldessa ha agafat el guant i ha confiat a poder anunciar “molt aviat” un acord amb la Generalitat per tancar la presó.

L'acord necessari per tancar la Model entre la Generalitat i l'Ajuntament de Barcelona encara està pendent de les negociacions entre les adminsitracions. L'anterior alcalde, Xavier Trias, va signar un conveni que mai va arribar a executar-se per traslladar la presó a la Zona Franca, atenent una llarga petició veïnal.

Cuixart també ha criticat a l'Estat que 41 anys després de la mort del dictador “no hagi jutjat mai” el franquisme. “L'Estat espanyol no ha rendit mai comptes amb el seu passat totalitari i encara és còmplice dels assassinats franquistes”, ha asseverat, cosa que ha considerat “inacceptable” a l'Europa del segle XXI. “No descansarem mai fins aconseguir que els seus crims siguin jutjats”, ha afegit.

A més de Colau, Romeva i Forcadell, han acudit a l'acte, entre altres, els tinents d'alcaldia de Barcelona, Gerardo Pisarello i Jaume Asens (BComú); el diputat de Junts pel Sí, Jordi Turull (PDECat); la diputada de la CUP, Mireia Boya; l'alcaldessa de Berga, Montse Venturós (CUP); la diputada de Catalunya Sí Que és Pot, Jéssica Albiach (Podem); l'expresidenta del Parlament, Núria de Gispert (Demòcrates); i els secretaris generals de CCOO i UGT de Catalunya, Joan Carles Gallego i Camil Ros.

Etiquetas
stats