Comença la legislatura sense acord de Govern entre CiU i ERC
Tal i com estava previst, aquest matí s’ha constituït el Parlament de la desena legislatura i s’ha escollit la mesa de la cambra, que estarà presidida novament per Núria de Gispert, d’Unió Democràtica de Catalunya (UDC) . Però en contra del que estava previst, la constitució del Parlament s’ha produït sense que s’hagi firmat encara l’acord entre CiU i ERC que ha permetre que Artur Mas pugui ser investit president de la Generalitat i aprovar els pressupostos del 2013. Les negociacions continuen però l’acord entre les dues formacions s’està allargant molt més del que s’esperava. La intenció de CiU era arribar a les vacances de Nadal després que amb Artur Mas com a President, però cada cop sembla més difícil que la sessió es pugui celebrar abans que s’acabi l’any. Fins i tot es deixa la porta oberta a que Esquerra voti a favor de la investidura de Mas, que com a màxim s’ha de votar el 4 de gener, però no tanqui l’acord final fins més endavant, de cara als pressupostos,
Les dues parts donen per fet que el pacte se signarà i, fins ara, la única veu que ha obert la porta a que CiU busqui un pla B i negociï amb altres formacions per si falla l’acord amb les republicans és Josep Antoni Duran i Lleida, líder d’UDC. També en contra de les previsions incials, el punt que impedeix l’acord entre els dos partits més votats no són les retallades socials ni el cami que cal seguir per sortir de la crisi, sinó la consulta d’autodeterminació. Tot i que els dos partits portaven la consulta als seus programes i van centrar les seves campanyes electorals en el dret a decidir, són incapaços de posar-ho en negre sobre blanc. Fonts d’ERC van explicar als passadissos del Parlament que el principal problema no és fixar la data exacta de celebració de la consulta, com han publicat alguns mitjans, sinó assolir el compromís d’organitzar-la abans que acabi el 2014. Un dirigent dels republicans va posar de relleu la contradicció que “CiU hagi acceptat incloure alguns impostos que no portava al programa i, en canvi, no es vulgui comprometre en organitzar la consulta, un punt que sí que portava al programa. La portaveu d’ERC, Marta Rovira, han comparegut davant dels mitjans després de la constitució del Parlament i ha assegurat que ”les negociacions continuen“ i que no volen que ”el temps precipiti els esdeveniments“, ja que es tracta d’una ”legislatura històrica“. ”També treballarem per fer front a la crisi però la sortida de la crisi és treballar cap a la llibertat del nostre país“, ha afegit.
El líder d’ICV-EUiA, Joan Herrera, ha tornat a proposar que se signi un acord entre “tots els partits que portaven al programa el dret a decidir”, per tal de garantir que la consulta tiri endavant. “No es pot utilitzar el dret a decidir com a moneda de canvi”, ha dit. Els ecosocialistes s’ha posat d’acord amb Ciutadans per presentar demà mateix un proposta per reobrir la comissió d’investigació de les caixes d’estalvis per les estudiar les preferents i la de salut pública, on ja s’està investigant a nivell judicial diferents casos de corrupció. ERC ja ha avançat que quan es presenti la proposta, també hi votaran a favor. PSC i PP també hi votaran a favor. Totes dues comissions ja estaven en marxa a la anterior legislatura, però es van haver de suspendre quan Artur Mas van convocar les eleccions anticipades.
La desena legislatura comença doncs amb una gran incertesa però amb un horitzó bastant clar cap al dret a decidir i cap a la independència. Un objectiu que segurament no seria tan ambiciós si Artur Mas hagués aconseguit la majoria absoluta, ja que és la seva formació la que no acaba de comprometre’s .