Has elegido la edición de . Verás las noticias de esta portada en el módulo de ediciones locales de la home de elDiario.es.

Convergència insta ERC a negociar una candidatura unitària amb organitzacions civils

CDC está abierta a negociar unas plebiscitarias si hay un único punto

elDiario.es Catalunya

Barcelona —

Primers moviments per elaborar una candidatura unitària independentista en unes més que probables eleccions anticipades. Els partits ja negocien en un escenari posterior a la consulta del 9 de novembre. Així ho ha evidenciat Josep Rull, coordinador general de Convergència, que ha animat aquest dijous a ERC a que es presti a negociar una llista conjunta amb organitzacions de la societat civil, com l'Assemblea Nacional Catalana o Òmnium Cultural.

Rull ha assegurat que el seu partit s'ofereix “per ser un dels instruments d'aquesta candidatura de país”, i ha constatat que de moment ja han mantingut converses “a diversos nivells” amb l'ANC i Òmnium per conformar aquesta llista unitària. Però ha revelat que ERC per ara no està disposada a “seure a parlar” de cap proposta que no sigui la celebració de la consulta el 9-N. Ahir el diputat al Congrés Alfred Bosch va assegurar que per força “seria senzill sumar-se” a una llista d'aquest tipus, però la veritat és que els quadres dirigents d'ERC no han opinat sobre aquest tema encara.

Més enllà del distanciament pel 9-N, en què Oriol Junqueras optava per la desobediència i Artur Mas va rebaixar la consulta a un procés de participació ciutadana, els dos partits presenten altres diferències respecte a una candidatura conjunta per a unes hipotètiques eleccions plebiscitàries. Una d'elles és la declaració d'independència posterior als comicis, si es donés el cas que obtinguessin una àmplia majoria parlamentària. ERC ja va dir que aposta per una declaració unilateral immediata, mentre que Rull ha assegurat avui que Convergència és partidària d'obrir un procés de negociació previ amb l'Estat. “Declarar-la [la independència] és molt fàcil, però el que és realment complicat és aconseguir-la i necessitem aquests elements de rigor”, ha expressat el coordinador general de la formació.

Un altre dels aspectes que podria ser objecte de negociació és l'encapçalament de la llista unitària. En aquest sentit, Rull ha opinat que hauria de ser Artur Mas qui liderés la candidatura. Hi ha un “consens generalitzat” que Mas és un “actiu important” per al sobiranisme, ha afirmat Rull, tot i que ha afegit que estan oberts a qualsevol proposta.

A més d'ERC i les entitats, des de Convergència no descarten que es puguin sumar a la candidatura els seus socis d'Unió, tot i que els democristians ja van manifestar que la seva prioritat seria acabar l'actual legislatura. Una altra formació que podria acostar-se a la candidatura seria l'escissió socialista Necat, d'Ernest Maragall. Els altres partits proconsulta, ICV-EUiA i la CUP, ja van descartar aquesta setmana concórrer a unes eleccions amb partits com CiU.

A l'espera de l'ANC i Òmnium Cultural

La campanya Ara és l'hora, integrada per Òmnium i l'ANC i organitzadora de la mobilització de l'última Diada, celebrarà aquest diumenge un acte central a Barcelona, en què es preveu que manifestin la seva posició respecte a l'alternativa de consulta proposada per Mas i a unes possibles plebiscitàries. Per ara l'única veu que ha sortit d'aquestes entitats ha estat la del vicepresident d'Òmnium Vicent Sanchis, que a l'emissora Rac1 ha negat que ells estiguin impulsant una “candidatura de país” al marge dels partits, tal com s'ha publicat avui en alguns diaris. “No podem substituir els partits”, ha afirmat Sanchis, per després afegir que “si aquesta plataforma es planteja des dels partits, fantàstic”.

Sanchis ha explicat que fins diumenge hi ha un “pacte de discreció” entre les dues organitzacions. Per la seva banda, l'ANC reunirà entre demà i passat a totes les seves sectorials per decidir el seu posicionament.

Etiquetas
stats