Has elegido la edición de . Verás las noticias de esta portada en el módulo de ediciones locales de la home de elDiario.es.

La CUP celebra que la Mesa mantingui la moció de desobediència i estudiarà esmenes

Eulàlia Reguant i Anna Gabriel

elDiario.es Catalunya

La diputada de la CUP, Anna Gabriel, ha celebrat que la Mesa hagi desestimat les peticions de reconsideració de la tramitació de la moció independentista registrada pel grup anticapitalista que van sol·licitar els grups parlamentaris de Ciutadans, PSC i PP. Així mateix, Gabriel ha indicat que mantindran els punts de la iniciativa que reafirmen la resolució del 9-N i que proposen no acatar les decisions del Tribunal Constitucional, tot i que ha sostingut que el seu grup aquesta “disposat a reconsiderar les esmenes com en qualsevol altra moció”.

La CUP va registrar una moció que demana al Govern l'aplicació de la resolució independentista aprovada el 9 novembre 2015 i la Mesa, on Junts pel Sí que té majoria, la va tramitar el passat dimarts. La majoria de JxSí a la Mesa ha desestimat les peticions de reconsideració de la moció que havien realitzat Ciutadans, PSC i PP. Només hi han votat a favor els membres de la taula de Ciutadans i PSC, mentre que CSQEP no ha emès cap vot.

D'aquesta manera, es manté la moció en el punt del dia del ple d'aquesta setmana, malgrat que els lletrats van recomanar no fer-ho per motius jurídics i que JxSí va posar com a condició per debatre-la el seu ajust a la legalitat.

La moció ha provocat una altra divergència entre els dos grups independentistes de la Cambra, que més enllà del text concret de la iniciativa, té el seu origen en diferències polítiques sobre el camí cap a la independència: mentre que JxSí vol una independència vorejant la legalitat vigent però sense incomplir-la, la CUP opta per la desobediència a les institucions estatals i les “microruptures”.

Els dos grups no s'han posat d'acord en el contingut del text ni en la fórmula de redactat -JxSí aposta per incloure l'obediència al resultat del 27-S; la CUP, la desobediència explícita al TC. Tampoc genera consensos el tercer punt de la moció, ja que JxSí no veu amb bons ulls la reclamació de la CUP perquè els Mossos d'Esquadra no facin cas a les ordres de l'Audiència Nacional. Previsiblement, el ple haurà de decidir si es manté el debat i votació de la moció o si cau l'ordre del dia.

Les esmenes a la moció es poden presentar fins a les 18 hores d'aquest dimarts, però que es poden transaccionar fins moments abans de la votació que està prevista per dijous. Sobre les converses amb JxSí, Anna Gabriel ha reiterat que la CUP no pensa canviar ni una coma en dos aspectes concrets, la validesa de la resolució del 9N i el desacatament a les resolucions del Constitucional.

“La setmana passada vam dir que no tocaríem ni una coma en el sentit de no fer referència a l'aprovació de la resolució independentista o d'acatar la sentència del TC”, ha aclarit la diputada amb la convicció que la resolució segueix vigent.

Amb aquesta convicció, Gabriel ha afirmat que, “en aquest moment polític, toca desobeir els embats judicials del Govern espanyol”, però ha recalcat que com a grup parlamentari té capacitat per acceptar esmenes d'altres grups.

Etiquetas
stats