Has elegido la edición de . Verás las noticias de esta portada en el módulo de ediciones locales de la home de elDiario.es.

Denúncies a Bellvitge i Vall d’Hebron per la manca de mitjans als serveis d’Urgències

Protesta davant l'hospital de Bellvitge. / SANDRA LÁZARO

Siscu Baiges

Barcelona —

Treballadors sanitaris i usuaris dels hospitals de la Vall d’Hebron i de Bellvitge han denunciat les condicions de precarietat en què han treballat els dies que s’han col·lapsat els seus serveis d’Urgències. Aquests treballadors denuncien que en aquests serveis faltava, fins i tot, material bàsic com mascaretes d’aïllament, bates, guants o escombretes per detectar si els pacients tenien Grip A. Aquestes denúncies es recullen en un vídeo realitzat per SICOMtelevisió. El vídeo ha estat enviat per l’associació “El Defensor del Pacient” al Fiscal en cap de Catalunya, José María Romero de Tejada, perquè investigui la denúncia i depuri les responsabilitats “dels qui tenen el dret inexcusable de salvaguardar la salut i la vida de les persones, com són el conseller de Salut i el Govern de Catalunya”.

Manuel de los Riscos, portaveu del sindicat CGT a la Junta de Personal de l’Hospital de Bellvitge, denuncia que en aquest centre els malalts d’urgències “no poden drenar-se perquè s’han eliminat llits. Tenim menys tanatoris i menys llits”. De los Riscos afirma que, en no fer-se les proves de si els malalts patien Grip A, es posava en risc les persones –altres malalts, familiars o sanitaris- que estaven a menys de dos metres de distància“. El sindicalista recorda que la Llei de Prevenció indica que en cas de dubte s’ha d’optar per l’aïllament, però que aquest aïllament no s’ha pogut fer per manca de llits.”El sistema no dóna més d’ell mateix. S’ha quedat petit per les retallades que s’han fet els darrers anys“, afegeix.

Al seu torn, Trini Cuesta, usuària del centre Sap Muntanya-Vall d’Hebron, considera que “s’ha posat en risc els malalts, els familiars i els treballadors sanitaris. Hi ha hagut dies en què no hi havia material per protegir el personal. Ni mascaretes, ni escombretes per detectar la Grip A, ni bates o guants. No hi havia ni temps ni mitjans per complir els protocols”. S’han donat circumstàncies en què les presses i la manca d’espai ha obligat a col·locar dos pacients en boxes individuals o a prescindir de netejar-los entre la sortida d’un malalt d’un box i l’entrada d’un de nou. Cuesta explica que la col·locació de llits als passadissos “ha bloquejat sortides d’emergència i això feia impossible organitzar una evacuació ordenada i ràpida en cas de necessitat”. Per ella, “estem patint el tsunami del terratrèmol que han suposat tres anys de retallades”.

Als riscos de contagi de Grip A denunciats per aquests treballadors sanitaris cal afegir-hi les informacions que, en el període crític del col·lapse de les urgències, també hi ha hagut pacients de tuberculosi que no han estat aïllats amb el consegüent perill de contagi a la resta de persones presents en aquests serveis.

La presidenta de l’associació El Defensor del Pacient, Carmen Flores, sol·licita en el seu escrit al Fiscal en cap de Catalunya que obri “una investigació d’ofici i intervingui per esmenar una realitat que costa vides i que, com es pot comprovar per la manca de mitjans, dificulta l’assistència als pacients que acudeixen a Urgències”. “Això no és una qüestió puntual sinó una situació enquistada que posa en perill la ciutadania de Catalunya”, afirma.

Etiquetas
stats