Has elegido la edición de . Verás las noticias de esta portada en el módulo de ediciones locales de la home de elDiario.es.
La portada de mañana
Acceder
Bruselas alerta de la falta de vivienda asequible en España
El empresario de “la Cena de la Libertad” con Milei en Madrid recibe dinero público
Opinión - El Tribunal Constitucional y los ERE. Por Javier Pérez Royo
Sobre este blog

El Diari del Treball es un blog con voluntad de reflejar, tanto desde la información como la opinión, la lucha por preservar los derechos laborales y económicos que la crisis pone ahora en peligro. El blog está coordinado por el periodista Tomeu Ferrer.

Llegir el Diari del Treball en català aquí.

La magnitud dels serveis mínims emmascara la incidència de la vaga d'ambulàncies

Protesta dels treballadors d'ambulàncies foto: @en_lluita

Tomeu Ferrer / Benoît Cros

Barcelona —

La primera jornada de la vaga de quatre dies convocada al sector de transport sanitari de Catalunya ha tingut una incidència difícil d'esbrinar. Si s'escolta els sindicats (CCOO, UGT, i USOC) el 95% dels treballadors cridats a secundar-la ho fan. Però, segons la Generalitat, només segueixen l'aturada el 7,74% dels treballadors, clar que el Govern admet que la seva font d'informació és la patronal Associació Catalana d'Empresaris d'Ambulàncies (ACEA).

En les primeres hores de l'aturada els sindicats convocants han demanat disculpes als usuaris per les molèsties que la vaga els pugui ocasionar. També han valorat en un 100% el seguiment a Barcelona i en prop del 90% la incidència fora de la capital catalana.

El detall a tenir en compte és que la Generalitat ha dictat uns serveis mínims que cobreixen, per la naturalesa del sector al que es destinen, una diversitat molt gran d'actuacions. Així, s'asseguren les sessions de quimioteràpia, radioteràpia i diàlisi. A més, de totes les urgències que es puguin produir. Aquest conjunt de serveis fa que més de 60% dels 4.800 treballadors del sector hagin d'estar actius, segons els sindicats. Només la resta podria fer vaga al no estar afectada pels serveis mínims. I d'aquesta xifra els sindicats extreuen la conclusió que el seguiment és del 95%. La Generalitat reconeix que els serveis mínims es cobreixen de forma estricta.

Contra el que era habitual, la vaga ha estat fruit d'una decisió patronal. A finals de juliol els empresaris van comunicar que reduirien els salaris dels seus treballadors un 9,2%. Ho van justificar en una retallada que la Generalitat els aplica, xifrada en el 4,6%.

Les forces sindicals han lamentat la incidència que en els usuaris pot tenir la reducció de personal que van aplicar les empreses i ara la vaga. Una i altra accions suposen que el temps de reacció davant d'una trucada d'urgència hagi augmentat fins situar-se a prop de posar en perill l'eficàcia del servei.

Sobre este blog

El Diari del Treball es un blog con voluntad de reflejar, tanto desde la información como la opinión, la lucha por preservar los derechos laborales y económicos que la crisis pone ahora en peligro. El blog está coordinado por el periodista Tomeu Ferrer.

Llegir el Diari del Treball en català aquí.

Etiquetas
stats