Has elegido la edición de . Verás las noticias de esta portada en el módulo de ediciones locales de la home de elDiario.es.
La portada de mañana
Acceder
Peinado multiplica los frentes del ‘caso Begoña’ sin lograr avances significativos
El miedo “sobrenatural” a que el cáncer vuelva: “Sientes que no consigues atraparlo”
OPINIÓN | 'En el límite', por Antón Losada

El Govern engreixa la idea d'avançar el referèndum si continua “la judicialització de la política”

El Govern no descarta avançar el referèndum sempre que hi hagi "plenes garantiess"

Arturo Puente

Amb els pressupostos encarrilats després del 'sí' de la CUP, el debat entre les forces sobiranistes se centra ara en la data en que s'ha de celebrar el referèndum no acordat amb l'Estat. Després de diversos dies amb declaracions creuades sobre aquest fet, la consellera portaveu, Neus Munté, ha engreixat aquest dimarts la idea de poder avançar la convocatòria a dates més properes que el setembre vinent.

Segons ha mostrat Munté, el referèndum podria fer-se abans de la data màxima de setembre “si les circumstàncies ho aconsellen”. Respecte a aquestes circumstàncies, Munté ha assenyalat a la “judicialització de la política” que, segons ha opinat, es troba en aquests moments en un moment “excepcional i extrem”. “[El referèndum] es pot fer abans si les circumstàncies ho aconsellen, però el nostre objectiu és celebrar-ho al setembre com a molt tard”, ha explicat la consellera portaveu.

El Govern de la Generalitat té la mirada posada en els judicis de polítics, com el que asseurà Artur Mas i les exconsellerws Irene Rigau i Joana Ortega a la banqueta el pròxim 6 de febrer pel procés participatiu del 9-N, o el de l' exconseller Francesc Homs al Suprem pel mateix motiu. Però no només aquests, ja anunciats, sinó també els que podrien venir, com el de la presidenta del Parlament, Carme Forcadell, per un presumpte delicte de desobediència a l'haver permès el debat de les conclusions de la comissió del procés constituent al Parlament.

Aquestes cites judicials i les seves possibles conseqüències condemnatòries són vistes per l'Executiu català com un possible accelerador del xoc institucional, que desembocaria en el referèndum no acordat. Malgrat això, Munté ha tornat a subratllar el seu desig que el referèndum sigui acordat i ha explicat que el Pacte Nacional pel Referèndum, que té l'encàrrec de possibilitar el pacte amb l'Estat, tornarà a reunir-se aquest dimecres.

En els últims dies diversos líders polítics independentistes han marcat la inhabilitació de Forcadell com a fets de no retorn que precipitarien el referèndum. Entre ells, aquest dimarts, el vicepresindent Oriol Junqueras, que ha assegurat que el referèndum seria la millor resposta a una condemna contra la presidenta del Parlament. En els mateixos termes s'ha expressat Artur Mas, assegurant que el referèndum podria ser abans de setembre i assenyalant els mesos de primavera com idonis.

A més de les cites judicials, el debat sobre la data del referèndum té molt a veure amb un altre esdeveniment marcat en el calendari: l'aprovació de la Llei de Transitorietat Jurídica. Aquesta llei, que segons diverses fonts de l'Executiu està en fase final de la seva redacció, seria la primera que se situaria fora de l'ordenament constitucional espanyol.

L'aprovació d'aquesta llei, prevista per a la primavera d'aquest any, seria el veritable precipitador del xoc institucional que el Govern vol fer servir com a argumentació per al referèndum. Malgrat que des del govern asseguren que ja estan preparats per celebrar-ho, diferents fonts assenyalen al mes d'abril com a moment en què s'acabarà de concretar la data del referèndum.

Etiquetas
stats