El periodista Hamza Yalçin empresonat a Brians I no va ser detingut ni a Itàlia ni a Grècia
El periodista turc Hamza Yalçyn va passar pels controls de passaport dels aeroports d'Itàlia i Grècia en el mateix viatge que el va portar a Barcelona rumb a Londres sense que se li comuniqués cap ordre de detenció emesa per la Interpol a instàncies de la República de Turquia. Una detenció que sí es va produir a l'Aeroport del Prat.
Aquest periodista i escriptor diu que viu en una situació “kafkiana” després de dues setmanes empresonat a la presó de Brians I, i en espera de que se li comuniquin els càrrecs que Turquia li imputa. L'adjunt al Síndic de Greuges, Jaume Saura, es va entrevistar a la presó amb el periodista, que li va transmetre la seva sorpresa davant la situació en què es troba.
Hamza Yalçyn, que resideix a Suècia i compta amb passaport d'aquest país, va ser detingut el passat 3 d'agost a l'aeroport del Prat durant una escala en el seu camí cap a Londres. La policia espanyola va detectar en aquest moment una ordre internacional de detenció cursada per Turquia a través d'Interpol. El jutge de l'Audiència Nacional Ismael Moreno va decretar el seu ingrés provisional a la presó després que el periodista es negués a ser lliurat a Turquia, on no hi viu des del 1998. La presó provisional també va ser motivada pel jutge arran de la falta d'arrelament a Espanya.
Segons l'adjunt del Síndic de Greuges, Yalçyn reconeix que sabia que Turquia el va acusar d'uns suposats insults a Erdogan. Malgrat conèixer aquesta acusació “donava per fet que cap estat democràtic atendria la demanda turca per a la seva extradició”, explica Saura. Aquesta detenció no es va produir ni a Itàlia ni a Grècia, on havia passat el control de passaports.
El periodista es troba des de fa dues setmanes en presó provisional a l'espera que l'Audiència Nacional rebi les acusacions formals que Turquia té contra ell. Llavors serà quan es valorarà la demanda d'extradició. A més d'un delicte d'“insults al president” Yalçyn ha pogut saber pels mitjans de comunicació que se li afegeix una altra acusació: “vincles amb el terrorisme”. Segons assenyala l'adjunt general del Síndic la situació de reclusió del periodista “és molt preocupant” i que Turquia va suspendre temporalment el Conveni europeu de drets humans fa un any.
L'Adjunt general del Síndic de Greuges recorda que “a nivell polític hi ha una bona entesa entre el govern Rajoy i el d'Erdogan” malgrat la deriva autoritària de Turquia després de l'intent de cop d'estat del juliol de 2016. “Espanya ha estat dels països més suaus a les crítiques ”a l'executiu turc, ha recordat Saura.
Arran de la seva detenció i empresonament, el Defensor del Pueblo ha obert també una actuació d'ofici per conèixer la situació del periodista suec-turc. L'Ajuntament de Barcelona, el Síndic de Greuges de Catalunya, la Federació Internacional de Periodistes (FIP), la Plataforma en Defensa de la Llibertat d'Informació (PDLI) o Reporters sense Fronteres han demanat el seu immediat alliberament.