Has elegido la edición de . Verás las noticias de esta portada en el módulo de ediciones locales de la home de elDiario.es.

'L'Alternativa TV', una televisió amb esperit lliure

Emissió de L'Alternativa TV. / Fotos: Enric Català

Siscu Baiges / Enric Català (fotos)

Barcelona —

El projecte 'L’Alternativa TV' 'L’Alternativa TV'ha anat prenent cos des de la seva estrena, el passat 8 de febrer, i ja ha emès set programes. Quatre d’aquests programes corresponen a les emissions regulars de 'L'Alternativa', que es fan en directe, els dimarts cada quinze dies, des dels platós de la Facultat de Ciències de la Comunicació de la Universitat Autònoma de Barcelona; dos programes més han estat els debats organitzats pel col·lectiu La Llambord“, i un va ser la retransmissió de l’acte de constitució de La Marea Blanca de Catalunya, per part de Sicom.

Les entitats promotores de 'L’Alternativa TV' són l’associació 'Sicom.cat, Solidaritat i Comunicació', la cooperativa que edita Alternativas Económicas, la Fundació Periodisme Plural (Catalunya Plural i El Diari de l’Educació), la revista Mongolia i el col·lectiu La Llamborda. La iniciativa compta amb el suport de la Facultat de Ciències de la Comunicació de la UAB i la implicació del col·lectiu d’estudiants LaColumna.cat. Els programes emesos per L'Alternativa TV es poden seguir als portals de les diferents entitats que hi estan implicades.

El programa 'L’Alternativa' tracta qüestions d’actualitat amb la participació de bons coneixedors dels temes dels quals es parla i concedeix protagonisme al públic, format essencialment per estudiants universitaris i representants d’entitats ciutadanes, que no només fan preguntes sinó que s’impliquen en el debat i interpel·len els convidats. Frederic Pahisa condueix el programa, que s’obre amb l’entrevista amb un expert i continua amb una taula rodona amb quatre convidats i les aportacions del públic. Es dóna sortida, també, a les aportacions a les xarxes socials de les persones que segueixen el programa en directe.

El primer dels programes de 'L'Alternativa' es va emetre el dimarts 10 de febrer i es va dedicar a Després de Syriza, què?. El 25 de gener es van celebrar eleccions avançades a Grècia que van portar al poder el partit Syriza, frontalment oposat a la política d’austeritat imposada per la Unió Europa als seus membres els darrers anys. Es va voler reflexionar sobre l’impacte que aquest canvi polític podria tenir tant a Grècia com a la resta de països europeus. L’economista Andreu Missé, director de Alternativas Económicas, va obrir el programa, al qual hi van participar, també el coordinador d’ICV-EUiA, Joan Herrera, el portaveu de les CUP-AE al Parlament de Catalunya, David Fernández, la politòloga grega Sofia Tipalou i Pablo Cotarelo membre de la Plataforma Auditoria Ciutadana del Deute.

Les tres emissions posteriors de L’Alternativa s’han dedicat a Catalunya-España: hi ha sortida amistosa?Neix la Marea Blanca de Catalunya i 3+2: La universitat en venda?. En la primera hi van participar el catedràtic d’Història Contemporània Andreu Mayayo, la presidenta d'Òmnium Cultural, Muriel Casals, l’ex-conseller de Cultura Joan Manuel Tresserrasi la vicepresidenta de Federalistes d’Esquerres, Carme Valls.

Al programa que va analitzar l’estat de la sanitat pública a Catalunya s’hi va convidar al conseller de Salut, Boi Ruiz, però ni ell ni cap representant del departament hi va participar. Ho van fer el metge Josep Martí, de la Plataforma pel Dret a la Salut i del Centre d’Anàlisi de Programes Sanitaris, Isabel Vallet, diputada de les CUP-AE al Parlament i d’Endavant, Marta Ribas, diputada d’ICV-EUiA al Parlament i Albano Dante, editor de CafèambLlet. Des del públic hi va intervenir representants d’entitats ciutadanes que defensen la Salut Pública, com Sap Muntanya-Vall d’Hebron, CGT-Hospital de Bellvitge, Podem Sanitat o el Defensor del Pacient.

El quart programa va debatre el nou currículum universitari amb cursos de tres anys i dos d’especialització. L’entrevista inicial es va fer amb José Manuel Pérez Tornero, catedràtic de Periodisme i director del gabinet de Comunicació i Educació de la UAB, i a la taula hi van participar Joao França, periodista d'El Diari de l’Educació, Sílvia Carrasco, vicerectora d’Estudiants i Cooperació de la UAB, Isabel Benítez, ex-portaveu del comitè de vaga contra Bolonya i militant del COS, i Josep Ferrer, ex-rector de la Universitat Politècnica de Catalunya i impulsor del IV Congrés Universitari Català. Evidentment, en aquest programa es va donar un protagonisme especial als estudiants que hi participaven com a públic.

Dos dies abans que es fes la primera emissió de 'L’Alternativa', La Llamborda va estrenar el canal de 'L’Alternativa TV' amb el programa especial Catalunya on vas, en el qual hi van participar Teresa Forcades, impulsora de Procés Constituent, Pere Rusiñol, de Alternativas Económicas, Albano Dante, de CafèambLlet“, Celestino Sánchez, de Iaioflautes, Nuni Comerma, de Crida Constituent i Maria Rovira, de CUP-Capgirem Barcelona.

El pujolisme a debat va ser el tema a debat en el catorzè programa de La Llamborda, tambè emès a través de 'L’Alternativa TV', amb la participació dels periodistes Cristina Palomar i Víctor Saura i el secretari d’organització de Podem Catalunya, Marc Llaó. Les tertúlies de La Llamborda són conduïdes per Irene Peiró.

El canal de 'L’AlternativaTV' també va emetre l’acte que es va celebrar al paraninf de l’Hospital Clínic de Barcelona, el 28 de febrer, organitzat pel Parlament Ciutadà, la Plataforma pel Dret a la Salut i el Sindicat d’Estudiants dels Països Catalans que va suposar la posada en marxa de la Marea Blanca de Catalunya. A l’acte hi va participar unes tres-centes persones, en representació d’una seixantena d’entitats que lluiten per la sanitat pública i va ser transmès en streaming per Sicomtelevisió.

Dos mesos, doncs, intensos, que han permès posar en marxa una eina comunicativa que vol donar la paraula a la ciutadania, que vol ser “un mitjà de comunicació per tothom”.

Toni Vidal, director de UAB Campus Mèdia, que ofereix els mitjans humans i tècnics per realitzar 'L’Alternativa TV' i que va començar a caminar fa un parell d’anys, destaca l’aposta per “un model comunicatiu i periodístic que representa un compromís ètic de denúncia de les injustícies i d’independència respecte els poders i les pròpies fonts informants”. Vidal considera que 'L’Alternativa TV' és “una col·laboració d’un alt valor professional per les persones i entitats vinculades” i destija que “serveixi per fomentar la intel·ligència col·lectiva a Internet i el seu control democràtic”.

Els estudiants universitaris de LaColumna.cat s’han bolcat en aquest projecte que un dels seus membres, Jaume Ribas, creu que “ha anat millorant des del primer programa”. Aposta per potenciar el paper del públic i fer les innovacions i millores tècniques que calgui en el format i reconeix que, per ell, “quatre programes de 'L’Alternativa' han estat tant profitosos com un any i mig d’estudis teòrics”.

Josep Cabayol, president de Sicom, considera que s’estan cumplint els objectius pels quals 'L’AlternativaTV' s’ha posat en marxa: “És un mitjà de substitució que fa la feina que correspondria als mitjans de referència i que aquests no fan segrestats com estan pels poders econòmics i per extensió, pels poders polítics. Així 'L’Alternativa' dóna veu a tots aquells a qui els ‘grans’ mitjans li neguen, fomentant la pluralitat de idees, el pensament crític i el debat democràtic. Sense pensament crític no hi ha debat democràtic. I sense debat democràtic la democràcia perd el seu sentit. 'L’Alternativa' vol ser, doncs, un mitjà de substitució que treballa per retornar el dret a la informació als seus legítims propietaris, la ciutadania”.

El col·lectiu La Llamborda ressalta la necessitat d’un mitjà que “ofereix un punt de vista de la informació diferent al dels mitjans convencionals, menys proper al poder i més proper a la majoria de la gent”. Irene Peiró, membre d’aquest col·lectiu, afirma que “en moments de crisi de règim com l’actual, és més necessari que mai impulsar mitjans de comunicació que visibilitzin els punts de vista silenciats pel sistema”.

Pere Rusiñol, membre de Alternativa Económicas i Mongolia, analitza les primeres passes del projecte dient que “estem encara en una fase d'assaig i error i de tempteig, però estem molt contents perquè estem aconseguint els objectius previstos: posar sobre la taula debats d'interès ciutadà i amb veus que no sempre són escoltades als mitjans oficials, fer sinèrgies entre diferents grups que promouen el periodisme independent i amb el món universitari, i amb un ressò prou considerable tenint en compte que estem a les beceroles”.

El conductor del programa, Frederic Pahisa, destaca que allò que és interessant de 'L'Alternativa' “és la seva capacitat per trencar amb la cosmovisió dominant, la seva aportació al debat democràtic i al foment del pensament crític, i, a la vegada, la seva voluntat d'explicar allò que oculten els poders i els mitjans de comunicació que controlen perquè els ciutadans puguin prendre decisions millors”. “M'agradaria destacar l'alt nivell professional de tècnics  i alumnes de la Facultat de Ciències de la Comunicació en la realització del programa i la seva capacitat de superació, esforç i innovació davant els problemes que sorgeixen com en qualsevol programa”, diu Pahisa que valora, a més, que “està resultant ser una proposta molt enriquidora en experiències i aprenentatge compartit entre la diversitat d'organitzacions que participem en la seva producció”. 

'L’Alternativa TV' ha demostrat que es poden crear programacions alternatives que donen pes a persones i entitats que no apareixen als mitjans convencionals“, afirma el president de la Fundació Periodisme Plural, Josep Carles Rius. Considera especialment estimulant que sigui un punt de trobada de projectes diferents i la implicació dels estudiants i llicenciats de LaColumna.cat. ”Portem la profunditat a la televisió, els tertulians són gent que sap de què parla. Ara hem d’aconseguir atreure la ciutadania, acostumar-la a aquest tipus de propostes“, diu.

Raül Giró és el realitzador de 'L’Alternativa' i considera que “està resultant una experiència inèdita pel que fa a la Facultat de Ciències de la Comunicació de la Universitat Autònoma de Barcelona. Estem aconseguint professionalitzar uns platós que fins ara s'havien dedicat únicament a usos docents. Això permet donar un rendiment extraordinari als espais, i planteja que siguin els estudiants els qui puguin -ja han començat a fer-ho- elaborar un producte professional. Som un gran equip, però encara ens manca més gent: hem d'animar als estudiants perquè vegin que participar a L’Alternativa és una manera més d'aprendre”. Des de la perspectiva de realització, creu que “s'ha de comptar que treballem en un projecte que està mutant des del primer dia. Des del primer programa sorgeixen necessitats que anem resolent i adaptant per tal que els programes evolucionin i acabem trobant l'equilibri ideal entre la forma del programa, els continguts i els recursos de què disposem”.

Pel que fa a la marxa del programa, Giró pensa que “està funcionant molt bé. És un programa d'estructura oberta, moltes vegades no sabem on anem perquè del que es tracta és d'adequar les capacitats de realització al discurs que es planteja al plató. Això és complicat, i la millora en la que hem de treballar és tenir més recursos audiovisuals per il·lustrar tot allò que es debat”.

'L’Alternativa TV' té, encara, molt camí per davant. L’acollida de les primeres emissions, però, anima a recorre’l.

Etiquetas
stats