eldiario.es

9

CATALUNYA

Les lluites contra les retallades s'uneixen per impedir uns pressupostos "antisocials"

Milers de treballadors i usuaris de l'educació i de la sanitat desfilen a Barcelona amb sindicats, partits polítics i moviments socials per exigir la fi de la política d'austeritat, a pocs dies de l'arrencada dels debats parlamentaris sobre els pressupostos de la Generalitat.

Milers de manifestants contra les retallades als carrers de Barcelona. / CARMEN SECANELLA

Milers de manifestants contra les retallades als carrers de Barcelona. / CARMEN SECANELLA

El debat sobre el pressupost de la Generalitat hauria d'obrir-se al Parlament durant el mes de maig. Si bé el Govern central es mostra disposat a elevar el sostre de dèficit de 0,7% a 1,2%, tot apunta a que seran novament uns pressupostos marcats per l'austeritat - el Govern d'Artur Mas va anunciar el passat mes de març que tornarà a eliminar la paga de Nadal dels funcionaris. Davant d'això, els sindicats i moviments socials han demostrat avui la seva unitat al carrer i han expressat la seva determinació a "frenar" aquests pressupostos "antisocials", com indicava la pancarta que obria la marxa. En total, milers de persones, repartides en tres "columnes" - sanitat, educació i funció pública - s'han manifestat tot i la pluja entre el Passeig de Gràcia i el Parlament de Catalunya.

La manifestació estava convocada per diferents plataformes: la sindical Unitària, Prou ​​Retallades, pel Dret a la Salut i el Marc Unitari de la Comunitat Educativa i va comptar amb la participació d'un ampli espectre de moviments socials, sindicats i alguns partits polítics (ICV i l' CUP). La 'marea groga', el moviment que combat les retallades a l'educació pública, va ser el més nombrós de la marxa i va comptar amb la participació de professors però també de pares amb fills. La mobilització no baixa en aquest sector que va acabar així una setmana de nombroses accions, no sols contra les retallades sinó també contra la LOMCE, impulsada pel ministre d'Educació José Ignacio Wert.

Les treballadores de sanitat han format una de les tres columes, juntament amb educació i funció pública. / CARMEN SECANELLA

Les treballadores de sanitat han format una de les tres columes, juntament amb educació i funció pública. / CARMEN SECANELLA


La sanitat pública també era present amb molts treballadors desfilant amb la seva bata blanca de treball. Diverses informacions publicades en els mitjans de comunicació apunten a una reducció d'entre 7% i 10% del pressupost afectat a la sanitat en Catalunya. Un grup nodrit d'empleades de l'Hospital de Can Ruti (Badalona), que protagonitzen diàriament una aturada d'una hora , es van integrar a la manifestació. Una d'elles, Ana Novell (CATAC-CTS) és deia satisfeta per l'implicacions dels diversos sectors de lluites: "És molt important mostrar una unitat tal i com ho estem fent avui", va dir. "Els retalls són brutals, principalment a l'ICS (Institut Català de la Salut) i no s'entén que, amb més de 6 milions d'aturats, se'ns augmenti la jornada laboral i es prescindeixi dels eventuals".

També es van fer notar els treballadors de la ràdio i la televisió pública, afectats per una forta retallada que afectarà entre d'altres els corresponsals locals de Catalunya Ràdio i algunes corresponsalies de TV3. Aquest col.lectiu protagonitza una forta mobilització - hi va haver seguiment massiu de la vaga a Catalunya Ràdio durant el dia de Sant Jordi - davant del bloqueig de les negociacions amb la direcció. Roser Mercader, membre del comitè d'empresa adverteix que la retallada podria afectar també tota la producció audiovisual catalana, que depèn principalmente de les subvencions de la televisió pública.

Els manifestants han desfilat tot i la pluja / CARMEN SECANELLA

Els manifestants han desfilat tot i la pluja / CARMEN SECANELLA


Els convocants també han expressat que hi ha alternatives a la política d'austeritat, com la lluita contra el frau fiscal, l'auditoria del deute públic i el rebuig dels interessos "de usuria". Aquesta auditoria, al costat de l'anul.lació de la reforma constitucional que obliga a privilegiar el pagament del deute davant d'altres despeses, podria, segons el comunicat dels convocants, ajudar a evitar les retallades.

Muy Bien, has hecho Like

¿Qué tipo de error has visto?
¿La sugerencia que quieres realizar no está entre estas opciones? Puedes realizar otro tipo de consultas en eldiario.es responde.
Error ortográfico o gramatical Dato erróneo

¡Muchas gracias por tu ayuda!
El equipo de redacción de eldiario.es revisará el texto teniendo en cuenta tu reporte.

Comentar

Enviar comentario

Comentar

Comentarios

Ordenar por: Relevancia | Fecha