Has elegido la edición de . Verás las noticias de esta portada en el módulo de ediciones locales de la home de elDiario.es.

Mor Xavier Vinader, referent del periodisme d'investigació

El periodista Xavier Vinader. / Foto: Sandra Lázaro

elDiario.es Catalunya

Barcelona —

Ha mort als 68 anys Xavier Vinader, un dels periodistes que amb més dedicació i compromís es va dedicar a la tasca d'investigació del terrorisme d'Estat i els grups parapolicials durant els anys de la transició a la democràcia espanyola. Per les seves revelacions Vinader va arribar a patir amenaces i atemptats.

Però no només aquests grups li van fer la vida impossible. El 1981 l'Audiència Nacional el va condemnar a set anys de presó per haver publicat, en un reportatge a la revista Interviú, el nom de dos integrants d'aquests grups d'extrema dreta, fet que segons el jutge va provocar després que ETA atemptés contra ells. Vinader es va exiliar a França i posteriorment va tornar a Espanya per acabar complint 43 dies de presó a Carabanchel, fins que el Govern el va indultar.

La vida i la tasca periodística de Vinader -sovint indistingibles l'una de l'altra- va quedar recollida al documental Xavier Vinader. Contra la guerra bruta, que es va emetre per TV3 al febrer.

“El periodisme d'investigació que fèiem ha passat a la història”, sentenciava Vinader en una entrevista recent a Catalunya Plural. “No es fa perquè no hi ha condicions. Els mitjans de comunicació no han tingut la cura de posar-les i al món polític no li ha interessat. Els equips d’investigació són incòmodes”, reflexionava el periodista.

Etiquetas
stats