Has elegido la edición de . Verás las noticias de esta portada en el módulo de ediciones locales de la home de elDiario.es.
Sobre este blog

El blog Opinions pretende ser un espacio de reflexión, de opinión y de debate. Una mirada con vocación de reflejar la pluralidad de la sociedad catalana y también con la voluntad de explicar Cataluña al resto de España.

Llegir Opinions en català aquí.

Espanyolistes d’esquerres

Siscu Baiges

El dimecres 25 de setembre es va presentar a l’Ateneu Barcelonès l’associació Federalistes d’Esquerres. Malgrat que TV3, Catalunya Ràdio, la XAL o cap dels mitjans que acostumen a donar per bona la tesi que els federalistes no existeixen va anunciar que es celebraria aquest acte, la sala Oriol Bohigas de l’Ateneu es va omplir del tot. Va caldre habilitar dues sales més i molta gent va seguir el decurs de l’acte a peu de carrer mitjançant un servei de televisió intern.

Dir que hi van assistir cinc-centes persones no és cap exageració. Mig miler de persones interessades en assistir en un acte d’aquestes característiques és un bon motiu per a la reflexió. Als mitjans de comunicació que abonen l’independentisme no els ha agradat l’aparició d’aquesta associació. Un d’aquests mitjans digitals indepes (sempre subratllats al peu de la web amb el suport de la Generalitat, departament de Presidència, la Diputació de Barcelona o l’Ajuntament de Barcelona) va matar el tema amb una breu notícia titulada: “L’espanyolisme d’esquerres es mobilitza”.

És un avenç. Fins fa ben poc, el federalisme no existia. Ara es veu que sí que existia però no estava mobilitzat. I, des de l’òptica independentista, s’ha mobilitzat per fer front a la dinàmica imparable que ens ha de dur a la conversió de Catalunya en un Estat propi. De la lectura dels comentaris que acompanyen l’article d’aquest portal digital es dedueix, a part de l’estat de neguit i tensió personal de molts dels que els fan, que el seu nou argument és que el federalisme està superat.

O sigui, els federalistes han passat de no existir, a estar vius i mobilitzats. Però no tenen res a fer perquè són aigua passada, antiquats. Se suposa que igual d’antiquats que els molts estats del món que avui funcionen amb sistemes d’organització federal.

En fi, almenys, ara que sabem que els federalistes existeixen i tenen ganes de marxar esperem que els convidin a les tertúlies televisives i radiofòniques. Ni que sigui per replicar un altre dels arguments preferits dels independentistes: “On són els federalistes espanyols?”.

El professor de Filosofia de la Universitat de Granada José Antonio Pérez Tapias acaba de publicar Invitació al federalisme. Espanya i les raons per a un Estat plurinacional. El presenta a Barcelona, el 2 d’octubre. Té una pega, però: Pérez Tapias va ser diputat socialista un parell de legislatures i, ja se sap, els socialistes són tots uns espanyolistes. O federalistes. Que és el mateix, no?

Sobre este blog

El blog Opinions pretende ser un espacio de reflexión, de opinión y de debate. Una mirada con vocación de reflejar la pluralidad de la sociedad catalana y también con la voluntad de explicar Cataluña al resto de España.

Llegir Opinions en català aquí.

Etiquetas
stats