Has elegido la edición de . Verás las noticias de esta portada en el módulo de ediciones locales de la home de elDiario.es.
Sobre este blog

El blog Opinions pretende ser un espacio de reflexión, de opinión y de debate. Una mirada con vocación de reflejar la pluralidad de la sociedad catalana y también con la voluntad de explicar Cataluña al resto de España.

Llegir Opinions en català aquí.

9-N, un simulacre amb missatge

Josep Carles Rius

Catalunya viu una mobilització de la talla de les tres últimes Diades de l'11 de Setembre. Aquesta vegada amb el simbolisme de les urnes. Una part molt significativa de la societat catalana participa en una manifestació que, en lloc de concentrar-se al centre de Barcelona, s'estén a les portes dels 942 'col·legis electorals' repartits per tot Catalunya. És a dir, milers i milers d'imatges de ciutadans fent cua davant les urnes per denunciar, precisament, que l'Estat espanyol no els permet votar. Una vegada més, els promotors de l'anomenat 'nou 9-N' aspiren a aconseguir una gegantina mostra de reivindicació cívica. I, d'acord amb els precedents, tot indica que ho aconseguiran.

I després què? Artur Mas dirà que ha complert la seva promesa de treure les urnes al carrer, encara que res tenen a veure amb les que va prometre. Mariano Rajoy farà saber que primer va ser dur al suspendre-ho tot i que després va ser magnànim en mirar cap a un altre costat i permetre el simulacre ideat pel Govern de la Generalitat. Els partits i les entitats sobiranistes experimentaran, possiblement, una sensació agredolça. D'una banda, se sentiran enfortits per haver demostrat una vegada més el seu extraordinari poder de convocatòria, per haver llançat un potent missatge a la comunitat internacional. Però també saben que totes aquestes energies estaven destinades a una consulta de veritat, amb garanties democràtiques i reconeixement exterior. Una consulta en la qual participaran tots els ciutadans i no només els que opten per la independència. Que no fos el resultat de la 'astúcia' del President.

Després del 9-N, tot seguirà pendent a Catalunya. El referèndum, ja sense eufemismes. Una proposta creïble per part de les grans forces polítiques espanyoles per aquells que encara creuen en un futur compartit amb Espanya. Quedarà pendent, també, decidir a qui correspon el lideratge del procés sobiranista; la regeneració democràtica que Catalunya, com Espanya, necessita; la pluralitat imprescindible perquè a Catalunya s'escoltin totes les veus en igualtat de condicions. I el model de país que volem construir, més enllà del 'Sí, sí' o el 'Sí, no'. I, per sobre de tot, continuarà un Govern central incapaç d'oferir una alternativa política dialogada per a milions de ciutadans que de forma civilitzada expressen una i altra vegada la seva voluntat. Per tot això, el futur de Catalunya i d'Espanya passa pel canvi de les majories polítiques. Aquest és el missatge del 9-N.

Sobre este blog

El blog Opinions pretende ser un espacio de reflexión, de opinión y de debate. Una mirada con vocación de reflejar la pluralidad de la sociedad catalana y también con la voluntad de explicar Cataluña al resto de España.

Llegir Opinions en català aquí.

Etiquetas
stats