Has elegido la edición de . Verás las noticias de esta portada en el módulo de ediciones locales de la home de elDiario.es.
La portada de mañana
Acceder
La confesión de la pareja de Ayuso desmonta las mentiras de la Comunidad de Madrid
El plan del Gobierno para indemnizar a las víctimas de abusos agita la Iglesia
Opinión - El pueblo es quien más ordena todavía. Por Rosa María Artal
Sobre este blog

El blog Opinions pretende ser un espacio de reflexión, de opinión y de debate. Una mirada con vocación de reflejar la pluralidad de la sociedad catalana y también con la voluntad de explicar Cataluña al resto de España.

Llegir Opinions en català aquí.

Sobiranies desfasades

Lluís-Anton Baulenas

L'expresident Montilla declarava a El Pais el 22 de novembre que considerava que la sobirania “és un concepte desfasat” en un món globalitzat com l’actual. És fantàstic que un expresident de Catalunya pugui fer unes declaracions que firmaria qualsevol membre del PP (o del PSOE). O el president de l'Assemblea Nacional Francesa. Té tot el dret a sostenir-ho, és clar. Però l'afirmació ja està una mica passada de moda. Cal repetir un cop més que quan els polítics importants fan declaracions d'aquesta mena resulta que no parlen mai del seu país? Si la sobirania és un concepte desfasat, també ho és per a Espanya o França, oi president? O per a Alemanya. Però no. Per a ells, no. I per a nosaltres, sí. Fan el ridícul contínuament perquè el noranta per cent de declaracions com aquesta poden aplicar-se sempre a Espanya. Encara més, resulta que una bona part del moviment sobiranista català, entre els quals m'hi trobaria, defensa una independència només si l'endemà es treballa per una unió europea total, amb la màxima descentralització. Jo vull uns Estats Units d'Europa.

És com quan diuen que al segle XXI és absurd voler aixecar noves fronteres. Es delaten ells mateixos, un cop més. L'endemà de la independència es començaria lluitar per enderrocar del tot totes les fronteres internes europees començant per l'espanyola. Ni un burot entre Espanya i nosaltres. La porta oberta per tothom que vulgui, com sempre ha estat. Els conceptes desfasats, president Montilla, són els seus. O els del seu jove col·lega que ara mana al PSOE, que xerra i xerra sobre la reforma constitucional espanyola sense concretar res. I ara que comença a concretar ho fa parlant de punts concrets. No senyor Sánchez, s'ha de començar per dalt i tocar allò que els fa tremolar literalment de por: Parlar d'Espanya, de què és Espanya i què es vol que sigui si haguéssim de cabre-hi tots.

Ara ja no es tracta de parlar de diners. Els diners, nosaltres ja els farem, dintre o fora. Ara es tracta d'oferir no pas un estat federal, sinó un estat plurinacional on, per exemple, les llengües peninsulars espanyoles siguin oficials a tot l'Estat o que quan es vulgui projectar la cultura “espanyola” a l'exterior no es parli només de la cultura troncal de base castellana i els altres siguem apèndixs curiosos. Això, la política rància espanyola mai no ho admetria, seria l'equivalent a la desmembració. I el senyor Sánchez mai no tindrà el coratge d'intentar-ho perquè se li escaparien els vots a raig a determinades parts d'Espanya. És per aquesta raó que el conflicte que tenim entre mans, ara mateix, és de difícil solució. Perquè per primer cop en la història, som molts els catalans que no estem disposats a cedir. Senyor Montilla, el que és més modern, el que és gens caspós, ara mateix, és aplicar-se a un mateix el concepte “desobiranitzador”. Fora fronteres de debò, del tot! I les dels estats actuals de la Unió Europea, les primeres!

Sobre este blog

El blog Opinions pretende ser un espacio de reflexión, de opinión y de debate. Una mirada con vocación de reflejar la pluralidad de la sociedad catalana y también con la voluntad de explicar Cataluña al resto de España.

Llegir Opinions en català aquí.

Etiquetas
stats