El fiscal dóna per acabada la instrucció del cas ITV, que investiga Oriol Pujol per suborn
La Fiscalia Anticorrupció ha donat per finalitzada la investigació del cas de les ITV, en què l'exdiputat de CDC Oriol Pujol Ferrusola està acusat d'afavorir empresaris del seu entorn a canvi de comissions il·legals, pendent ara que la magistrada instructora enviï la causa a judici.
Segons fonts judicials, davant la titular del jutjat d'instrucció número 9 de Barcelona han declarat aquest dimecres els tres últims empresaris proposats com a testimonis per la Fiscalia, els quals han confirmat que Oriol Pujol va intercedir davant seu en projectes que beneficiaven l'empresari Sergi Alsina, amic íntim seu.
Amb les declaracions d'avui, el fiscal Fernando Maldonado dóna per tancada la investigació del cas de les ITV, que després de més de tres anys d'instrucció està a punt de ser enviat a judici, amb Oriol Pujol imputat pels delictes de suborn, tràfic d'influències i falsedat documental.
En cas que la jutge l'enviï finalment a judici, Oriol Pujol seria jutjat per un jurat, ja que els delictes de suborn i tràfic d'influències corresponen ser enjudiciats per un tribunal popular. La causa, iniciada arran d'unes escoltes telefòniques intervingudes en el “cas Campió”, va ser instruïda pel Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TSJC) mentre Oriol Pujol, que va dimitir com a número dos de CDC arran de la seva imputació, tenia la condició d'aforat per ser diputat.
La investigació va comportar el 2012 la detenció de diversos empresaris i de l'exnúmero dos de la Diputació de Barcelona Josep Tous per ordre de la titular del Jutjat d'Instrucció número 9 de la capital catalana, que va remetre el cas al TSJC perquè imputés Oriol Pujol per aprofitar la seva influència política per afavorir presumptament negocis de persones del seu entorn en el sector de la ITV.
Quan la causa ja estava sent instruïda pel TSJC, la Fiscalia Anticorrupció va obrir una altra línia d'investigació en la qual va acusar d'un delicte de suborn Oriol Pujol, acusat de cobrar comissions il·legals d'un empresari amic a través de la seva dona, Anna Vidal, a canvi d'afavorir operacions industrials en què aquest intervenia, entre elles deslocalitzacions.
Concretament, la jutge sospita que Anna Vidal va cobrar mig milió d'euros de l'empresa Alta Partners de Sergi Alsina a canvi de la mediació del diputat de CDC en diverses operacions industrials, entre elles la creació d'un parc de proveïdors de Seat a Sant Esteve Sesrovires (Baix Llobregat) o la deslocalització de les plantes de Yamaha i de Sony, per les quals l'amic d'Oriol Pujol va cobrar 6,8 milions per treballs d'assessorament.
Arran de la seva imputació pel TSJC en el cas de les ITV, Oriol Pujol va delegar al març del 2012 les seves responsabilitats a CDC, però va seguir com a diputat fins a juliol del 2014, quan va abandonar la política dies abans que el seu pare, l'expresident de la Generalitat Jordi Pujol, confessés la seva fortuna oculta.
Els testimonis que avui han declarat han coincidit a admetre que Oriol Pujol es va posar en contacte amb ells en relació amb les operacions industrials en què va intervenir l'empresa del seu amic. Un dels testimonis que avui ha declarat és el directiu de CIRSA Manuel Lao, que ha explicat a la jutge que Oriol Pujol el va trucar per interessar-se per la reconversió industrial de l'empresa Sharp i advertir-lo que Sergi Alsina -que assessorava aquesta firma- es posaria en contacte amb ell.
De fet, en una d'aquestes converses intervingudes, l'exdiputat de CiU comenta al seu amic: “Sergi, ja he parlat amb Manel Lao fill. També he parlat amb Mas i podria ser que truqui algun dels dos Lao”. El testimoni, que ha afirmat que és la primera vegada que rebia una trucada d'un diputat del Parlament, ha reconegut que és habitual que es reuneixi amb Mas per la seva condició de president de la patronal del sector del joc a Catalunya i que és possible que en una d'aquestes trobades abordés el tema de Sharp, però no ho recorda.
També ha declarat avui l'exdirector general de Relacions Laborals de la Generalitat Ramon Bonastre, que ha reconegut que va parlar amb Oriol Pujol sobre l'operació de reconversió industrial de Yamaha -en què també assessorava Alsina-, però ha precisat que no va veure en ell més interès més enllà del polític. Bonastre ha assegurat que va mantenir una reunió “tensa” amb Oriol Pujol, perquè l'exdiputat convergent l'apressava perquè es fes pública l'absorció de Yamaha pel Grup Sesé, cosa a la qual l'exdirector general es resistia a l'espera que l'acord de reconversió industrial fos ferm.
Un altre empresari que avui ha declarat és Miquel Salaet, que ha reconegut que va intercanviar trucades amb Oriol Pujol en relació amb la construcció d'un parc de proveïdors per a Seat a Martorell (Baix Llobregat), projecte que finalment no va arribar a bon port.