Has elegido la edición de . Verás las noticias de esta portada en el módulo de ediciones locales de la home de elDiario.es.

El Poder Judicial suspèn el jutge Santiago Vidal durant tres anys

"Europa no puede prescindir de Cataluña", según los redactores de su constitución

Pedro Águeda

El Consell General del Poder Judicial ha suspès durant 3 anys al jutge de l'Audiència Provincial de Barcelona Santiago Vidal per, entre altres motius, participar en la redacció d'una futura Constitució per a Catalunya. La suspensió ha tirat endavant amb els vots a favor dels 12 vocals conservadors i l'oposició dels altres nou, han informat a eldiario.es fonts de l'òrgan de govern dels jutges.

El jutge de l'Audiència Provincial de Barcelona Santiago Vidal s'ha convertit aquest dijous en el primer membre que és suspès per declaracions relacionades amb la seva militància política. Vidal s'enfrontava a una proposta d'expulsió de la carrera com a responsable de dues faltes molt greus recollides en la Llei orgànica del poder judicial.

La proposta d'expulsió anava a càrrec del Promotor de l'Acció disciplinària, una figura creada amb la remodelació del CGPJ que actua com una mena de policia i fiscal per als jutges. L'actuació del seu titular, Antonio Jesús Fonseca-Herrero, contrasata amb l'adoptada respecte a 33 jutges catalans, denunciats per Manos Limpias després que signessin un manifest a favor de la consulta del 9-N. Després de 10 mesos d'instrucció, Fonseca-Herrero va proposar l'arxiu de la causa.

Contra Vidal, el Promotor recorria a l'article 417.6, que castiga l'exercici d'activitats incompatibles amb el càrrec de jutge o magistrat, i el 417.14, la ignorància inexcusable en el compliment dels deures judicials. Finalment, Vidal ha estat sancionat per una sola falta molt greu, prevista en aquest últim punt. Fonseca-Herrero destacava en el seu informe la participació de Vidal a la redacció d'un text que podria servir de Constitució per a una futura Catalunya independent.

L'adopció de la decisió en un ple de sobrat de majoria conservadora ha motivat la protesta del bloc progressista. Segons el seus integrants, hauria d'haver estat la comissió disciplinària, presidida per Roser Bach, l'encarregada de decidir sobre Vidal. Aquesta mateixa comissió va ser la que va rebutjar, amb el suport del conservador Vicente Guilarte, no suspendre cautelarment Vidal fins que no hi hagués votació en el Ple. Abans de votar la sanció a Vidal, els vocals s'han sobre l'òrgan que havia de pronunciar-se. Per 12 vots a 9 es van imposar els partidaris del Ple.

A això afegia que Vidal “ha efectuat de forma reiterada declaracions públiques en defensa de la independència de Catalunya i, així mateix, ha donat suport i participat activa i públicament (...) en iniciatives polítiques que adoptaven institucions públiques catalanes i entitats privades sobre un procés per i per a la independència de Catalunya”.

Finalment, el Promotor recordava que Vidal “va valorar i va qualificar de legítim l'incompliment de les lleis i de la Constitució espanyola, admetent i justificant expressament la procedència de la desobediència civil a la Constitució, a la llei i les decisions del Tribunal Constitucional sobre l'anomenat procés per a la independència de Catalunya”. Vidal ha assegurat en un acte públic que “és perfectament legítim no obeir una llei”, en referència a la Constitució espanyola.

El Promotor escrivia que el jurament o promesa que els jutges presten abans de prendre possessió del seu primer destí, “si bé no imposa un compromís polític i personal en defensa de la Constitució, sí que implica l'obligació que tot integrant de la carrera judicial té de abstenir d'executar qualsevol actuació que posi en perill valors o principis sobre els quals la Constitució es sustenta i l'obligació d'adequar a aquests valors i principis seva actuació professional”.

Fonseca-Herrero també considerava que l'actuació de Vidal no pot quedar emparada per l'exercici del dret fonamental de llibertat d'expressió, ja que “la dignitat, integritat i independència del poder judicial és un bé de rang constitucional que habilita limitar la llibertat d'expressió dels integrants del poder judicial”.

I concloïa: “El senyor Vidal s'ha involucrat de forma conscient, notòria i permanent en un procés de tipus polític, propugnant activa i públicament, en un context mediàtic i polític -i no merament acadèmic i investigador- la derogació -fàctica i jurídica- de l'ordre constitucional a que aconsegueix el seu jurament o promesa de fidelitat, amb reiterades i significatives intervencions públiques, fomentant i afavorint conductes antijurídiques com la desobediència civil ”, afegeix l'escrit.

La proposta de sanció del Promotor de l'Acció disciplinària coincideix amb la formulada per la Fiscalia, que també ha sol·licitat la separació de la carrera judicial de Vidal en considerar que la seva participació en la redacció d'un projecte de “Constitució catalana” i la seva intervenció en nombrosos actes públics a favor de la independència de Catalunya són constitutives de les dues faltes molt greus que va assenyalar Fonseca-Herrero.

Etiquetas
stats