Has elegido la edición de . Verás las noticias de esta portada en el módulo de ediciones locales de la home de elDiario.es.

El PSC es planteja desmarcar-se del PSOE i votar a favor d'una moció sobre la consulta

El PSC es planteja per primera vegada desmarcar-se demà del PSOE al Congrés.

EFE

Barcelona —

Els 14 diputats del PSC al Congrés votaran demà a favor d'una proposta de resolució de CiU i una altra d'ICV que insten el Govern a “dialogar” amb la Generalitat per a la celebració d'una consulta sobiranista a Catalunya, encara que el grup parlamentari del PSOE, al qual pertanyen, hi pugui votar en contra.

Així ho ha anunciat avui el primer secretari del PSC, Pere Navarro, que ha plantejat d'aquesta manera i per primera vegada en la història dels dos partits germans que els diputats socialistes catalans votin diferent dels seus companys del grup socialista al Congrés.

“Si CiU o ICV haguessin presentat aquesta proposta al Parlament haurien tingut el nostre suport. (...) CiU està jugant a la cerimònia de la confusió, però en aquesta proposta recull una cosa que nosaltres hem dit de manera reiterada des de les eleccions i per això la recolzarem, per ser coherents”, ha esgrimit Navarro, malgrat que el seu partit va votar en contra de la declaració sobiranista al Parlament al gener, que van aprovar CiU, ERC i ICV-EUiA.

El PSOE encara no ha anunciat el sentit del seu vot però sempre s'ha mostrat rotundament contrari al “dret a decidir” que defensen els socialistes catalans, i per tant a la celebració d'una eventual consulta sobiranista a Catalunya.

El PSC aspira a convèncer a les pròximes 24 hores als seus companys del PSOE que votin a favor de les propostes de resolució de CiU i d'ICV-EUiA -en el grup de l'Esquerra Plural- sobre la consulta, però si no ho aconsegueixen, votaran a favor igualment perquè a Catalunya, com ja ha passat en ocasions anteriors, la resta de partits no puguin acusar-los d'“incoherència” entre el que defensen al Parlament i al Congrés.

Així, els 14 diputats socialistes catalans, entre els quals hi ha l'exministra de Defensa Carme Chacón, s'arrisquen demà a ser multats per trencar la disciplina de vot del grup socialista al Congrés.

El PSC esgrimeix que ha de votar a favor d'aquesta proposta sobre la consulta per “coherència” amb el seu programa electoral, encara que retreu als nacionalistes i als ecosocialistes que al Congrés han presentat textos que no van tan lluny com el del Parlament, que declarava a Catalunya un “subjecte polític i sobirà”.

Si el PSC es desmarca matí del PSOE en aquestes votacions, estaria materialitzant una de les seves reclamacions històriques, i una de les principals de Navarro, que consisteix a poder votar diferent al Congrés quan no sigui possible l'acord amb el PSOE en assumptes que afecten a Catalunya.

Aquest compromís era un dels punts clau del nou protocol de relacions que el PSOE i el PSC negocien des de fa més d'un any, quan Navarro es va comprometre a tirar endavant aquest document en aconseguir el lideratge del partit.

Tanmateix, el document segueix sense quallar, sobretot després de les dues últimes polèmiques que han evidenciat les discrepàncies entre el PSOE i el PSC pel que fa a dos temes clau: l'anomenat “dret a decidir” dels catalans i el futur de la monarquia.

Queda per veure com rebrà el PSOE l'anunci del PSC de desmarcar-se en les votacions de demà, després que fa tan sols una setmana Navarro causa un gran enrenou en demanar l'abdicació del Rei en favor del seu fill sense consultar el PSOE, que no comparteix aquesta proposta, i minuts abans que el secretari general del PSOE, Alfredo Pérez-Rubalcaba, comencés la seva intervenció en el debat de l'Estat de la Nació.

Etiquetas
stats